Tuinman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Hovenier in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Icoontje doorverwijspagina Zie Tuinman (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Tuinman.
Eén van de taken van een tuinman is het begieten van de bloemen en planten in de tuin

Een tuinman is een verzorger van tuinen. Voor de tuinman van een klooster of een universiteit (waar vroeger Latijn de voertaal was) wordt het Latijnse woord hortulanus gebruikt. Er bestaan ook tuinvrouwen, zij zijn de vrouwelijke tegenhangers van de tuinmannen. Tuinieren is een volwaardig beroep, toch zijn er veel tuinmannen die meerdere tuinen op zich moeten nemen aangezien een tuin zelden groot genoeg is om fulltime in te werken. Een tuinman kan bij een particulier bedrijf werken om het (fabrieks) terrein bij te werken of ingehuurd worden door de gemeente.

Typische werkzaamheden die een tuinman verricht zijn onder meer gras maaien, onkruid wieden, opruimen, snoeien, bemesten, zaaien, insecten bestrijden en begieten. Een tuinman of -vrouw heeft kennis van bomen en planten nodig om de tuin zo op de juiste manier te onderhouden.

Zie ook[bewerken]