U-Tsang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
U-Tsang
Kaart van de oorspronkelijke provincies van Tibet
Tibetaans དབུས་གཙང་
Tibetaans pinyin Ü-Zang
Wylie Dbus-gtsang
Traditioneel Chinees 衛藏
Vereenvoudigd Chinees 卫藏
Hanyu pinyin Wèizàng
Portaal  Portaalicoon   Tibet

U-Tsang of Tsang-U is een van de drie traditionele provincies van Tibet, de anderen zijn Amdo en Kham. U-Tsang werd gevormd door de samenvoeging van U, Tsang en Ngari. U-Tsang omvat het centrale en westelijk gedeelte van Tibet, inclusief het Brahmaputra-keerpunt, de districten om en voorbij Kailash en grote delen van het Changthang-plateau in het noorden. De Himalaya is de zuidelijke grens. De huidige Tibetaanse Autonome Regio is ongeveer de historische provincie U-Tsang met het westelijke deel van Kham.

U-Tsang is ontstaan toen de vijfde dalai lama Ngawang Lobsang Gyatso, die de macht over U-provincie had, het gebied van de Tsang-provincie, die door de Köhn-familie van de sakya trizin werd bestuurd, inlijfde. Later is de Ngari-provincie ook aan het gebied toegevoegd.

U-Tsang is lange tijd het belangrijkste gedeelte van Tibet geweest. Verschillende dalai lama's en regenten hebben de U-Tsang provincie lange tijd geregeerd vanuit de hoofdstad Lhasa. Het Tibetaans dialect dat in Lhasa werd gesproken is ook de lingua franca voor geheel Tibet geworden.

Zie de categorie U-Tsang van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.