Twee toffe totems

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Twee toffe totems
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 79
Scenario Willy Vandersteen, Paul Geerts
Tekeningen Willy Vandersteen, Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Twee toffe totems is het negenenzeventigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 20 februari 1970 tot en met 3 juli 1970. Willy Vandersteen en Paul Geerts werkten samen aan het verhaal.

De eerste albumuitgave in de Vierkleurenreeks was in september 1970, met nummer 108.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • België, Canada, jachtvelden en dorp Iroknizers, Geestenbergen met heilige totems, indianendorpen.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

  • Suske, Wiske met Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Jerom, professor Barabas, cv-monteur, Iroknizers, Stomme-vis-die-het-goed-kan-vertellen, meisje, Zwarte Geit (hoofdvrouw), Sterke Beer, Wilde Stier, Wrede Wolf, Rosse Kloek, Dolle Inas[1] Toe-Bib (medicijnman), No-Zam, indianen, moeder en dochter, medicijnman, Wasik-Maral en Wasik-Nogmar[2] (heilige totems).

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Als Lambiks centrale verwarming stuk is tijdens een barre winter, gaat hij logeren bij tante Sidonia. Suske en Wiske zijn opstandig en krijgen ruzie met Lambik, ze willen de wereld verbeteren. Schanulleke wordt sinds enige tijd verwaarloosd door de bandrecorder en transistor en heeft door meditatie leren spreken. Ze vertelt de kinderen hoe ze de wereld kunnen verbeteren en al snel beginnen Suske en Wiske met protesten. Lambik gaat hen te lijf met een waterkanon en beschermt zijn spullen met geweld. Jerom komt en probeert te bemiddelen, maar dan vliegt Schanulleke het raam uit op een speelgoedvliegtuigje. De vrienden volgen Schanulleke en komen bij professor Barabas. Hij vraagt een machine of jong of oud de wereld zal verbeteren, maar Lambik slaat de computer stuk omdat hij de nieuwe techniek niet vertrouwt. Professor Barabas vertelt over twee totems in Canada die het antwoord wisten en hij flitst de vrienden met de teletijdmachine naar het verleden. Tante Sidonia blijft thuis.

De vrienden komen aan met woudloperskleding. Ze ontmoeten een indiaan die vertelt dat ze nooit door de jachtvelden van de Iroknizers zullen komen; ze zien rooksignalen en lezen de boodschap. In het dorp wordt de strijdbijl opgegraven en de krijgers gaan op oorlogspad. Lambik redt een indiaan van een beer en Stomme-vis-die-het-goed-kan-vertellen neemt ze dan mee. De vrienden worden in een hinderlaag gelokt en Lambik valt in de rivier. Suske en Wiske volgen op een boomstam, maar raken Lambik kwijt. Jerom verslaat de indianen en Lambik komt aan land en redt een meisje van een eland. Hij wordt naar de hoofdvrouw gebracht en zij vindt Lambik een bedreiging omdat hij de vrouwen belachelijk maakt.

Lambik wordt meegenomen en de hoofdvrouw neemt hem als verloofde. Hij wordt aan een paal gebonden en met tomahawks bekogeld. Lambik kan ontsnappen en komt terecht bij Jerom, ze gaan samen verder. Suske en Wiske geven een ziek meisje een koortswerend middel en de moeder vindt dan Schanulleke, de medicijnman wil deze amulet en Wiske pakt het popje af. De kinderen gaan met de medicijnman mee, maar No-Zam dringt 's nachts de tent in. Schanulleke is al verstopt en de kinderen worden later door dorpelingen om hulp gevraagd. Als ze Schanulleke pakken blijken ze in een hinderlaag te zijn gelopen. Schanulleke wordt ontvoerd, maar de dorpelingen redden het popje. Suske beloofd de medicijnman medicijnen te geven als hij zich normaal gedraagt, de dorpelingen hebben hem nodig als de vrienden weer naar huis gaan. De medicijnman wijst de weg naar de totems en Jerom en Lambik vinden Suske en Wiske, maar ze worden het niet eens en besluiten er een wedstrijd van te maken. Suske en Wiske haasten zich, Lambik en Jerom doen het rustig aan. Jerom voorkomt een bosbrand en Lambik draait een wegwijzer om, hierdoor lopen Suske en Wiske in de verkeerde richting. De kinderen worden aangevallen door indianen en Lambik en Jerom komen snel te hulp. De vrienden gaan door met de wedstrijd en Suske en Wiske helpen Lambik later de berg op. Jerom is bij de andere totempaal en de vrienden horen dat de totems door een boze tovenaar zijn gescheiden. Jerom gooit rotsen in de vallei waardoor de bergen worden herenigd, de totems komen samen en vertellen dat de jongeren en ouderen elkaar nodig hebben. Ze vertrekken naar de eeuwige jachtvelden en de vrienden worden naar huis geflitst.

Tante Sidonia vertelt dan dat Schanulleke niet echt tot leven is gekomen, zijzelf had een zendertje in het popje verstopt en praatte op die manier tegen Suske en Wiske. Ze vindt het niet erg dat de jeugd het protesteert tegen gemaakte fouten in het verleden, maar ze waarschuwt wel dat handige kerels misbruik maken van de opstandige jeugd.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

  • Er wordt verwezen naar de sportman Eddy Merckx, hij speelt een rol in het verhaal Het kostbare kader.
  • Het verhaal werd ook uitgegeven in het Frans (Bob et Bobette - les totems tabous).

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 69 20 februari 1970 - 3 juli 1970 De charmante koffiepot De toornige tjiftjaf
Het Nieuwsblad van het Zuiden 50 15 april 1970 - 22 augustus 1970 De charmante koffiepot De toornige tjiftjaf
Het Binnenhof 17 29 mei 1970 - 6 oktober 1970 De charmante koffiepot De toornige tjiftjaf
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 108 september 1970 De sprietatoom De wolkeneters
In de ban van Willy Vandersteen 3 augustus 1984
Suske en Wiske Collectie 11 1986

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]