Vrije Christen Democraten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VCD)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrije Christen Democraten
(VCD)
Afbeelding gewenst
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Agnes Jonckheere
Actief in Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Hoofdkantoor Sint-Michiels
Fractieleiders
Fractieleider Vlaams Parlement n.v.t.
Fractieleider Europees Parlement n.v.t.
Fractieleider Brussels Hoofdstedelijk Parlement n.v.t.
Fractieleider Kamer n.v.t.
Fractieleider Senaat n.v.t.
Mandaten
Zetels Vlaams Parlement
Zetels Europees Parlement
Zetels Brussels Hoofdstedelijk Parlement
Zetels Kamer
Zetels Senaat
Zetels gemeenteraden
Ideologie / Geschiedenis
Richting centrum
Ideologie christendemocratie
Verwante organisaties
Jongerenorganisatie Jong VCD
Media
Website www.vcd-vl.be
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

De Vrije Christen Democraten (VCD) is een Belgische christendemocratische politieke partij, die uitsluitend actief is in Vlaanderen.

Het is een partij die christelijke waarden op partijpolitiek vlak wil uitdragen, gebaseerd op het evangelie, de tien geboden en de sociale leer van de rooms-katholieke Kerk. Voornamelijk katholieken en evangelisch-protestanten zijn actief binnen de partij. De partij staat ook open voor andere geloofsovertuigingen die het programma steunen.[1]

De VCD is alleen vertegenwoordigd in de gemeenteraad van de Limburgse stad Bree met één gemeenteraadszetel. Deze verkozene is eveneens schepen in Bree.

Geschiedenis[bewerken]

VCD is ontstaan uit ontevredenheid met standpunten op verschillende domeinen van de CD&V.

In 2008 werd in Vlaanderen door die leden verder gewerkt binnen het kader van de Chrétiens démocrates fédéraux (CDF), een afsplitsing van het Centre démocrate humaniste (cdH) na de naamsverandering van de Parti social chrétien (PSC).

In maart 2009 werd er besloten als onafhankelijke partij naar de verkiezingen te gaan onder de naam Vrije Christen Democraten. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het uitwerken van de christelijke thema's, zoals de ethiek van het leven,ondersteuning van het gezin, opkomen voor gerechtigheid.

VCD nam deel aan de Vlaamse parlementsverkiezingen van 2009 in de provincie West-Vlaanderen, maar behaalde hierbij geen zetels. In 2010 nam VCD niet deel aan de federale verkiezingen.

In 2011 is op de Algemene Vergadering de naamsverandering Vrije Vlaamse Christen Democraten ingevoerd. Dit is teruggeschroefd op de Algemene Vergadering van 2012 om het neutrale karakter op communautair vlak te bewaren.

VCD haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 één gemeenteraadszetel: in Bree op de lijst BROS, een kartel van sp.a, N-VA en VCD. De coalitie in Bree werd gevormd door CD&V en BROS. De VCD-verkozene werd schepen.

VCD gaat naar de verkiezingen van 2014 in verschillende provincies voor de Kamer en het Vlaams Parlement. Raoul d'Udekem d'Acoz zal de Kamerlijst van West-Vlaanderen trekken.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties