UMF Afturelding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Afturelding
Naam Ungmennafélagið Afturelding
Opgericht 11 april 1909
Plaats Mosfellsbær
Stadion Varmárvöllur
Capaciteit 2.500
Voorzitter Vlag van IJsland Birna Kristín Jónsdóttir
Trainer Vlag van IJsland Magnús Már Einarsson
Competitie mannen: Lengjukeild (II)
vrouwen: Úrvalsdeild
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

UMF Afturelding is een IJslandse sportvereniging uit Mosfellsbær, ten noorden van de hoofdstad Reykjavík. Afturelding is bekend om het vrouwenvoetbal, want de vrouwen spelen in de hoogste IJslandse competitie. De mannen echter spelen in de 1. deild karla, de tweede klasse in het IJslandse voetbalsysteem.

Mannenvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 promoveerde de club naar de 1. deild karla, maar na een jaar moest het weer degraderen naar het derde niveau. Afturelding probeerde jarenlang de stap terug te maken, maar het lukte telkens net niet. Het draaide elk seizoen bovenin mee en stond vaak bovenaan, maar in het slot van de competitie gingen de rood-zwarten regelmatig onderuit. In 2018 werd de trend doorbroken: toen lukte het om te promoveren naar de 1. deild karla. Echter, ook in de laatste speelronde leek het fout te gaan voor de club, want men stond bij rust met 1-0 achter tegen degradatiekandidaat Höttur. De uitploeg wist de score in het restant nog om te buigen naar 1-3, waardoor Afturelding zou promoveren en Höttur degradeerde naar de 3. deild karla.

Vrouwenvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

De vrouwen spelen in de Úrvalsdeild, de hoogste competitie van IJsland. In 2021 tekenden de Nederlandse speelsters Indy Spaan en Rachel van Netten bij UMF Afturelding, waarmee zij in deze IJslandse competitie zullen gaan uitkomen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]