Twist (Duitsland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Twist (Eemsland))
Twist
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Twist
Twist (Nedersaksen)
Twist
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Emsland
Coördinaten 52° 37′ NB, 07° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 105,67 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
9.473
(90 inw./km²)
Hoogte 19 m
Burgemeester Ernst Schmitz (CDU)
Overig
Postcode 49767
Netnummer 05936
Kenteken EL
Gemeentenr. 03 4 54 054
Website www.twist-emsland.de
Locatie van Twist in Emsland
Kaart van Twist
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Twist is een gemeente in het Duitse Landkreis Emsland in de deelstaat Nedersaksen. Twist ligt aan de Nederlandse grens. De gemeente telt 9.473 inwoners.[1]

De gemeente is onderverdeeld in de kerngebieden (Ortsteilen):

  1. Adorf (Twist)
  2. Hebelermeer
  3. Hesepertwist (Twist-Siedlung)
  4. Neuringe
  5. Rühlermoor/Rühlerfeld
  6. Rühlertwist (Twist-Bült)
  7. Schöninghsdorf

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Twist bevindt zich aan de Nederlandse grens ten zuidoosten van Emmen. Het ligt in een voormalig hoogveengebied, het Bourtangermoeras, dat vanaf eind achttiende eeuw werd ontgonnen en bewoond. Twist grenst aan de Nederlandse veendorpen Zwartemeer, Weiteveen en Nieuw-Schoonebeek, waar een aanzienlijk aantal inwoners in de negentiende eeuw vanuit Twist is komen wonen.

Ten zuidoosten van Twist ontspringt de Grenzaa, in Nederland bekend als het Schoonebekerdiep.

Buurgemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

In het noorden grenst de plaats aan de stad Haren, in het oosten aan de stad Meppen en de gemeente Geeste. In het zuiden grenst Twist aan de samtgemeinde Emlichheim en de samtgemeinde Neuenhaus en aan de gemeente Wietmarschen in het district Grafschaft Bentheim.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hesepertwist en Rühlertwist gelden als "oorsprongsgebied" van de in deze vorm ontstane gemeente in 1964.

In 1968 sloot de gemeente Schöninghsdorf op vrijwillige basis zich aan bij de gemeente. Deze bereikte in 1974 de huidige omvang met de gemeentelijke herindelingen in Nedersaksen. In dat jaar werden de gemeenten Adorf, Hebelermeer, Neuringe, en uit de gemeente Emslage de plaatsen Rühlermoor en Rühlerfeld toegevoegd.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is van Nederlandse oorsprong en duidt op een langjarig conflict over de ligging van de Nederlands-Duitse grens. Het was betwist gebied, of volgens het plaatselijke dialect Twistrich (vlg. tweestrijd).

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Heimathaus Twist is een gereconstrueerd boerenhuis in het centrum van Twist, dat bekend staat om de blues- en folkconcerten die er worden gehouden. Direct ernaast ligt het Erdöl-Erdgas-Museum Twist, een museum voor aardolie en aardgas. De aardolie- en aardgas-industrie is al lang aanwezig in de omgeving van Twist.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In Twist zijn 5 lagere scholen en één Realschule. Na een groot bouwproject in 2007 fungeert de Realschule als Ganztagsschule, een school waar kinderen (vrijwel) de gehele dag kunnen verblijven. Sinds 2009 behoren ook de lagere scholen tot dat schooltype.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Twist zijn verschillende sportverenigingen. Voetbal is de dominante sport, maar basketbal, tafeltennis, danssport, paardrijden, zwemmen, tennis, handbal en gymnastiek worden ook aangeboden.

Economie en infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot het midden van de jaren negentig domineerden de ruwe olie-, aardgas- en veen-industrie de economie in Twist. Vooral in deze sectoren ging in de laatste jaren veel werkgelegenheid verloren. Sindsdien hebben zich vele kleine en middelgrote bedrijven gevestigd in Twist, met name in het industriegebied bij de Autobahn. De grootste werkgever in Twist is het Nederlandse bedrijf Wavin. Dit bedrijf is Europees marktleider voor kunststof leidingsystemen.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Met de auto[bewerken | brontekst bewerken]

Twist heeft een directe verbinding met de Autobahn 31 (snelweg), die fungeert als noord-zuid route tussen de Noordzee en het Ruhrgebied. Twist is ook direct verbonden met de Europese weg E 233 die aan Nederlandse zijde de status heeft van autosnelweg A 37. Aan Duitse zijde is het een Bundesstrasse , die tot aan de aansluiting met de Autobahn 31 is omgebouwd als een Autobahn (autobahnähnlich). Deze E-weg (E 233) verbindt de Nederlandse Randstad met het Duitse Hamburg en ten slotte Scandinavië. Aan Duitse zijde zijn vergevorderde plannen om de komende jaren[(sinds) wanneer?] het weggedeelte tussen A31 en A1 over de gehele afstand tot een Autobahn om te bouwen en het om te nummeren naar A34.

Openbaar Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Er liggen binnen de gemeente Twist geen treinstations. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Meppen.

Twist heeft aansluiting op het busnet met 4 buslijnen:[2]

  • Lijn 700 (Nordhorn - Wietmarschen - Füchtenfeld - Georgsdorf - Adorf - Twist - Rühlertwist - Hesepertwist)[3]
  • Lijn 926 (Fehndorf - Wesuwermoor - Hebelermeer - Schöninghsdorf - Versen - Meppen)
  • Lijn 929 (Rühlertwist - Twist - Rühlermoor - Rühlerfeld - Meppen)
  • Lijn WES (Twist - Schöninghsdorf - Hebelermeer)[4]

De plaatsen Neuringe en Adorf zijn bereikbaar met een belbus (welke ook het lijnnummer 929 gebruikt).[5]

Lijn 700 wordt geëxploiteerd door Verkehrsgemeinschaft Grafschaft Bentheim. Lijnen 926 en 929 worden geëxploiteerd door het bedrijf Levelink. Lijn Wes (op de kaart aangegeven als lijn 928[2]) wordt geëxploiteerd door Emsländischen Eisenbahn.

Buslijn 922/60 (Emmen - Meppen) van Levelink reed tot 2023 wel over het grondgebied van de gemeente Twist, maar had er geen halte.

Luchtverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is de luchthaven Münster / Osnabrück (FMO), dat is gevestigd in Greven, 100 km naar het zuiden. De internationale luchthaven van Düsseldorf is de dichtstbijzijnde luchthaven hub voor intercontinentale vluchten (ongeveer 180 km zuidwaarts), de internationale luchthaven Schiphol ligt op ongeveer 200 km afstand.

Galerij Twist[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke personen met betrekking tot de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eduard Schöningh (* 4 december 1823 in Meppen (Duitsland); † 21 april 1900 ibidem), tot 1867 aan de Adriatische Zee gestationeerd marine-officier in dienst van Oostenrijk, daarna pionier in de veenontginningen in het Eemsland, stichter van het dorp Schöninghsdorf, en op latere leeftijd burgemeester van Meppen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Twist (Emsland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.