Typhoon (rapper)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Typhoon
Typhoon (foto Serge Ligtenberg, 2016)
Algemene informatie
Volledige naam Imro Glenn Lubertus Emile de Randamie
Geboren 6 augustus 1984
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2000-heden
Genre(s) Nederhop
Zangstem Rap, zang
Label(s) Fakkelteitgroep/Top Notch
RAEN Music
Act(s) The Streamers
Verwante artiesten Sticky Steez, Phreako Rico, Opgezwolle, Blaxtar
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in Fakkelbrigade
In deze formatie 2008-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Imro Glenn Lubertus Emile (Glenn) de Randamie ('t Harde, 6 augustus 1984), beter bekend onder zijn artiestennaam Typhoon, is een Nederlandse rapper/zanger van Surinaamse afkomst.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

De Randamie groeide op in het Veluwse dorpje 't Harde en komt uit een muzikale familie. Zijn vader speelde gitaar en saxofoon, zijn moeder zong in een koor, zijn broers Kevin en Earlrandall rappen en zijn zus Sharon is r&b-zangeres.[1]

De enigszins stotterende Typhoon begon op zijn 15e met zijn rapcarrière in de formatie Rudeteenz, samen met Phreako Rico van de Zwolse rapformatie Opgezwolle en zijn broer Kevin (Blaxtar).[2] Drie jaar later verschenen zijn eerste eigen nummers op het verzamelalbum Vet verse flows, met de tracks Het doek valt en Alea Iacta est.

In 2001 maakte hij samen met Opgezwolle het nummer Als die mic aan staat voor het album van Opgezwolle Spuugdingen op de mic. Twee jaar later maakte hij het nummer Hook op voor het Opgezwolle-album Vloeistof.

Hij behaalde in 2004 zijn vwo-diploma aan het Carolus Clusius College te Zwolle en won in hetzelfde jaar de Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B-HipHop. Hij was twee jaar werkzaam als verkoopmedewerker in een schoenenzaak. In 2005 tekende hij een contract bij het Nederlandse hiphoplabel Top Notch. Hij droeg ook bij aan het album Buitenwesten van Bart van der Werken (Kubus). Samen met Kubus, Opgezwolle, Raoul Geerman (Jawat!) en de rapformatie DuvelDuvel deed hij de succesvolle tournee Buitenwesten.

In 2005 maakte Typhoon samen met de producer Nav 10 thema-tracks voor de muziekzender The Box. De thema's betroffen onder meer de rolverdeling tussen man en vrouw, homoseksualiteit, geloof, geld, het asielbeleid in Nederland, topsport, beroemdheid, idealen en seks.[2] Ook nam hij samen met Yes-R het nummer Bedankt op voor diens album Mijn pad. In 2006 begon hij kortstondig aan een studie religiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.[3] Eind 2006 werd hij uitgeroepen tot 'Belofte voor 2007' tijdens de Awardshow van het Gouden Greep Gala van Radio 3.

2007: Debuut 'Tussen licht en lucht'[bewerken | brontekst bewerken]

Typhoon op Noorderliefde (2014)

In 2007 bracht Typhoon zijn langverwachte eerste eigen album Tussen licht en lucht uit. Het is grotendeels geproduceerd door Dries Bijlsma, maar er staan ook producties op van Ali Reza Tahoeni (A.R.T.) en Peter Blom (Delic). De muziek op dit album is beïnvloed door hiphop en jazz en door oorspronkelijke Afrikaanse en Oosterse muziekstijlen.[4] Het werk werd genomineerd in de categorie Beste album bij de Nederhop Awardshows en de Urban Awards en het werd ook voorgedragen voor een 3VOOR12 Award bij het Gouden Greep Gala.[5] Hij ging op tournee met de muziek van dit album en hij maakte dat jaar daarnaast nog de nummers Utopia en Ga voor het album Fakkelteit van Junte Uiterwijk (Sticky Steez) en Delic. Hij ontving bovendien de Essent Award voor Talentvolle Nederlandse Artiest.

2008-10: Fakkelbrigade en New Cool Collective[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 vormde hij samen met Sticky Steez, Phreako Rico, James J. Benjamins (James) en producer A.R.T. de rapformatie Fakkelbrigade. Met deze groep bracht Typhoon in 2009 het album Colucci era uit, dat zowel bij de State Awards als bij de 3VOOR12 Awards de nominatie ontving voor het beste album. Tussen 2008 en 2009 trad Typhoon ook meerdere malen op met de band New Cool Collective. Met dit collectief maakte hij de ep Chocolade (2009).[2] In 2009 kreeg Typhoon de Zilveren Harp toegekend en hij reisde dat jaar naar Kenia met de organisatie Edukans die ontwikkelingshulp geeft. Hier liep hij met een groep Nederlandse jongeren tien dagen rond in de grote sloppenwijk van Nairobi om een leerzame ervaring op te doen. Samen met rapper Phreako Rico en de band Muppetstuff was hij in het seizoen 2009-2010 te zien in de theatertournee Wie heeft de bal.[2]

2010-13: Overwerkt[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel van Typhoon af en toe met een nummer verscheen op de verzamelmixtapes van de Fakkelteitgroep werd het relatief stil rondom de rapper. In een interview in 2014 gaf Typhoon aan dat hij in die tijd geblokkeerd raakte omdat hij overwerkt was door de vele optredens en omdat hij moeite had met zijn persoonlijke en muzikale identiteit.[6] In die jaren deed Typhoon wel mee met het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren, waarin hij werd gekoppeld aan zanger en producer Peter Koelewijn.

In 2013 werd zijn oude nummer Bumaye wereldwijd bekend door een nieuwe remix. Ook leverde hij een bijdrage aan de single Visa paspor van de Vlaamse mc, zanger en troubadour Johannes Faes (Tourist).[2] Daarnaast werkte hij samen met de groep Great Minds, Vincent Patty (Jiggy Dje), Sticky Steez, Winne, Akwasi en Freez. Typhoon mocht zelfs met het nummer Van de regen naar de zon optreden tijdens de officiële viering van '200 jaar Koninkrijk' (der Nederlanden).[2][7]

2014-heden: Tweede plaat Lobi da Basi[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 verscheen na zeven jaar Lobi da Basi, het vervolg op zijn debuutalbum. De plaat werd niet alleen bij het hiphoppubliek gunstig ontvangen, maar ook bij een veel breder publiek van Nederlandse muziekliefhebbers. Zo stond hij onder andere op de popfestivals Lowlands en Into The Great Wide Open.

De tweede single Hemel valt werd populair in zowel Nederland als Suriname. Lobi da basi werd door het gezaghebbende Nederlandse muziektijdschrift OOR verkozen tot het op een na Beste Album van 2014. Niet eerder eindigde een Nederlandse plaat zo hoog in hun jaarlijst.[8] Het album verscheen hetzelfde jaar in België en Typhoon won ook de Talent Overijsselse Cultuurprijs.[9] In het televisieseizoen 2014-2015 vormde Typhoon ook de 'huisband' van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, (die onder meer bestond uit Seven League Beats).[10] In hetzelfde jaar werd Typhoon voor de Radio 6 Soul & Jazz Awards met Hemel valt genomineerd in de categorie Beste single en als artiest in de categorie Beste live act, waarbij hij in de laatste categorie won.[11] Aan het einde van het jaar won het album Lobi da basi ook de 3VOOR12 Award in de categorie 'Beste album van 2014'.[12]

Daarnaast speelde Typhoon dat jaar ook in België en Suriname en was hij in 2015 de Nederlandse 'ambassadeur' van Record Store Day. Het succes van zijn album Lobi da basi in Nederland leverde hem uitverkochte clubshows op en bracht hem op tientallen festivals. Eind mei 2015 ontving hij er een Gouden Plaat voor, want het album is in minder dan één jaar tijd meer dan 20.000 keer verkocht. Opvallend was dat een groot deel hiervan fysieke cd's en vinylplaten waren en niet slechts downloads via internet.[13] Hij eindigde zijn tour in december 2015 met twee uitverkochte optredens in de Heineken Music Hall.

Door 3FM werd hij gevraagd om het themalied voor Serious Request 2015 te maken. Op 7 december was bij de ochtendshow van Giel de officiële release van Niet weglopen. Een week later was Niet weglopen de 3FM Megahit.

In 2019 gaf de rapper aan dat hij aan een nieuw album werkt, dat na de lente van 2020 zou moeten verschijnen.[14]

Op 19 juli 2020 was hij de eerste gast in het VPRO programma Zomergasten op NPO 2, waarin hij werd geïnterviewd door Janine Abbring. Hij sprak o.a. openhartig over racisme, de rol van zijn christelijk geloof en zijn tweede burn-out. Deze uitzending scoorde in het kijkcijferoverzicht de 18de plaats met 378.000 kijkers. In zijn zoektocht naar oplossingen schreef hij uit pure wanhoop "God S.O.S." op papier. In de EO-podcast "De Ongelooflijke podcast" vertelde hij openhartig over hoe God hem verbaasd heeft en hoeveel liefde hij ervaart.

In 2020 werd Typhoon benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.[15]

Typhoon is sinds maart 2021 onderdeel van de gelegenheidsformatie The Streamers, die tijdens de coronapandemie gratis livestream-concerten gaven. Nadat de coronaregels in grote lijnen los waren gelaten, kondigde de formatie ook concerten met publiek aan.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Typhoon is getrouwd met Marie Broeckman.[16] Typhoon en zijn vrouw willen God een belangrijke plaats geven in hun leven en zijn lid van een christelijke kerk.[17]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Muziek
2004 Grote Prijs van Nederland HipHop winnaar
2007 Gouden Greep Beste Live Act nom
Beste Artiest Nationaal winnaar
Beste Album Tussen licht en lucht nom
Urban Awards Beste Album Tussen licht en lucht nom
Beste Lyrics Volle maan winnaar
3VOOR12 Awards Beste Album Tussen licht en lucht nom
Essent Awards winnaar
2008 Zilveren Harp winnaar
State Awards 2008 Beste Live Act nom
Kosmospolis Hero Awards Most Cutting-Edge
Dutch Music Video
Sprokkeldagen nom
2009 State Awards 2009 Lijn5 Award Binnenvetter remix nom
2010 State Awards 2010 Beste Live Act nom
2014 Overijsselse Cultuurprijs Talent winnaar
Radio 6 Soul & Jazz Awards Beste Single Hemel valt nom
Beste Live Act winnaar
3VOOR12 Awards Beste Album Lobi da Basi winnaar
2015 Edisons Beste Album Lobi da Basi winnaar
Beste Hiphop Lobi da Basi winnaar
FunX Awards Best MC nom
Beste Album Lobi da Basi nom
3FM Awards Beste Album Lobi da Basi nom
Beste Hiphop winnaar
Beste Live Act nom
2016 3FM Awards Beste Hiphop winnaar
2017 Edisons Beste Videoclip Wij Zijn Er winnaar
Dr. J.P. van Praag-prijs[18] Humanistisch Verbond Mag het Licht Aan Festival winnaar
2021 Willem Wilminkprijs Stotteren winnaar

Album onderscheidingen

  • 2015 - Lobi da Basi - Goud, 20.000 verkochte exemplaren[13]
  • 2015 - Lobi da Basi - Gouden lp, hoogste en langst genoteerde lp in het eerste jaar van de Vinyl50[19]
  • 2017 - Lobi da Basi - Platina, 40.000 verkochte exemplaren[20]

Single onderscheidingen

Lijsten

3voor12 Song van het Jaar

Groepsverband

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Studioalbums

Ep's

Groepsverband

Hitnotering

Jaar Album Vlag van Nederland 100 weken Vlag van België 200 weken
2007 Tussen licht en lucht 22 12 - -
2009 Colucci Era (met Fakkelbrigade) 7 12 - -
2014 Lobi da Basi 3 91 66 1
2020 Lichthuis 10 6 - -

Nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Losse nummers

  • 2005 - Vluchtgedrag
  • 2015 - Niet Weglopen

Hitnotering

Jaar Nummer Vlag van Nederland 40 weken Vlag van Nederland 100 weken Vlag van België 50 weken
2015 Niet weglopen tip3 - 93 2 - -
2017 Wereld van verschil tip26 - - - - -
2020 Alles is gezegend (met Tourist LeMC, Brihang & Freez) - - - - 23 12
2021 Als ik je weer zie (met Maan, Thomas Acda & Paul de Munnik)[25] 6 16 5 32 tip -

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Als ik je weer zie
(met Thomas Acda, Paul de Munnik en Maan)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 763 649
Hemel valt - - - - - - - - - - - - - - - - 1950 679 941 1192 1365 1170 1474 1741 1882
Zandloper - - - - - - - - - - - - - - - - 514 458 662 889 932 789 722 735 846

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Typhoon (rapper) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.