UK Independence Party

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UK Independence Party
UKIP-politicus Stephen West, campagnevoerend in 2012
UKIP-politicus Stephen West, campagnevoerend in 2012
Functiehouders
Partijleider Nigel Farage
Mandaten
Lagerhuis
Hogerhuis
Europees Parlement
Assemblee voor Noord-Ierland
Lokale overheid
Politie commissarissen
Algemene gegevens
Opgericht 3 september 1993
Actief in Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Newton Abbot
Aantal leden 34.000 (2014)[1]
Richting Rechts
Ideologie Euroscepticisme
Libertarisme
Thatcherisme
Kleuren Paars en Geel
Jongerenorganisatie Young Independence
Europese fractie 1999-2004: niet-fractiegebonden leden
2004-2009: Onafhankelijkheid en Democratie Groep
2009-2014: Europa van Vrijheid en Democratie
2014-2019: Europa van Vrijheid en Directe Democratie
Europese organisatie Geen
Website ukip.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigd Koninkrijk

De UK Independence Party (UKIP, Ukip) is een eurosceptische politieke partij in het Verenigd Koninkrijk. De huidige partijvoorzitter is Nigel Farage.

De partij werd in 1993 opgericht door Alan Sked. Het belangrijkste speerpunt van de partij is de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Daarnaast zijn meer directe democratie, het stoppen van massa-immigratie en het verlagen van de belastingen belangrijke punten van UKIP. De partij heeft nooit een zetel verworven in het Britse Lagerhuis, maar wel successen behaald bij Europese verkiezingen. In het Hogerhuis heeft ze twee zetels. Bij de Europese verkiezingen van 4 juni 2009 behaalde de partij een percentage van 17.1% (+ 0.6%) van de stemmen en won daarmee 13 zetels (+ 4 zetels) in het Europees Parlement. Ze was bij deze verkiezingen de tweede partij van Groot Brittannië, na de Conservatieven.

In oktober 2009 maakte partijleider Nigel Farage bekend af te treden als partijleider om zich te concentreren op het winnen van een zetel in het Lagerhuis (in het district Buckingham) bij de Britse Lagerhuisverkiezingen van mei 2010. Nigel Farage bleef wel leider van de fractie Europa van Vrijheid en Democratie, de fractie waar de UKIP in het Europees Parlement bij aangesloten was. Baron Pearson of Rannoch, lid van het Hogerhuis namens de UKIP, werd verkozen tot nieuwe leider van UKIP. De poging van Farage om een Lagerhuiszetel te bemachtigen slaagde niet. In november 2010 werd hij opnieuw gekozen tot partijleider.

Door de Nederlandstalige media wordt de partij vaak vergeleken met de PVV. Op euroscepsis na hebben de partijen echter weinig gemeen. Partijleider Farage heeft meermaals nadrukkelijk afstand genomen van deze vergelijking, en zijn walging uitgesproken over de in zijn ogen discriminerende uitlatingen van Geert Wilders.[2]

Na de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 trad de UKIP toe tot de nieuw gevormde fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties