Uko Post

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uko Post
Zelfportret van Uko Post (2010)
Persoonsgegevens
Volledige naam Uilke Post
Bijnaam Uko Post
Geboren 27-07-1954
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlandse
Beroep(en) Schilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 50 jaar
Stijl(en) verwant aan het Magisch Realisme
[www.uko-post.eu Website]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
olieverfschilderij van een dode uil liggend op een witte ondergrond
olieverfschilderij Uko Post, thema: Romeinse godin Minerva
olieverfschilderij Uko Post thema: Luzabril ( Argentijnse zangeres ) titel song: sleepless night
Nefertiti ( de schone is gekomen ), nicht/echtgenote Achnaton.
Titel: de Teloorgang. Olieverfschilderij op paneel 2024

Uilke (Uko) Post (Meppel, 27-07-1954) is een Nederlands/Belgische kunstschilder die gerekend kan worden tot de noordelijke realisten.Het noordelijk realisme is een kunststroming die in de 20e eeuw in Nederland ontstond.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Post volgde vanaf 1972 tot 1978 zijn master opleiding voor het vrije kunstenaarschap, schilderkunst en grafiek, aan de Academie Minerva in Groningen. Docenten waren Henk Hester, Piet Pijn, Geert Meyer, Diederik Kraaijpoel, Wout Muller en Ger Siks. In 1994 heeft hij Nederland verlaten om zich te vestigen in het Eifel-gebied in het dorpje Lommersweiler nabij Sankt Vith, op de grens van Duitsland en België.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Post maakt vooral olieverfschilderijen in realistische stijl, melancholisch van sfeer, verwant aan het Magisch Realisme en aan de Neo-Romantiek. Zijn thema's zijn vanitas, leegte, vergankelijkheid, thema's waarmee alle mensen te maken hebben en waarmee ze zich, volgens de schilder, moeilijk kunnen verzoenen. Ook vindt hij veel inspiratie in de oude Europese culturen, zoals daar zijn de Griekse en Romeinse cultuur en vooral ook de teloorgang daarvan. Ook de Griekse mythologische verhalen spelen een rol hierin. Verder zijn veel schilderijen van de hand van Post verweven met het begrip het sublieme, zoals dat beschreven staat in het beroemde boek van Edmund Burke : Een filosofisch onderzoek naar de oorsprong van onze denkbeelden over het sublieme en het schone uit 1757. De oude Egyptische cultuur heeft eveneens zijn belangstelling en is een gewaardeerde inspiratiebron.

Post heeft geregeld tentoonstellingen in Nederland, België en Duitsland.

Werken van Post zijn opgenomen in collecties van de v.z.w. All Art is Quite Useless te Antwerpen ( België ), DSM Sittard (Ned.), Nutsbedrijf Zuid-Limburg (Ned.), heden ten dage Essent en particuliere collecties in de Verenigde Staten, Nederland, België en Duitsland (o.a. collectie Dogan, Schönecken).

Uko Post onderhoudt ook al sinds jaar en dag een samenwerkingsrelatie met de Groninger dichter Arjen ( A.H.) Boswijk, hieruit ontstaan regelmatig combinaties van gedichten met schilderijen.

Mogelijkheid van een eiland

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]