Tuindorp Hustler Click

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Tuindorp Hustler Click (THC) is een rapgroep die ontstond in 1995 in de wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord. De click is gevormd door jongens met verschillende achtergronden, maar met een overeenkomst: ze wonen allemaal in Tuindorp Oostzaan en omstreken. De naam kwam voort uit het leven dat in Amsterdam geleefd werd.

Biografie[bewerken]

Ontstaan van THC[bewerken]

Rond 1997 begon Rocks als eerste met rappen. Hiervoor richtte hij zijn kamer in als een kleine studio en begon met opnemen van zijn eerste raps. De andere leden van de click kwamen vaak bij hem langs en begonnen daardoor ook geïnteresseerd te raken in de Nederlandse raps. Rocks begon samen met vrienden tracks op te nemen en maakte hiervan de eerste THC-productie genaamd: "Nummer 1 Rocks van de THC". De jongens rapten hierin over hun ervaringen en de levensopvattingen die zij met elkaar deelden en die vervolgens aansloegen op straat.

De cd werd op de straat verkocht. Een jongen zette een paar tracks van de cd op internet. Hier waren de jongens van THC in eerste instantie niet zo blij mee, maar toen ze doorhadden dat hierdoor mensen in heel Nederland zich afvroegen wie THC was, kwam daar snel verandering in.

De eerste nummers die bekend werden waren: "Je bakt er nix van", "Kogel vangen voor je mattie", "Stress (Hustle in de morgen)" en "Zonder berouw". Steeds meer begon THC bekend te raken als rapgroep. Hier werd de vaste formatie gevormd en versterkt met het jongste lid van de click: RBdjan. RBdjan had zijn vaste plek al snel veroverd en heeft zo het hek achter zich gesloten. Hiermee was de totale formatie gevormd die bestaat uit: Rocks, RBdjan, D’Tuniz, Zuen, Menaze, Ado'nis (Adje), Ace, Stonyman, Kenna, Appa, Kingo en Flex. Zij presenteren samen een Amsterdamse verbroederingsclick met invloeden van Nederlandse, Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse, Tunesische, Turkse, Armeense en Indiase achtergronden en verbonden door het leven in Tuindorp Oostzaan.

Doorbraak[bewerken]

De click begon zelfstandig met optreden in kleine clubs. Hierbij hebben ze hulp gekregen van een vriend en dj: DJ Chainsaw die elke show meegaat om de beats van de THC-tracks af te spelen. Er werd ook veel geïnvesteerd in apparatuur, vervoer, clips, een website en natuurlijk een cd.

Deze cd werd de THC Mixtape Vol.1 die samen met een clip op internet stond. Kort hierna kwam er een clip uit op The Box waaraan RBdjan had meegewerkt, genaamd: "Ballen Tot We Vallen". De clip kon alleen uitgebracht worden als de Tuindorp Hustler Click aan het einde er van een outro kreeg waarin ze zichzelf konden voorstellen. Daarna maakte men in samenwerking met Ebru de track "Wil je weten hoe het voelt". Dit nummer werd een nummer 1-hit in de top 20 van de radiozender FunX. Daarna reisde bijna de hele click naar Marokko om een nieuwe clip te schieten van het nummer "Zina" gemaakt door Rocks, Appa, RBdjan en Zuen van de THC.

Bij terugkomst sloot de inmiddels opgerichte "THCRecordz" een distributiedeal met de jonge platenmaatschappij Walboomers en werd de single van "Wil je weten hoe het voelt" op de markt gebracht. De clip kwam in de top 100 van Nederland. Snel daarna werd het album "Artikel 140" op de markt gebracht. Artikel 140 verwijst in het Wetboek van Strafrecht naar: 'Het lid zijn van een criminele organisatie'. Met de 'criminele' organisatie verwijst men naar de click. Daarna heeft men nog de top 100-tracks "Bitch", "Je bent niet alleen" en "In de Noordside" gemaakt. Deze staan ook op Artikel 140. In 2005 heeft THC met verschillende grote rappers van Nederland beef (Beef is een Ruzie in straattaal) gehad en er waren twee disses tegen THC uitgekomen. Negativ had een diss uitgebracht tegen THC die Dacht Je Nou Echt heette. En rapper Lexxxus heeft samen met Royaal Family een diss uitgebracht die Ik Wil Beef heette.

Nieuw album[bewerken]

In maart 2007 kwam het tweede officiële album uit van THC. De opvolger van 'Artikel 140', genaamd Puur en Onversneden, bevat 20 nummers. Alleen het nieuwe lid Flex staat op geen van de nummers, Flex, die nog een gevangenisstraf van 2 jaar moest uitzitten, was afwezig toen de nummers werden opgenomen. Van het nieuwe album heeft THC al een nummer uitgebracht. 'Je weet het' (Rocks, Sophie, Menaze en RB Djan zijn te horen op deze track) is de eerste single sinds 'In de Noordside'.

Alhoewel het album bij een kleine schare fans positief werd ontvangen, was de toon van de recensies overwegend negatief. Meest gehoorde kritiek is dat de tracks op het album door onderling grote verschillen in de rap-kwaliteiten van de THC-leden, vaak uit balans worden gebracht. Ook zouden de songs te sterk leunen op invloeden van rapper Tupac en verschilt het album in de keuze en uitwerking van onderwerpen slechts weinig van eerder uitgebracht werk.

THC-leden[bewerken]

  • De leden van de THC: Rocks, RBdjan, Zuen, d'Tuniz, Kenna, Mr Menaze, Ace, Kingo, Lanni B, DJ Chainsaw, Da Crhymerz.
  • Ex-leden van THC: Appa, Hittespitter Flex, Miss Sophie, Ado'nis (Adje).
  • Dit zijn geen leden van THC maar zijn/waren onderdeel van THC Recordz: Badboy Taya & Naffer

Appa[bewerken]

Sinds november 2005 is Appa geen lid meer van het rapcollectief THC. Dit werd echter pas in 2006 bekend toen Appa in een interview toegaf dat hij THC heeft verlaten vanwege zakelijke conflicten. Later bleek ook dat er meer dingen aan de hand waren en dat Appa THC ook heeft verlaten vanwege spanningen tussen Appa en twee leden van THC. Zo zouden deze twee rappers Appa succes misgunnen en konden ze het niet accepteren dat Appa steeds beter werd met rappen. Appa ging dus uit de click en liet weten solo verder te gaan.

In 2006 kwam de mixtape De Meest Onderschatte uit, in 2007 gevolgd door de mixtape Ter Beschikking van de Straat en op 2 november dat jaar kwam zijn debuutalbum Straatfilosoof uit.

Solo[bewerken]

Ook hebben enkele rappers uit de click hun eigen soloalbum/mixtape uitgebracht.

  • Rocks - Rocky 1: De BN'er Preview Mixtape (2008)
  • Rocks - B.N.'er (Bekende N.i.g.g.a.) (2008)
  • Hittespitter Flex - 666 Mixtape (2008)
  • RB Djan - De Onderbaas (2011)
  • Hittespitter Flex - Dresscode Blacka EP (2012)
Bronnen, noten en/of referenties