Uitwellingerga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uitwellingerga
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Dorpsbeeld
Uitwellingerga (Friesland)
Uitwellingerga
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
425[1]
Overig
Postcode 8624
Woonplaatscode 2423
Belangrijke verkeersaders A7
Foto's
Uitwellingerga aan It Ges
Uitwellingerga aan It Ges
De Hermeskerk
De Hermeskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Uitwellingerga (Fries: Twellingea; lokaal Fries: Twellegea) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Uitwellingerga ligt ten zuidoosten van Sneek en Oppenhuizen ten oosten van de A7, aan het water Ges, dat de verbinding is tussen de Houkesloot en het Prinses Margrietkanaal.

Uitwellingerga vormt samen met Oppenhuizen een tweelingdorp. De twee dorpen worden samen Top en Twel genoemd.

In 2021 telde Uitwellingerga 425 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is rond het jaar 1000 ontstaan langs de Ges en was vooral gericht op de landbouw. De Ges was belangrijk voor de boeren om over het water hun hooilanden te kunnen bereiken. Na de aanleg van een weg in 1866-68 bleef de vaart belangrijk.

De groei van het dorp kwam na de Tweede Wereldoorlog. Uitwellingerga groeide vast aan Oppenhuizen. De buurtschap Zuidend werd door de aanleg van het Prinses Margrietkanaal afgesplitst van Uitwellingerga. De buurtschap verdween langzamerhand en de naam werd later alleen nog als veldnaam gebruikt. Gaandeweg ontwikkelde Uitwellingerga zich als een watersportplaats.

In 1328 werd de plaats vermeld Wolprandeskerke, in 1440 als Folprantsche kerke alias Westerwallingerga, in 1448 als Folpundagha, in 1477 als Wtwallinghergae, in 1505 als Wtwallingergae, in 1511 als Twallingergae en in 1543 als Twellinggae.

De oorspronkelijk plaatsnaam, Wolprandeskerke, duidt op een kerk van de persoon Wolprand of Wolfbrand. De latere naam wijst op een dorp (ga) dat buitenwaarts gelegen was, bewoond door het geslacht Wallinge.

Tot 2011 behoorde Uitwellingerga tot de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige kerk van het dorp is de Hermeskerk en deze dateert uit 1690. Het schip van de kerk was de vervanger van een middeleeuwse kerk die gewijd was aan de heilige Hermes. De middeleeuwse toren werd daarbij aanvankelijk gespaard. In 1873 werd de middeleeuwse toren dan toch vervangen, door een toren met een ingesnoerde spits.

Molens[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noordoosten van Uitwellingerga staat de uit de 19e eeuw daterende Geeuwpoldermolen, die het natuurgebied de Geeuwpolder bemaalt. De molen doet dit samen met twee Amerikaanse windmotoren, de windmotoren Uitwellingerga 1 en 2.

Prinses Margriettunnel[bewerken | brontekst bewerken]

De Prinses Margriettunnel

In de A7 bij Uitwellingerga ligt de Prinses Margriettunnel, deze verkeerstunnel gaat onder het Prinses Margrietkanaal door. De tunnel werd in de jaren 70 van de twintigste eeuw gebouwd. Op het einde van 1977 werd het officieel geopend en het verkeer maakte er vanaf 1978 gebruik van. De tunnel was de eerste tunnel in het noorden van Nederland.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweelingdorp heeft diverse gezamenlijke sportverenigingen. Naast de watersport, onder andere een zeilvereniging, zijn dit onder meer de voetbalvereniging VV TOP '63, de volleybalvereniging Top & Twel, de gymnastiek Vereniging Vlugheid en Kracht en de badmintonclub Top en Twel. Het tweelingdorp heeft meerdere havens, waaronder verschillende jachthavens.

Uitwellingerga heeft verder een tennisvereniging, De Grachten.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

18e-eeuwse panden aan de Buorren

Er zijn diverse zangkoren; het Christelijk gemengd koor Cantabilé, shantykoor Top en Twel Sjongers, het smartlappenkoor Kommer en Kwel út Top en Twel en het Vocaal Ensemble Capella Novum.

Verder zijn er de muziekkorpsen E&E Brass en Hymne, en de toneelvereniging Fordivedaesje. In Oppenhuizen staat het dorpshuis van het tweelingdorp het Multifunctioneel Centrum It Harspit.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Er in Uitwellingerga geen school.

Bekende (oud-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

De pianist en dirigent Dolf de Vries woonde in Uitwellingerga en het muziekduo Maywood groeide er op. De autocoureurs Nyck de Vries en Beitske Visser zijn woonachtig in het dorp.[bron?]

Geboren in Uitwellingerga[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Uitwellingerga[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Uitwellingerga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.