Theater Tuschinski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tuschinski Theater)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pathé Tuschinski
Tuschinski front.jpg
Opgericht door Abraham Icek Tuschinski
Opening 28 oktober 1921
Adres Reguliersbreestraat
Amsterdam
Aantal zalen 6 zalen
Totale capaciteit 1431 stoelen
Ontworpen door Hijman Louis de Jong
Onderdeel van Pathé
Website van de bioscoop
Portaal  Portaalicoon   Film
Première bij Theater Tuschinski

Pathé Tuschinski (oorspronkelijk Theater Tuschinski) is een bioscoop met zes zalen in de Reguliersbreestraat in Amsterdam. Het is een van de 22 bioscopen in Nederland van Pathé.

Het gebouw[bewerken]

Het theater werd in opdracht van Abraham Icek Tuschinski gebouwd en werd op 28 oktober 1921 geopend. Het gebouw is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong. Theater Tuschinski werd gebouwd in enkele verschillende stijlen, waaronder Amsterdamse School, jugendstil en art deco. De kosten voor de bouw bedroegen ongeveer vier miljoen gulden.

De rijk gedecoreerde gevel in de opvallende, geheel eigen bouwstijl is geheel bekleed met geglazuurde tegels en keramische sculpturen, her en der verfraaid met smeedijzeren decoraties en lampen van de hand van Barend Jordens. De oosters aandoende architectuur van de voorgevel had met zijn markante torens een adverterende functie: het was bedoeld om het publiek binnen te leiden in een illusoire wereld, waar het weelderige interieur diende als passende omgeving voor de aanstonds onder begeleiding van filmorgel en theaterorkest getoonde filmbeelden en variéténummers.

Niet alleen op bouwkundig en decoratief gebied werd het theater heel bijzonder. Ook de elektrotechnische installatie was zijn tijd vooruit en met het revolutionaire verwarmings- en ventilatiesysteem werd op alle plekken in het theater de temperatuur gelijk gehouden.

In de Tweede Wereldoorlog kwam het gebouw in Duitse handen. Het werd toen Tivoli genoemd.

In de periode 1998-2002 vond een ingrijpende restauratie plaats, eerst van het exterieur, daarna van het interieur. Uitgangspunt van deze ingrijpende en kostbare restauratie was het filmtheater zoals dat ten tijde van Abraham Tuschinski ontstond.

Bioscoop[bewerken]

Het oude gebouw heeft drie zalen:

  • Zaal 1 - grote zaal - 735 stoelen
  • Zaal 2 - boven - 191 stoelen
  • Zaal 3 - achterin - 130 stoelen

In het nieuwbouwgedeelte zijn nog eens drie zalen: zalen 4, 5 en 6, waarvan één op de begane grond en twee boven. Dit deel is bereikbaar via de oude lobby. Als het oude deel voor genodigden wordt gereserveerd, en soms ook als het druk is, is het nieuwe deel ook van de straat bereikbaar.

Kaartverkoop vindt plaats bij twee loketten buiten en/of aan de bar in de foyer. Als het druk is staat de stoep vol, en staan de mensen zelfs op de trambaan. Alleen als de ingang van het nieuwe gedeelte open is is daar wel een kaartverkoopbalie. Anders dan in andere Pathébioscopen is er geen kaartautomaat. Wel zijn er 2 afhaalautomaten.

De foyer is ingericht met comfortabele fauteuils en banken. De verlichting is gedempt, met in de tijd variërende kleuren. Het nieuwe gedeelte heeft een foyer met sobere stoelen maar meer verlichting. Om de ingangscontrole te vergemakkelijken is een deel van de daarachter gelegen trap afgesloten met een Tensabarrier, wat de trapleuning onbruikbaar maakt.

Foyer (hier zonder Tensabarrier; normaal is alleen het uiterst linkse deel van de trap toegankelijk)
Foyer van de hoofdzaal

Velen vinden de grote zaal een van de mooiste bioscoopzalen van Nederland. Over het algemeen draaien er de zogenaamde "kaskrakers" (films die veel publiek trekken). Als er een film in première gaat in Nederland wordt vaak de grote zaal daarvoor gebruikt. In de kleinere zalen draaien ook de gewone middle of the road-films.

Het nabije Pathé de Munt heeft nog eens dertien zalen. In totaal hebben de negentien zalen 3850 stoelen. Beide bioscopen zijn samen met Pathé Arena in Amsterdam Zuidoost verantwoordelijk voor zo'n 10% van de totale bioscoopomzet van Nederland.

Het orgel is in 2011 gerestaureerd en in oktober 2012 werd het geluidssysteem vernieuwd.

Literatuur[bewerken]

  • Architectuur en stedebouw in Amsterdam 1850-1940. M.M. Bakker en F.M. van de Poll. Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 1992
  • Theater Tuschinski, restauratie van een droom

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties