Turki I bin Abdul-Aziz Al Saud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Turki I bin Abdul-Aziz Al Saud.jpg

Turki I bin Abdul-Aziz Al Saud (1900-1919) was de oudste zoon van de stichter van Saoedi-Arabië uit het Huis van Saoed koning Abdoel Aziz al Saoed én prinses Wadhba bint Muhammad al-Hazzam. Nadat zijn vader Riyad had veroverd werd hij in 1902 benoemd tot kroonprins van Nadjd.

Kroonprins[bewerken]

Later vergezelde hij zijn vader bij de verovering van het Arabisch schiereiland en trad op adjunct-opperbevelhebber. Hij overleed als gevolg van de wereldwijde griepepidemie van 1918-1919. Na zijn dood werd zijn zoon Faisal geboren, die later minister werd in de regering van Saoed bin Abdoel Aziz al Saoed.[1]

Na de vroege dood van prins Turki I bin Abdul-Aziz Al Saud liet zijn vader Abdoel Aziz al Saoed de wet op de opvolging veranderen. De opvolging van vader op zoon werd vervangen door die van broer naar broer.

De huidige koning Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed is een half-broer van de in 1919 gestorven Turki I bin Abdul-Aziz Al Saud.[2]

Turki I bin Abdul-Aziz Al Saud mag niet verward worden met Turki II bin Abdul-Aziz Al Saud, een andere halfbroer. Die werd geboren in 1934 en is één van de 7 broers - met als moeder prinses Hussa Ahmad Al-Sudayri - ook de Zeven Sudairi genoemd.

Bronnen, noten en/of referenties