2 Straten verder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Twee straten verder)
2 Straten verder
Genre Komedie
Speelduur per afl. 30 minuten
Hoofdrollen Carry Goossens (seizoen 1-6)
Jan Van Dyke (seizoen 1-6)
Gaston Berghmans (seizoen 1)
Land van oorsprong België
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf R.V. Productions
Uitzendingen
Start 29 november 1999
Einde 28 augustus 2009
Afleveringen 78
Seizoenen 6
Zender Vlag van België VTM
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

2 Straten verder was een Vlaams sketchprogramma van VTM met in de hoofdrollen Carry Goossens en Jan Van Dyke, ondersteund door een grote groep gastacteurs.

In het eerste seizoen had ook tv-legende Gaston Berghmans een hoofdrol. Het programma betekende voor hem het definitieve afscheid van het comedygenre. Toen men besloot een tweede seizoen te draaien, gingen Carry Goossens en Jan Van Dyke alleen verder.

Uiteindelijk werden er van het programma zes seizoenen gemaakt, uitgezonden tussen 1999 en 2009. De reeks kwam aan zijn einde doordat Jan Van Dyke had besloten ermee te stoppen.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma bestaat voornamelijk uit zogenaamde quickies: korte sketches met vaak stereotiepe personages of situaties. Daarnaast zijn er ook enkele typetjes die steevast iedere aflevering aanwezig zijn, waaronder de roodharige deugeniet Tommeke en de onhandige klusjesmannen Sus en Klus.

Acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdacteurs
Gastacteurs

Typetjes[bewerken | brontekst bewerken]

Een greep uit de vele typetjes die doorheen de seizoenen opdoken:

Tommeke

Tommeke (Jan Van Dyke) is een vijfjarige jongen die allerlei kattenkwaad uithaalt en zo zijn moeder (Lieve De Baes) en/of andere gezinsleden terroriseert, waaronder Tante Nonneke (Jenny Tanghe), Nonkel Albert (Chris Cauwenberghs), Nonkel Gerard (Hans Royaards) en mama's nieuwe vriend Julien (Peter Bulckaen).

Sus en Klus

Sus (Carry Goossens) en Klus (Jan Van Dyke) zijn twee klusjesmannen. Iedere opdracht weer slagen ze erin de meest onwaarschijnlijke toeren uit te halen, en het hun opdrachtgever zo te doen beklagen hen ooit te hebben aangeworven.

De bus

Elke dag nemen collega's Marcel (Carry Goossens) en Robert (Jos Van Geel) samen de bus naar het werk. Hun vreemde gespreksonderwerpen leiden vaak tot grappige discussies.

Jos & Irène

Irène (Anita Koninckx) is een rijpe vrouw die nog steeds zin heeft in seks. Haar man Jos (Carry Goossens) heeft daar echter niet altijd zin in en slaagt er iedere avond weer in een excuus te verzinnen.

Pater Stinus

Pater Stinus (Carry Goossens) is een eigenzinnige, nogal vrijpostige pater die het niet altijd eens is met zijn conservatieve confrater (Herman Fabri).

Mijnheer Albert

Albert (Carry Goossens) en zijn vrouw (Anke Helsen) hebben als nouveau-riche koppel nog ietwat gebrek aan klasse, waardoor ze continu door de mand vallen bij hun nieuw verworven rijke kennissen.

Het vliegtuig

De piloot (Carry Goossens) beleeft samen met zijn stewardess (Ann Van den Broeck) en copiloot (Ben Segers) heel wat grappige maar soms ook bloedstollende avonturen in zijn vliegtuig.

Soldaat Jones

Hoe soldaat Jones (Jan Van Dyke) ooit bij het leger is geraakt blijft voor iedereen een raadsel. Met zijn domme streken slaagt hij er steeds in om de sergeant (Carry Goossens) en de kolonel (Marc Bober) voor schut te zetten.

Polleke en Berreke

Polleke (Carry Goossens) en Berreke (Jan Van Dyke) slijten hun oude dag in het bejaardentehuis. Hoewel hun lichaam niet altijd meer meewil, zijn ze nog heel goed bij verstand.

André

André (Carry Goossens) is een onverbeterlijke rokkenjager die door zijn snelle aanpak vaak afgewezen wordt of zich in moeilijkheden werkt.

De directeur

De directeur (Carry Goossens) slaagt er steeds in om de lastige vragen, zoals loonsverhoging, van een van zijn bedienden (Jos Van Geel) af te wimpelen.

De kelner

De chique kelner (Jan Van Dyke) met bijhorend Frans accent terroriseert zijn klanten, die vaak gewoon naar het stationsbuffet komen voor een snelle hap.

De rechter

De strenge, maar rechtvaardige rechter (Carry Goossens) die samen met zijn assistente (Chris Bus) de vreemdste zaken voor zijn rekening moet nemen.

Jean-Claude

De homoseksuele Jean-Claude (Jan Van Dyke) weet zich slim en doortrapt uit elke situatie te redden.

De psychiater

De psychiater (Carry Goossens) krijgt voortdurend knotsgekke patiënten (Jan Van Dyke) over de vloer.

Prof. Dr. Von Steinbein

Deze specialist-dokter (Jan Van Dyke) met een vreemd Duits accent verrast zijn patiënten elke keer weer door zijn speciale en eigenzinnige aanpak.

Agent Kriekemans

De eigenwijze en niet al te snuggere politieagent (Gaston Berghmans) ligt op de luur om elke overtreding op gepaste wijze te bestraffen.