Uncharted

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uncharted
Uncharted logo.png
Ontwikkelaar(s) Naughty Dog
Uitgever(s) Sony Computer Entertainment
Genre(s) Action-adventure, third-person shooter
Platform(s) PlayStation 3, PlayStation Vita
Navigatie
Eerste spel Uncharted: Drake's Fortune
(2007)
Laatste spel Uncharted: Fight for Fortune
(2012)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computer

Uncharted is een reeks van computerspellen van de genres actie/avontuur en third-person shooter, gemaakt door Naughty Dog, ook bekend van de Jak-spellen. Sony Computer Entertainment geeft de spellen uit

De spellen volgen de avonturen van de schattenjager Nathan Drake. Hij reist heel de wereld rond op zoek naar schatten, en lost hierbij ook mysteries op.

Gameplay[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Spelers spelen als Nathan Drake, een schattenjager op avontuur. Hij kan springen, zwemmen, klimmen, zwaaien aan touwen, kortom alle soorten acrobatie.

Doorheen het spel zijn er ongeveer steeds 20 hoofdstukken, waarin Drake steeds aartsmoeilijke opdrachten krijgt, die de spelers met succes moeten afronden. Hierbij heeft de speler een heel arsenaal aan wapens: steeds een 'sidearm' zoals een pistool of een revolver, ook een 'hoofdwapen' zoals de vol-automatische wapens, en de shotguns. Ook kan hij nog een paar granaten meenemen. Wapens kan men bekomen door in het spel wapens op te nemen van de grond, die de vijanden laten vallen, maar wapens kunnen ook behouden worden vanuit een vorige missie.

Het spel beschikt ook over een multiplayer, hoewel de nadruk bij Uncharted toch steeds op de single-player ligt. Multiplayer is beschikbaar in Among Thieves en in Drake's Deception. In de multiplayer kan men tegen of met elkaar spelen, met een maximum van 3 personen over verschillende herkenbare mappen. Ook is er een mogelijkheid online te spelen. Online bestaat uit twee delen: coöp (samen tegen de computer) en competitief (tegen elkaar). Bij de competitieve gameplay zijn er steeds maximaal 10 spelers, en elk spel duurt 20 minuten of stopt als het doel is gehaald. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals met twee teams tegen elkaar spelen, iedereen alleen voor zich, schatten verzamelen en meer.

Verschillende spellen[bewerken]

Anno 2014 zijn er vijf spellen:

Uncharted 4 werd aangekondigd. Een titel is nog niet bekend.

Voor Uncharted 2: Among Thieves is ook een klein filmpje uitgegeven: Eye of Indra.

Een film over de Uncharted-reeks is gepland. Columbia Pictures staat in voor de ontwikkeling.[1]

Drake's Fortune[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Uncharted: Drake's Fortune voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is het eerste spel in de serie. Het gaat over Nathan Drake, die in de voetsporen treedt van zijn voorvader Sir Francis Drake, een bekende schattenjager, wanneer hij naar de verloren schat van El Dorado zoekt, in Zuid-Amerika, samen met zijn vriend en vaderfiguur Victor Sullivan en zijn vriendin en journaliste Elena Fisher.

Among Thieves[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Uncharted 2: Among Thieves voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het tweede spel was een regelrecht succes, net als het eerste. Op dit avontuur belandt Drake in Nepal en de Himalaya op zoek naar de verloren stad Shambhala. Opnieuw gaat hij samen op pad met Victor Sullivan, en Elena Fisher, die later in het spel voorkomt. Het spel introduceerde ook de stealth methode om naar vijanden te sluipen en ook nieuwe personages. Chloe Frazer, zijn nieuwe vriendin, Harry Flynn, een voormalige collega van Drake, en Zoran Lzarevic, een oorlogscrimineel, die eveneens op zoek is naar de stad, en daarbij ook het eeuwige leven.

Drake's Deception[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Uncharted 3: Drake's Deception voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit derde deel is uitgekomen op 1 november 2011. Het spel gaat vooral over de relatie tussen Victor Sullivan en Nathan Drake, waarbij ze samen op zoek zijn naar de verloren stad in de woestijn. Nieuwe mogelijkheden zijn om tegen meerdere vijanden tegelijk te vechten.

Uncharted 4[bewerken]

Op 14 november 2013 bracht Naughty Dog een teaser uit van het volgende hoofdstuk in de Uncharted-reeks. Opvallend is dat er voorlopig geen cijfer 4 achter 'Uncharted' staat en er ook geen echte titel wordt vrijgegeven. In de trailer is Todd Stashwick te horen, die de stem van een personage in het nieuwe spel zal inspreken. Het voorlopig onbekende personage zegt dat hij vijftien jaar gevangen zat in een godverlaten hellegat en dat sommige ketens nooit kunnen worden verbroken. Hij eindigt door te zeggen: "Het verleden kan je niet ontlopen... Je bent me wat verschuldigd", wat laat vermoeden dat dit personage zijn wraak voorbereidt. De trailer toont een oude kaart van het Afrikaanse continent, beginnend bij Kaap de Goede Hoop, het meest zuidelijke punt van Afrika. De camera verschuift richting Madagaskar, wat een logische keuze blijkt voor een nieuw Uncharted-spel aangezien dit een cultureel en historisch rijk gebied is. Het eiland Île Sainte-Marie wordt omcirkeld en nabij het eiland staat iets aangeduid dat op een scheepswrak lijkt. Île Sainte-Marie is gekend als een eiland dat onderdeel uitmaakte van de reisroute van Sir Francis Drake. Rondom een schedel staan de woorden For God and liberty en Hodie Mecum Eris In Paradiso geschreven, wat Latijn is voor 'Vandaag zal je bij mij in het Paradijs zijn'. Deze zin is bekend als een van Jezus' laatste woorden tegen Dismas, een dief en plunderaar, die gekruisigd werd naast Christus. Dismas werd vlak voor zijn dood bekeerd door Christus zelf, die zei dat ze elkaar weer zouden zien in het paradijs. Met de weinige informatie kan gesuggereerd worden dat Uncharted 4 plaats zal vinden in Afrika, zal focussen op een nieuw geheim van Sir Francis Drake, en mogelijk zal handelen over piraterij, aangezien de streek berucht was voor piraten. Bovendien zijn er door fans ontwerpen van piratenpersonages gespot in de hoofdgebouwen van Naughty Dog.[2]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties