Ursem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ursem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Ursem
(Details)
Ursem
Ursem
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Vlag Koggenland Koggenland
Vlag Schermer Schermer
Coördinaten 52° 38′ NB, 4° 54′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 2670
Overig
Woonplaatscode 1191 (Koggenland)
1891 (Schermer) ?
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Ursem
Ursem
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ursem is een dorp in de gemeenten Koggenland en Schermer, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp heeft 2674 inwoners (2004).

Geschiedenis en beschrijving[bewerken]

Ursem was tot 1 januari 1979 een zelfstandige gemeente, waartoe ook het dorp Rustenburg behoorde en verder, Noorddijk, de Mijzen (zonder het deel van Oostmijzen) en deel van de Schermer. In 1979 fuseerde de gemeente met de gemeenten Avenhorn, Berkhout en Oudendijk tot de gemeente Wester-Koggenland, die zelf per 1 januari 2007 fuseerde tot de gemeente Koggenland.

Ursem ligt tussen de steden Alkmaar, Hoorn en Purmerend in. Het dorp ligt in één van de knikken van het zuidelijk deel van de Westfriese Omringdijk. Bij het dorp wordt ook de buurtschap Noorddijk gerekend, een dijkgedeelte die noordelijk is gelegen van Ursem, die loopt in de richting van Zuid-Spierdijk/Spierdijk. De dijkweg loopt ook deels door het centrum van Ursem. De Noorddijk is de noordelijke en westelijke dijk van de Polder Ursem, de zuidelijke dijk is de Walingsdijk. Buiten de dorpskern in de gemeente Koggenland wordt het poldergebied in de Schermer tussen Rustenburgerweg en de Mijzen formeel bij Ursem gerekend, dat poldergebied wordt Polder O genoemd. In dit gebied bevindt zich ook nog Ondermolen O, die een onderdeel was van de bemaling van de Schermer.

Ursem is een oude plaats. In 1083 wordt de plaats als Urisheim genoemd in de stukken van de Abdij van Egmond. In 1420 komt de plaats voor als Uresheim. Het dorp was tot de jaren zestig van de twintigste eeuw een niet al te groot agrarisch dorp. Daarna groeide de plaats langzaam uit tot een groter dorp. Het dorp kent nog wel steeds de typische bewoning van voor die groei. Zo zijn er in het dorp en in de polder van Ursem nog vrij veel West-Friese stolpboerderijen te vinden. Tegenwoordig staat het dorp bekend onder de naam 'Ursem'. Vaak wordt de naam van het dorp niet goed uitgesproken omdat met het als 'Ursum' denkt uit te spreken. Maar de klemtoon dient toch echt op het laatste lettergreep van de naam te vallen en met een harde 'e'.

De polder Ursem valt sinds 1980 niet geheel meer onder het dorp. Bij de verkaveling is de weg De Leet aangelegd, vernoemd naar een sloot in de buurt van Ursem, en de Julianastraat. Die laatste werd meteen onderdeel van het dorp Avenhorn. De Leet was in eerste instantie geheel Ursem, maar omdat de voetbalvereniging van De Goorn naast de voor de verkaveling uitgegraven plas lag in Ursem, besloot men uiteindelijk de grens te verleggen. Thans ligt de grens daar waar de voetbalvereniging ophoudt en de Ursemmerplas begint. De plaatselijke bedrijvigheid is hoofdzakelijk geconcentreerd op het Nijverheidsterrein.

Sport en recreatie[bewerken]

De Ursemmerplas is het belangrijkste recreatiegebied in de gemeente en omgeving. Bij het recreatiegebied is ook een camping gevestigd. Het dorp herbergt in het zuiden van de woonkern een Hertenkamp. Verder zijn er twee kerken in het dorp. Het sportpark met voetbalvereniging SC Dynamo, handbalvereniging SC Dynamo en de tennisbanen van TC Ursem ligt in het centrum van het dorp. Het sportpark heeft in 2011 en 2012 diverse vernieuwingen ondergaan, met onder meer de aanleg van een kunstgrasveld en nieuwe kleedkamers voor de voetbalvereniging. De tennisclub heeft een nieuwe kantine laten bouwen en de vier tennisbanen vernieuwd. Op één van de voormalige voetbalvelden is een nieuwe brede school gebouwd, met onder meer twee basisscholen, een kinderopvang en een bibliotheek voor de jeugd. Ursem heeft verder een grote diversiteit aan verenigingen zoals een gymnastiekvereniging DWSV, een scoutinggroep Don Bosco en een muziekvereniging Ursem.

Zie ook[bewerken]