Uilenbord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een uilenbord op een boerderij in Sloten
Uilenbord op een boerderij in Wanswert
Uilenbord op een boerderij in Surhuisterveen
Uilenbord op een boerderij in Midden-Friesland

Een uilenbord (Fries: ûleboerd, Gronings: oelbred, Drents: oelebret) is een driehoekvormig, verticaal staand schot dat ontstaat door het driehoekvormige eindschild van een schilddak trapeziumvormig af te knotten. Dit driehoekige houten bord diende voor de ventilatie (opening) en om de schuur tegen inwateren te beschermen. Door het gat konden ook kerk- en steenuilen in en uit vliegen. De oudste archiefvermelding is uit 1669.

Een uilenbord bestaat uit twee gedeelten. In het midden een versierde balk die een makelaar wordt genoemd. Aan weerszijden bij de Friese uilenborden een knobbelzwaan met een gekromde hals. Bij de Saksische uilenborden in Twente en de Achterhoek vaak twee gestileerde paardenhoofden al of niet naar binnen gewend.

Friese varianten[bewerken]

Er zijn veel verschillende vormen van de makelaar (versierde balk in het midden), welke in zes hoofdgroepen zijn te verdelen, die in de verschillende streken voorkwamen:

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Jans, Everhard, (2008) Gevel- en stiepeltekens in Twente en Achterhoek. ZaltBommel: Uitgeverij Aprilis. ISBN 978 90 5994 201 1, NUR 521.

Externe links[bewerken]