Tydal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tydal
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Tydal komm.png
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svgNO 1665 Tydal.svg
Locatie provincie                  Locatie gemeente
in Noorwegen                          in provincie 
Situering
Provincie Sør-Trøndelag
Algemeen
Oppervlakte 1330,58 km²
- land 1214,68 km²
- water 115,9 km²
Inwoners (2005) 902 (1 inw/km²)
Bron: Noors bureau voor statistiek
Overig
Gemeentenummer 1665
Målform Bokmål
Website www.Tydal.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Tydal is een gemeente in de Noorse provincie Sør-Trøndelag. De gemeente telde 902 inwoners in januari 2005, waarvan 49,3% mannelijk. Het aandeel ouderen (67 jaar of ouder) is 19,5%. In juni 2005 was 2,3% van de bevolking werkloos.

Er vertrokken in 2004 25 personen en er vestigden zich 31 personen in Tydal.

Tydal beslaat 1330 km² en is daarmee de grootste gemeente in de provincie Sør-Trøndelag. Bergen, watervallen en de rivieren Nea, Nidelva – die uitmondt in de Trondheimfjord – en Tya zorgen voor een imponerende coulisse. Het meest opvallende berggebied is Sylan.

Tydal ligt op 260 meter boven zeeniveau, de hoogste bergtop is 1762 meter hoog. Tydal is halverwege Røros en Trondheim te vinden, met rijksweg 705 als belangrijkste verbindingsweg. De luchthaven Værnes bij Trondheim ligt op ruim een uur rijden. Er zijn dagelijks busverbindingen van zowel Trondheim, de luchthaven als vanaf Røros. Het gemeentelijke centrum is Ås. Andere dorpen zijn Græsli, Aune en Stugudal.

De 900 inwoners verdienen hun geld vooral in de land- en bosbouw, de energieproductie en in het toerisme.

Tijdens de paasdagen neemt het aantal inwoners toe tot 5000. De meeste gasten vieren hun vakantie in een van de 1400 hutten (vakantiewoningen) in de gemeente.

In Tydal is zowel een school als een barnehage te vinden. De jeugd staat centraal in de gemeente. Er is een divers aanbod aan verenigingen, zowel op sport- als cultureel gebied.

In het cultuurhistorisch gebied Brekka Kistafoss is de geschiedenis van Tydal terug te vinden. Behalve traditionele gebouwen, een gerestaureerde boerderij en een museum is er ook te zien hoe vroeger waterkracht werd gebruikt om energie te winnen. Het museum is in 1990 geopend en biedt de bezoeker een inkijkje in het leven in Tydal, vanaf het einde van 19de eeuw tot rond 1960. In de directe omgeving ligt de volledig gerestaureerde kerk, die dateert uit 1696.

Bronnen, noten en/of referenties