V&D

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
V&D Warenhuizen B.V.
V&D-logo.
V&D-logo.
Onderdeel van Sun European Partners
Oprichting 1887
Hoofdkantoor Amsterdam, Nederland
Producten Koffers
Kleding
Schoeisel
Bedden
Meubilair
Sieraden
Schoonheidproducten
Huishoudelijk
Boeken
Multimedia
Eten en drinken
Website http://www.vd.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

V&D, voor 2007 ook bekend als Vroom & Dreesmann, is een Nederlands warenhuis en is eigendom van investeringsmaatschappij Sun European Partners (onderdeel van Sun Capital Partners). V&D is in 1887 opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann. Het eerste filiaal bevond zich aan de Weesperstraat in Amsterdam. Vroom & Dreesmann heeft heden ten dage 63 filialen, verspreid over heel Nederland. Alleen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem bevinden zich 2 filialen. Het filiaal aan de Kalverstraat in Amsterdam is verspreid over 2 tegenover elkaar liggende panden.

V&D verkeert in januari 2015 in acute liquiditeitsproblemen.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Filiaal van V&D aan de Grote Markt in Groningen (2012)

Aan het einde van de 19e eeuw waren er twee succesvolle zakenlieden in Amsterdam actief: Willem Vroom en Anton Dreesmann. Beiden hadden manufacturenzaken en waren Rooms-Katholiek. Vroom trouwde in 1883 met een zuster (Francisca Tombrock) van de vrouw (Helena Tombrock) van Dreesmann, wat hen zwagers maakte.

Dreesmann, en later ook Vroom, gebruikte in zijn winkel een voor die tijd ongebruikelijke strategie: lage en vaste prijzen tegen contante betaling. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat men altijd korting kreeg.

Aanvankelijk werkten Vroom en Dreesmann alleen samen op het gebied van inkopen, maar in 1887 leidde dit tot een verregaande samenwerking en de oprichting van het bedrijf Vroom & Dreesmann. Hun eerste zaak werd geopend aan de Weesperstraat. Vroom hield zich vooral bezig met de financiële zaken en de administratie, terwijl Dreesmann de inkoop en verkoop leidde.

V&D groeide snel en de beide ondernemers woonden al snel met hun families in panden aan de Amsterdamse grachten. Er werden in een hoog tempo nieuwe filialen in het hele land geopend: Rotterdam (1892), Den Haag (1893), Nijmegen (1895), Arnhem (1896), Haarlem (1896) en Utrecht (1898), Venlo (1912). In deze filialen kwamen voornamelijk katholieke familieleden aan het roer te staan. Een mannelijk familielid kreeg een opleiding bij Dreesmann en daarna een aanbod om een eigen filiaal te leiden. Zij kregen dan de helft van de aandelen, om ook financiële verbondenheid met de eigen vestiging te krijgen. Omdat een broer van Willem Vroom in Groningen een (nog steeds bestaande) zaak had en de broers elkaar geen concurrentie aan wilden doen, duurde het tot de jaren vijftig tot ook deze stad een V&D-winkel kreeg.

Een interessant detail van het personeelsbeleid van V&D was het ontstaan van internaten binnen de vestigingen. Vroom & Dreesmann kon op die manier zijn personeel ook buiten werktijd in de gaten houden (het lijkt er meer op dat hij een oplossing aandroeg voor mensen met kinderen, zodat de ouders konden (blijven) werken, waarbij ook het kerkbezoek aan de orde was. V&D kreeg op deze manier een goede naam onder katholieke families en een toestroom van katholieke medewerkers. Aan het begin van de 20e eeuw werden alle filialen stuk voor stuk omgezet in NV's, maar de aandelen bleven in handen van de familie. Er zijn verschillende boeken uitgegeven waarin de geschiedenis van het bedrijf wordt beschreven. Een daarvan is 100 jaar grootwinkelbedrijf van Roger Mielet. Deze uitgave uit 1991 geeft een duidelijk en omvangrijk beeld van de ontwikkeling van de onderneming Vroom & Dreesmann.

Huisarchitect in de jaren twintig en dertig was Jan Kuyt.

Filialen[bewerken]

Oud logo van V&D in Almere

Sinds 2003 heeft V&D filialen geopend in Meppel (2003), Gorinchem (2003), Doetinchem (2007), Venlo (2008), Vlaardingen (2013) en Uden (2015).

V&D heeft in het verleden eveneens winkels gehad in: Vlissingen (gesloten in 1980), IJmuiden (gesloten ca. 1989), Brunssum (gesloten ca. 1990), Amsterdam Bos en Lommerweg (gesloten ca. 1995), Amsterdam Bilderdijkstraat (gesloten ca. 1999), Almelo, Geleen, Heerenveen, Helmond, Kerkrade, Middelburg, Rotterdam Oosterhof, Sneek, Tiel, Tilburg de Rooi Pannen, Valkenswaard (alle gesloten in 2004) Venlo (gesloten 2005, heropend in 2008) en Den Haag Leyweg (sluit 01-02-2015)

Rond 2003 vond een restyling plaats door Jan des Bouvrie van de vestigingen in Enschede en Maastricht. Vanwege teleurstellende resultaten is het bij deze twee filialen gebleven.

In september 2007 introduceerde Vroom & Dreesmann een nieuw logo. Ook werd toen het verbouwde filiaal aan de Amsterdamse Kalverstraat officieel heropend. De naam 'Vroom & Dreesmann' wordt sindsdien door de firma niet meer gebruikt. Ook de andere winkels worden allemaal opnieuw ingericht. In 2011 werd er gewerkt aan de vernieuwing van de laatste filialen.

In september 2010 werd bekendgemaakt dat V&D en La Place door eigenaar Maxeda zullen worden verkocht aan Sun European Partners. V&D kon zijn strategie voortzetten en de keten La Place zou in ieder geval nog drie jaar bij V&D blijven behoren.[2]

Formules[bewerken]

V&D in Leiden (gebouwd 1936), architect Leo van der Laan

V&D werkt tegenwoordig met de zogenaamde shop-in-shopformule. In meerdere V&D-warenhuizen zijn bijvoorbeeld Sabon en Ici Paris XL-winkels gevestigd. Andere shop-in-shopformules zijn Dixons, Hunkemöller, Perry Sport en Six.

V&D heeft een restaurantformule: La Place. De formule van La Place is verse producten, bereid waar de consument bij staat. Het eerste restaurant van La Place werd op 11 februari 1987 geopend. Inmiddels heeft La Place ook vestigingen buiten V&D, onder meer op stations, in winkelcentra en langs snelwegen. Een van deze restaurants bevindt zich zelfs boven een snelweg. Dit is het restaurant bij Den Ruygen Hoek, gevestigd op een viaduct boven de weg samen met nog een aantal andere restaurants en op loopafstand nog een hotel.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties