Un prophète

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Un prophète
Regisseur Jacques Audiard (midden) met hoofdrolspelers Niels Arestrup (links) en Tahar Rahim
Regie Jacques Audiard
Producent Lauranne Bourrachot
Martine Cassinelli
Pascal Caucheteux
Marco Cherqui
Scenario Thomas Bidegain
Jacques Audiard
Abdel Raouf Dafri
Nicolas Peufaillit
Hoofdrollen Tahar Rahim
Niels Arestrup
Adel Bencherif
Muziek Alexandre Desplat
Montage Juliette Welfling
Cinematografie Stéphane Fontaine
Distributie UGC Distribution
Première 16 mei 2009
Genre Misdaad
Speelduur 155 minuten
Taal Frans
Arabisch
Corsicaans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Italië Italië
Budget € 12.000.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Un prophète is een Frans-Italiaanse misdaadfilm uit 2009 onder regie van Jacques Audiard. De film werd genomineerd voor onder meer de Oscar en Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. De film won daadwerkelijk meer dan 30 andere prijzen, waaronder een BAFTA Award, een British Independent Film Award, twee European Film Awards en tien Césars.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Malik El Djebena is een negentienjarige Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst. Hij krijgt een gevangenisstraf van zes jaar omdat hij een politieagent aangevallen heeft. Bij binnenkomst blijkt de gevangenispopulatie verdeeld in twee groepen, 'de Arabieren' en de Corsicanen. Laatstgenoemde groep oefent met harde hand macht uit over de rest van de gevangenen en heeft een deel van het gevangenispersoneel in de zak. Vanuit de gevangenis blijven de Corsicanen onder leiding van baas César Luciani ook de organisatie voeren over hun criminele activiteiten in de buitenwereld.

Malik wil zich oorspronkelijk niet bij een groep aansluiten en houdt zich afzijdig. Alleen wanneer Reyeb de gevangenis wordt binnengebracht, dwingt Luciani hem tot een keuze. Reyeb is een sleutelgetuige die voor grote problemen voor de Corsicanen kan zorgen. Malik moet hem vermoorden. Anders gaat hij er zelf aan. Malik probeert er eerst nog onderuit te komen door gevangenispersoneel hierover in te lichten, maar dit komt hem op een pak slaag te staan omdat de corrupte bewaarders aan de kant van de Corsicanen staan. Uiteindelijk doet Malik wat hem gevraagd is en steekt met een scheermes Reyeb in de keel. Vanaf dat moment beschouwt Luciani hem als een Corsicaan en geniet hij zijn bescherming. De meeste andere Corsicanen zien dat anders en tolereren hoogstens zijn aanwezigheid.

Wanneer het grootste deel van de Corsicanen overgeplaatst wordt naar een gevangenis dichter bij huis, benoemt Luciani Malik tot zijn nieuwe rechterhand. Omdat hij inmiddels ook de Corsicaanse taal heeft leren verstaan, kan Malik beide werelden binnen de muren in de gaten houden. Ondanks zijn vermeende aansluiting bij de Corsicanen, blijft het voor Malik duidelijk dat hij alleen trouw aan zichzelf is. Hij houdt beide groepen binnen de muren te vriend. Medegevangene Ryad merkt dat Malik niet kan lezen of schrijven en helpt hem dit te leren. Hij wordt Maliks beste vriend. Ryad wordt vervroegd vrijgelaten wanneer blijkt dat de kanker in zijn teelbal is teruggekeerd en hij nog maar een paar maanden te leven heeft.

Luciani regelt dat Malik bij tijd en wijle een dag met verlof mag. Op deze dagen moet hij zaken in de buitenwereld regelen voor de Corsicanen. Malik gebruikt een deel van zijn tijd buiten de muren niettemin om samen met Ryad een eigen handel op te bouwen en de juiste mensen hiervoor aan zijn kant te krijgen. Samen proberen ze te regelen dat Malik bij zijn vrijkomen een lucratieve toekomst tegemoet gaat en dat Ryads vrouw en kind na zijn onvermijdelijke overlijden goed verzorgd achterblijven. Malik deinst voor niets terug, maar blijft nadenken over welke acties voor hemzelf het beste zullen uitpakken en welke hij daarom beter anders in kan vullen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Rahim, Tahar Tahar Rahim Malik El Djebena
Arestrup, Niels Niels Arestrup César Luciani
Bencherif, Adel Adel Bencherif Ryad
Kateb, Reda Reda Kateb Jordi
Yacoubi, Hichem Hichem Yacoubi Reyeb
Ricci, Jean-Philippe Jean-Philippe Ricci Vettori
Cohen, Gilles Gilles Cohen Prof
Leccia, Pierre Pierre Leccia Sampierro
Basler, Antoine Antoine Basler Pilicci
Nassah, Foued Foued Nassah Antaro
Pagni, Jean-Emmanuel Jean-Emmanuel Pagni Santi
Graziani, Frédéric Frédéric Graziani Cipier
Bekhti, Leïla Leïla Bekhti Djamila
Loucif, Rabah Rabah Loucif Advocaat van Malik
Dazi, Slimane Slimane Dazi Lattrache

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]