Universalis Cosmographia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De kaart van Waldseemüller

De Universalis Cosmographia is een kaart van de wereld gemaakt door de Duitse cartograaf Martin Waldseemüller. Ze werd voor het eerst in april 1507 gepubliceerd en was de eerste kaart die de naam "America" gebruikte om de continenten in het westen aan te duiden. De kaart is opgesteld op een wijziging van Ptolemaeus' tweede projectie met toevoeging van Amerika's hoge breedtegraden. Slechts één kopie heeft de tand des tijds doorstaan en werd in 2001 door het Library of Congress (Washington, D.C) gekocht.

Beschrijving[bewerken]

De volle titel van de kaart luidt: "Universalis cosmographia secundum Ptholomaei traditionem et Americi Vespucii aliorumque lustrationes" (De universele kosmografie volgens de overlevering van Ptolemaeus en de reizen van Amerigo Vespucci en anderen). Verschillende eerdere kaarten worden beschouwd als inspiratiebronnen, vooral de kaarten gebaseerd op de Geografie van Ptolemaeus. Ook tekeningen van Henricus Martellus of Martin Behaim zouden hulpbronnen kunnen zijn geweest. De Caribbean en wat op de kaart Florida lijkt te zijn waren al afgebeeld op twee eerdere tekeningen: de Cantino-kaart, van Portugal naar Italië gesmokkeld in 1502, en de Caverio-kaart, die in circa 1503-1504 is getekend en de Golf van Mexico toont.

Waldseemüller staat in de geschiedenisboeken bekend als een van de eerste Europeanen die kennis over de Grote Oceaan bracht.[bron?]

Na 1504 werd het boek Mundus Novus gepubliceerd, opgedragen aan Vespucci. Dit boek introduceerde in Europa voor het eerst het idee dat er een ander continent bestond dat niet Azië was. Zoals Waldseemüller in zijn boek Cosmographiae Introductio vertelde, is de naam van het vierde continent afgeleid van de naam van Amerigo Vespucci.

Geschiedenis[bewerken]

Detail

In de tijd dat Waldseemüller zijn beroemde kaart tekende, werkte hij als lid van een groep geleerden van het Gymnasium Vosagense in Saint-Dié-des-Vosges in Lotharingen, dat in die tijd tot het Heilige Roomse Rijk hoorde. De kaart ging samen met het boek Cosmographiae Introductio.

Van de duizend kopieën die van de kaart werden gemaakt is er slechts één bewaard gebleven. Deze was oorspronkelijk in het bezit van Johannes Schöner (1477-1547), een Neurenbergse astronoom, geograaf en cartograaf. Zijn bergplaats was lange tijd een mysterie, tot hij in 1901 herontdekt werd in de bibliotheek van prins Johannes zu Waldburg-Wolfegg in het Wolfegg-kasteel in Württemberg, Duitsland, door de Joodse historicus Joseph Fischer. De kaart zou op die plaats blijven tot ze in 2001 door het Library of Congress voor tien miljoen dollar zou worden gekocht. Kanselier Angela Merkel van Duitsland overhandigde de kaart symbolisch op 30 april 2007, tijdens een formele ceremonie in het Library of Congress, in Washington D.C.. Sinds 2007 wordt de kaart permanent vertoond in het Library of Congress, binnenin een afgesloten ruimte.

In 2005 werd de kaart van Waldseemüller genomineerd door bibliothecaris James H. Billington voor het Memory of the World-register van UNESCO. Ze werd nog in datzelfde jaar in het register opgenomen.

Externe links[bewerken]