U 47 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-47 was een Duitse onderzeeboot van het type VIIB, die het Britse slagschip HMS Royal Oak tot zinken bracht.

De kiel werd gelegd op 25 februari 1937 op de Krupp Germaniawerf in Kiel. Op 17 december 1938 werd de U-47 in dienst gesteld, en op 14 oktober 1939 bracht kapitein Günther Prien de Britse oorlogsvloot een gevoelige slag toe toen hij met de U-47 de Britse marinebasis Scapa Flow (Orkney-eilanden) binnensloop en het slagschip Royal Oak met enkele torpedo's in de grond boorde. Om 1.29 u kapseisde de Royal Oak en zonk. Daarbij kwamen vierentwintig officieren en achthonderdnegen bemanningsleden om.

Op 23 oktober 1939 keerde de U-47 in Kiel terug.

Later bracht de U-47 het cruiseschip Arandora Star tot zinken omdat het was aangezien voor een bewapend koopvaardijschip. De U-47 voer tien oorlogspatrouilles, en bracht daarbij dertig koopvaardijschepen tot zinken en beschadigde nog acht stuks.

Op 29 oktober 1940 verkende Prien weer een konvooi, HX79, op weg naar Engeland. Hij riep vier anderen boten op om bij die aanval behulpzaam te zijn: U-38, U-46, U-48 en U-100. In die nacht brachten ze gezamenlijk niet minder dan veertien schepen tot zinken, stuitten onmiddellijk daarop weer op een konvooi en brachten nog eens zeven schepen tot zinken. Dit geteld bij de zeventien schepen die in de voorgaande nacht door een andere "wolfsbende" tot zinken gebracht waren, was het totaal in twee dagen achtendertig schepen met in totaal 325.000 ton scheepsruimte.

Prien was nu van alle U-bootcommandanten de man die de meeste successen geboekt had. Aangezien hij de eerste was die in totaal 100.000 ton scheepsruimte tot zinken had gebracht, werd hij onderscheiden met eikenloof bij het IJzeren Kruis.

Schaalmodel van de U 47

Vermist[bewerken]

Het lot van de U-47 en de bemanning van vijfenveertig koppen is onbekend. De U-47 wordt sinds 7 maart 1941 vermist en is vermoedelijk bij Rockall Banks in de Atlantische Oceaan verloren gegaan. Aanvankelijk werd gedacht dat ze tot zinken was gebracht door de Britse torpedobootjager HMS Wolverine, maar later bleek dat dit een andere U-boot betrof. Ook de beide Britse korvetten HMS Camelia en HMS Arbutus claimden de U-47 tot zinken te hebben gebracht. Daarnaast blijft nog de mogelijkheid over dat de U-47 is gezonken als gevolg van een defect aan een van de eigen torpedo's.

Externe links[bewerken]

  1. HMS Wolverine (D 78)
  2. HMS Royal Oak (08)
  3. HMS Royal Oak (1914)