Berkhof Ambassador

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VDL Ambassador)
Berkhof Ambassador
Ambassador 200 bij Connexxion in de Twentse huisstijl
Algemeen
Concern VDL Groep
Vlag van Nederland Nederland
Busbouwer VDL Berkhof
VDL Bus & Coach
Vlag van Nederland Nederland
Type ALE-120: 12 m
ALE-106: 10,6 m
Productiejaren 2001 - 2013
Productieaantal 2782[1]
Zitplaatsen ALE-120: Max. 43
ALE-106: Max. 35
Staanplaatsen ALE-120: Max. 46
ALE-106: Max. 53
Rolstoelplaats(en) 1 of 2
Capaciteit Max. 80 personen
Opvolger VDL Citea LLE
Concurrenten o.a:
Mercedes-Benz Citaro
MAN Lion's City
Solaris Urbino
Noodzakelijk rijbewijs Rijbewijs D
Technische specificaties
Carrosserie VDL Berkhof / VDL Bus
Chassis DAF/VDL:
ALE-120: SB 200
ALE-106: SB 120
ALE-106: SB 180(bj. 2008)
Motor Cummins ISBe4 205 of
ISBe4 225 (beide 4-takt)
Emissie Euro III / IV / V (EEV)
Afhankelijk van bouwjaar
Vermogen 205 of 225 pk
Vermogen 151 of 165 kW
Koppel 750 of 850 Nm
Versnellingsbak Voith Diwa.5 D854.5E
ZF Ecomat-6HP504C (optie)
Overbrenging Automatisch
  • 4-traps (Voith)
  • 6-traps (ZF)
Brandstof Diesel
Maten
Totale lengte ALE-120: 11 950 mm
ALE-106: 10 600 mm
Totale breedte 2 500 mm
Totale hoogte 2 920 mm (excl. dakunit)
Wielbasis ALE-120: 6 200 mm
ALE-106: 5 400 mm
Vooroverbouw 2 380 mm
Achteroverbouw ALE-120: 3 370 mm
ALE-106: 2 820 mm
Stahoogte 2 486 mm
Draaicirkel ALE-120: 20 624 mm
ALE-106: 18 624 mm
Ledig gewicht ALE-120: ca. 8.728 kg
ALE-106: ca. 8.459 kg
Max. totaalgewicht 14 440 kg
De kleinere variant van de Ambassador bij Syntus
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Berkhof Ambassador was een bustype van de Nederlandse fabrikant VDL Berkhof dat onderdeel is van VDL Bus & Coach. De bus werd in 2001 ontwikkeld door de vestiging in Heerenveen. De andere locatie van VDL Berkhof in Valkenswaard (het huidige VDL Bus Modules) werd vanwege een grote order in 2005 ook geschikt gemaakt om de bus te kunnen fabriceren.

De Ambassador is een zogeheten semi-lagevloerbus. Dit betekent dat de busvloer op de vooras, het gedeelte van de voordeur tot en met de achterste deuren, verlaagd is naar 340 mm boven het wegdek. Bij een hogevloerbus is dit 650 tot 850 mm. De bus is hierdoor gemakkelijker toegankelijk voor een grote groep mensen met een functiebeperking. De in- en uitstaphoogte wordt overigens nog minder bij (verhoogde) trottoirs. De achteras is ongewijzigd, zodat de vloer in het achterste deel door middel van een trapje oploopt naar "normale" hoogte. Het achterste deel ligt hoger om onderdelen als motor en transmissie te kunnen bergen. De bus kenmerkt zich verder door een laag ledig gewicht van circa 8700 kilogram, waardoor de bus een gunstig brandstofverbruik heeft ten opzichte van conventionele streekbussen die ongeveer 11.000 kilogram wegen.

De bus kent een 12 meter en 10,6 meter variant. De 12 meter variant is in oktober 2011 vervangen door de VDL Citea LLE. Dit is in grote lijnen dezelfde bus, maar wijkt technisch af en heeft een vernieuwd uiterlijk. Dit laatste valt voornamelijk op aan de voor- en achterkant. De 10.6 meter variant is eind 2013 vervangen door het model VDL Citea MLE (Midi Low Entry). De Citea MLE was leverbaar zijn in vier verschillende lengtes van 8.8, 9.5, 10.2 en 10.8 meter. Deze bussen werden gebouwd bij Wrightbus in Noord-Ierland.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 2001 kwam er een strengere Europese emissiestandaard onder de naam Euro III. De leverancier van de busmotor die tot dan toe werd gebruikt voor de Berkhof-bussen wilde deze (voorlopig) niet aanpassen aan deze nieuwe norm. Berkhof kon eenvoudigweg de motor vervangen voor een model dat wel voldeed aan de nieuwe standaard, echter gebruikte het bedrijf dit als startpunt voor een ingrijpende productinnovatie.

Omdat zowel in de bouw als bij de exploitatie van stads- en streekbussen de marges niet erg hoog zijn, zocht Berkhof naar een model dat zowel voor henzelf als voor de vervoersmaatschappij winstgevend is. Door af te stappen van de traditionele bouwwijze heeft men een lichtgewicht streekbus ontwikkeld die aanzienlijk minder brandstof verbruikt. Traditionele bussen hebben een zware stalen kooiconstructie, maar het nieuwe type krijgt zijn stevigheid door de combinatie van speciale kunststof panelen en een licht frame. Componenten als dak, vloeren en zijwanden worden compleet aangeleverd en hoeven alleen nog geassembleerd te worden. Het plaatwerk en een aantal interieurdelen zijn niet van polyester maar van koolstofvezel gemaakt. Het buizenframe van chassid en carroserie zijn niet gemaakt IJzer maar van Roestvrijstaal zogenaamd 3CR12 roest vast staal gebruikt. [[3] Dit is een soort tussenvorm tussen gewoon staal, en roestvrijstaal (RVS).[4] Dat is een groot verschil met traditionele bussen, waarvan de opbouw nog helemaal in elkaar gelast wordt. Deze vereenvoudigde opbouw heeft ervoor gezorgd dat het aantal productie-uren per bus met ongeveer de helft is gedaald. Het bouwen van de bus gaat nu in dertien stappen, van kaal chassis tot een complete rijklare passagiersbus. Na elke stap schuift de bus op voor de volgende bewerking in de fabriekshallen.

De grootste winst voor het vervoerbedrijf zit uiteindelijk in de exploitatie van de bus, elke kilogram extra gewicht kost meer brandstof bij het optrekken en afremmen. Door gebruik van lichtgewicht materialen ontwierp Berkhof een bus die 25 procent minder weegt dan zijn voorgangers. Dit levert in de praktijk een brandstofbesparing op van 15 tot 20 procent. Een bus rijdt op jaarbasis gemiddeld zestig- tot zeventigduizend kilometer, waardoor de vervoerder gemiddeld 3000 liter brandstof per bus kan besparen.

Bij de zoektocht naar de mogelijkheden om de bus zo licht mogelijk te maken speelde de ontwikkelingen op de markt van busbouwers ook een belangrijke rol. In 2001 ontwikkelde ook het Britse Wrightbus een low-cost 12 meter bus voor Arriva Nederland onder de naam Wright Commander. Deze bus werd geleverd in een stads- en streekuitvoering. Daarnaast ontwikkelde Wright een midi-stadsbus van 10.6 meter onder de naam Wright Cadet. Het onderstel van beide types kwam van het Nederlandse DAF/VDL Bus, een onderdeel van de VDL Groep waar ook Berkhof onder valt.

De nieuwe Berkhof-bus kreeg de naam Ambassador mee en werd net zoals de Wrightbussen geproduceerd in een 12 meter en 10,6 meter variant. Bij de ontwikkeling van de Ambassador kreeg het bedrijf subsidie van Novem (Nederlandse organisatie voor energie en milieu) vanuit het programma DEMO.[5]

De aanschafkosten van een "klassieke" lagevloerbus lagen fors hoger dan een hogevloerbus. De aanschafprijs van een Ambassador ligt echter op het niveau van een hogevloerbus, circa 180.000 euro. Bussen met een volledig lage vloer zijn wat duurder in aanschaf, circa 200.000 euro. Ook in de onderhoudskosten nemen de verschillen tussen toegankelijke bussen en "klassieke" bussen snel af. Dit komt vooral doordat de eerste generatie, vanaf eind jaren tachtig in groten getale gebouwde lagevloerbussen, vanaf 2000 werd afgevoerd. De gedurende de gehele levensduur opgedane ervaringen konden zo worden verwerkt in de huidige generaties lagevloerbussen. Voor rolstoelers is een rolstoelplank aanwezig (manueel of elektrisch te bedienen).

Vervoersmaatschappij Connexxion had zoveel vertrouwen in de verwachte exploitatie-voordelen en de techniek van het concept, dat ze zelfs al een order plaatsten toen het ontwerp nog op de tekentafel lag. Op de Busworld in Kortrijk in oktober 2001 stelde Berkhof het prototype van de nieuwe lichtgewicht bus voor in de huisstijl van Connexxion. De resultaten van de lichtgewicht bus vielen in de praktijk niet tegen, Connexxion bestelde daarom in totaal 55 exemplaren voor de levering in 2002 en nog eens 70 exemplaren voor 2003. Voor dochteronderneming Hermes plaatste Connexxion ook een order van 94 bussen (1700-serie), waarvan overigens de eerste 33 van het stadsbustype Berkhof Jonckheer waren.

De andere Nederlandse vervoerbedrijven waren eerst wat afwachtend in het plaatsen van grote bestellingen. Voordat nieuwe bussen werden aangeschaft moesten eerst concessies (vergunningen) verworven zijn. In die tijd stelden concessieverleners ook nog geen specifieke eisen ten aanzien van het gewicht van de bus of het brandstofverbruik. Het milieu is tegenwoordig wel een belangrijk aspect bij de openbare aanbestedingen. Omdat het materieel in het openbaar vervoer sinds 2010 toegankelijk dient te zijn, zullen vervoerders vrijwel per definitie (semi-)lagevloerbussen aanschaffen. Dit heeft de populariteit van de bus positief beïnvloed.

De lichtgewicht bus brengt de meeste winst op in het streekvervoer. Stadsbussen worden immers veel zwaarder belast doordat er meer passagiers korte afstanden afleggen met de bus. Daarom werd de zwaardere stadsbus Berkhof Jonckheer nog steeds gemaakt, totdat deze in 2008 werd opgevolgd door de VDL Citea.[6][7][8]

De naam Berkhof werd in 2003 gewijzigd in VDL Berkhof na een reorganisatie bij de VDL Groep. De bus werd hierdoor voortaan ook als VDL Berkhof Ambassador geproduceerd. De DAF-chassis werden voortaan ook onder de naam VDL geproduceerd.

Door toevoeging van AdBlue wordt het mogelijk dat dieselmotoren voldoen aan de in 2005 ingevoerde Euro IV-norm en de Euro V-norm.

Op 10 september 2010 maakte VDL Bus & Coach bekend dat men de aanduiding VDL Citea gaat gebruiken voor alle grote lijndienstbussen. Hierdoor werd de 12 meter versie in oktober 2011, tien jaar nadat de bus in productie ging, omgedoopt in VDL Citea LLE (Light Low Entry). Toen waren er in totaal 2750[1] Ambassadors gebouwd voor bedrijven in Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Finland, Italië en Israël. In mei 2012 zijn er nog twee 12 meter Ambassadors afgeleverd aan Syntus Overijssel en in december 2012 zijn er nog dertig 10.6 meter Ambassadors afgeleverd aan Arriva Personenvervoer Nederland.

Op 17 september 2010 liep de eerste door de Letse fabrikant Amoplant te Jelgava in licentie geproduceerde bus van het type Ambassador ALE 106 als AMO ZIL van de band. Amoplant streefde naar een productie van 250 stuks per jaar. In 2012 werd de fabriek failliet verklaard. Voor zover bekend zijn er geen voertuigen afgeleverd.

In deze tien jaar is er intern veel veranderd aan de bus, het uiterlijk bleef echter vrijwel identiek. Na de naamswijziging kreeg de bus voor het eerst een compleet vernieuwd front en vernieuwde achterzijde die gelijk is aan alle andere bussen in de Citea-reeks. Deze facelift werd ontworpen door Van der Veer Designers uit Geldermalsen. Op de voorzijde prijkt een duidelijk zichtbaar VDL-logo.[9][10]

Typen[bewerken | brontekst bewerken]

Ambassador 200 (ALE 120)[bewerken | brontekst bewerken]

De Ambassador 200 is de 12 meter versie. De 200 is een verwijzing naar het DAF/VDL SB200 chassis waarop ook de Wright Commander van Wrightbus is gebouwd. De bus is geschikt voor zowel lokaal als interlokaal vervoer. Van dit type zijn er honderden gebouwd. Wordt ook Ambassador Low Entry 120 (ALE 120) genoemd (lengte van de bus 120 dm = 12 m).

Het gewicht wijkt bij de oudere bussen af door gebruik van andere materialen en een andere motor. Zo had de Ambassador 200 tussen 2002 en 2005 een ledig gewicht van 8.660 kg. Van 2005 tot 2007 kwam de bus op een rijklaar gewicht van 8.815 kg. Na 2007 is de Ambassador 200 weer iets lichter gemaakt en komt uit op 8.728 kg.

Ambassador 120/180 (ALE 106)[bewerken | brontekst bewerken]

Met de ervaringen opgedaan uit de "grotere broer", maakte Berkhof een 10 meter midibus variant voor minder drukke lijnen, ook wel de Ambassador Low Entry 106 (ALE 106) genoemd (lengte van de bus 106 dm = 10.6 m). Deze bussen worden ingezet in onder meer Zuid-Holland, Friesland en de Zaanstreek. De bus werd eerst gebouwd op een DAF/VDL SB120-chassis, waarop ook de Wright Cadet is gebouwd. In 2008 werd dit chassis opgevolgd door het VDL SB180-chassis. De bus had bij het vorige chassis een minder sterke motor in combinatie met een automatische versnellingsbak van Allison, bij het nieuwe chassis wordt dezelfde zescilinder-motor van de Ambassador 200 gebruikt in combinatie met een Voith-versnellingsbak.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Naast positieve geluiden was/is er ook negatieve kritiek op de bus.

  • Geluid. De bussen worden doorgaans afgeleverd met een automatische vierversnellingsbak van het merk Voith in combinatie met een Cummins motor. De Voith-versnellingsbakken zijn herkenbaar aan een gierend geluid dat meeloopt met het toerental van de motor. De Voith-bakken tussen 2001 en 2005 schakelen pas laat over, dit zorgt voor meer lawaai. Vanaf 2005 werden de bussen afgeleverd met een automatische zesversnellingsbak van ZF (8700/8800-series van Connexxion, eerder al beschikbaar in de Hermes 1800-series), deze bussen hebben een rustiger loop. Datzelfde jaar werd de Ambassador met een nieuwe milieuvriendelijker motor geleverd, waarbij ook de Voith-bak werd vernieuwd. De nieuwe versnellingsbak schakelt eerder (met name handig voor het stadsverkeer), waardoor het gierende geluid minder wordt. Toch blijft het nadeel dat de bus op topsnelheid veel toeren maakt doordat de bak maar vier versnellingen heeft. Bij latere generaties werd de geluidsproductie wel verder gereduceerd door vernieuwingen in zowel de Voith-versnellingsbak, de Cummins-motor als het isolatiemateriaal.
  • Bij de oudere versies werd de ALE106 (10 meterbus) standaard met een lichtere motor geleverd dan zijn grotere broer. Deze motoren leverden nog weleens ongemakken op. Later werd voor beide types dezelfde motor gebruikt.
  • De bus raakte in opspraak toen in december 2003 een chauffeur uit Almelo de dood vond toen hij met zijn hoofd klem kwam te zitten tussen de dubbele voordeur. Deze bussen waren voorzien van een anti-inbraaksysteem dat ervoor zorgde dat de deuren na vier seconden automatisch afgesloten werden nadat deze beveiliging geactiveerd werd. Mogelijk stapte de chauffeur te laat uit. In april 2004 raakte een chauffeur uit Enschede gewond bij een vergelijkbaar incident. De software van de 219 bussen uit die serie werd aangepast. Nieuwere bussen kregen een enkelbladdeur. De dubbele deur van de betreffende bus van het eerste incident (8166) werd vervangen door een enkelbladdeur en ook de cabine werd vernieuwd.[11]
  • Zo nu en dan waaide door het lage gewicht een Ambassador van de dijk, bijvoorbeeld bij Simonshaven tijdens de storm van 18 januari 2007.
  • In 2010 riep VDL circa 350 Ambassador-bussen terug. Het gaat om de eerste generatie bussen, die tussen 2001 en 2004 zijn uitgeleverd. Van de circa zevenhonderd bussen uit die serie vertonen er zo’n driehonderd vervormingen aan de achterkant van het chassis als gevolg van het te snel nemen van de verkeersdrempels. Bij vijftig andere bussen zijn haarscheurtjes ontstaan in het onderstel. Dat deel van het chassis werd vervangen en verstevigd. Ook de vering werd aangepast. Die maatregelen moesten ertoe leiden dat de assen niet meer tegen het onderstel van de bus aan klappen als de bussen te snel over verkeersdrempels rijden. De reparaties werden uitgevoerd tijdens reguliere onderhoudsbeurten. De constructie van de bussen werd in 2005 aangepast omdat die met milieuvriendelijker motoren werden uitgerust. In die nieuwe versie komen de mankementen niet voor.[12]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Orders[bewerken | brontekst bewerken]

Aantal Ambassadors[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste serie Ambassadors werd in augustus 2002 uitgeleverd. Connexxion is de grootste afnemer van de bus geweest. Eind 2008 heeft VDL de 1000ste Ambassador aan Connexxion uitgeleverd. VDL bereikte datzelfde jaar een tweede mijlpaal toen de 2.000ste Ambassador uit de fabriek rolde.[13] In oktober 2011 werd bekend dat er in totaal 2750 Ambassadors zijn geproduceerd.[1][14] Uit deze bus werd ook een voertuig voor distributie van goederen ontwikkeld. Tot een serieproductie is het niet gekomen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de eerste 55 en 70 exemplaren die aan Connexxion werden geleverd, bestelden ook MTI, NoordNed en Hermes de nieuwe bus van Berkhof. Halverwege 2003 had Berkhof 260 exemplaren verkocht.

In de jaren erna volgden grotere orders van Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia Transport.

Voor Limburg bestelde Veolia bijvoorbeeld 185 bussen en voor Midden- en West-Brabant 125 bussen van het twaalf-metertype.

In 2005 plaatste Connexxion een megaorder van meer dan 300 Ambassador-bussen, waarmee een bedrag van meer dan 50 miljoen euro gemoeid was. De productie van dit aantal bussen kon men in Heerenveen echter niet aan, waardoor ook de vestiging in Valkenswaard geschikt gemaakt moest worden om Ambassadors te produceren.

Arriva bestelde voor haar nieuwe vloot in Noord-Brabant 44 Ambassador bussen. Op 16 juli 2007 werden de eerste bussen bij Arriva in gebruik genomen. Voor de Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee werden 85 Ambassador bussen besteld.

In juli 2008 plaatste Connexxion opnieuw een megaorder. Ditmaal ging het om 355 Ambassadors, die in de loop van 2008 werden geleverd,[15] voor een totaalbedrag van 70 tot 75 miljoen euro. Deze bussen voldoen aan de EEV-emissiestandaard.

Syntus had in 2009 een bestelling van 26 nieuwe bussen geplaatst. Deze bussen vervingen vanaf de zomer van 2009 oudere bussen die nog een hoge vloer hadden. Hierbij ging het Syntus en de provincie Gelderland vooral om de verbeterde toegankelijkheid en milieuvriendelijkheid in vergelijking met de oude bussen.

Op het hoogtepunt reden er ongeveer 2200 Ambassadors rond in Nederland op een totale vloot van 5000 bussen. Inmiddels zijn al vele honderdtallen van oorsprong Nederlandse Ambassadors geëxporteerd en rijden nog in kleine aantallen in de dienst.

In onderstaande tabel staat het aantal Ambassador 200 bussen in Nederland vermeld met wagenparknummers. Aangegeven wordt of het een Ambassador 120 / 180 series betreft.

Uitleg tabel:

  • Bedrijf = Vervoersmaatschappij
  • Order = Aantal bestelde bussen bij VDL Bus & Coach. Ook demo's staan vermeld. Overgekochte bussen tellen niet mee.
  • Nu = Huidig aantal in dienst bij deze vervoerder (minus afgevoerde/verkochte bussen) en/of (inclusief) overgekochte bussen.
  • Series = Wagenparknummers
Bedrijf Order Nu Series Bouwjaar Type Inzet Opmerking Afbeelding
AOC Terra 0 0 BP-RR-66 2004 200 Voorheen Veolia 5007, daarvoor BBA 5007
Arriva 0 0 0050-0053 2004 200 Zuid-Holland Noord, Achterhoek-Rivierenland Ex Veolia 5053, 5055 - 5057.
0 0 0085-0087 2007 200 DAV-gebied, Zuid-Holland Noord Ex-Connexxion Utrecht 4241 - 4243.
0 0 0151-0157 2007 200 Achterhoek-Rivierenland Ex-Connexxion Utrecht 4136, 4154, 4162, 4204, 4210, 4227, 4231.
0 0 0158-0163 2007 200 Achterhoek-Rivierenland, Zuid-Holland Noord Ex-Connexxion Utrecht 4229, 4264, 4254, 4235, 4258, 4265.
0 0 0207-0215 2003 200 Limburg Ex Connexxion en Hermes. Reden in de concessie Limburg.
  • Bus 0207 = ex Hermes 1739
  • Bus 0208 = ex Connexxion 8155
  • Bus 0209 = ex Connexxion 8156
  • bus 0210 = ex Hermes 1736
  • Bus 0211 = ex Connexxion 8159
  • Bus 0212 = ex Connexxion 8162
  • Bus 0213 = ex Hermes 1748
  • Bus 0214 = ex Hermes 1760
  • Bus 0215 = ex Hermes 1778
Arriva/NoordNed 10 0 6100-6109 2002 200 Schiermonnikoog Ex-NoordNed, alleen 6103, 6105-6109 reden tussen 2006 en 2013 bij Arriva Nederland. Overige bussen zijn geëxporteerd naar Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo) in Portugal.
19 0 6171-6189 2003 200 GGD, Friesland Busserie heeft na NoordNed nog een tijd in Friesland en daarna in Groningen gereden. Bussen zijn geëxporteerd naar TST in Portugal (200 serie).
Arriva 63 1 8001-8063 2004 200 Diverse concessies (zie opmerking) 8002, 8004-8009, 8011-8013, 8015-8018 rijden nu bij TST in Portugal (200 serie). 8003 rijdt bij "Centrumbus" in Praag, Tsjechië als 7169. 8010 is verkocht aan De Grooth Vervoer als nummer 809.

8019, 8021-8025: Rivierenland

8028: Noord- en Zuidwest Friesland als vervangende bus

8029: Brabant

8020, 8026 en 8027, 8030-8054: zaten in Purmerend/Waterland, verhuisden naar DAV ter vervanging van 28 Wright Commanders.

8055-8056, 8058 en 8062: Brabant

8057: rijdt op lijn 15 in Zuid-Limburg voor Arriva Touring.

De 8059-8061 en 8063 hebben vanaf december 2016 tijdelijk bij Syntus Utrecht gereden. Anno 2022 is alleen de 8028 nog bij Arriva actief.

Arriva/NoordNed 6 0 8064-8069 2004 200 Oost-Brabant, Zuidoost-Friesland, Groningen/Drenthe Nadat NoordNed verdween zette Arriva deze bussen in Zuidoost-Friesland en Groningen/Drenthe in. In 2009 in rood/wit overgespoten voor de concessie Oost-Brabant. De 8067 en 8069 hebben vanaf december 2016 tijdelijk bij Syntus in Utrecht gereden.
Arriva 44 21 8201-8244 2007 200 Diverse concessies Deze serie is besteld voor Oost-Brabant en heeft daar tot 2020 gereden. Sindsdien rijden de 8225-8241 in diverse gebieden. Daarvan dienen de 8238 en 8239 als lesbus. De 8222 is een algemeen inzetbare reservebus geworden. De 8201 en 8202 rijden bij Arriva Touring in Limburg.

82 7 8301-8382 2007 200 Zuid-Holland Noord, Achterhoek-Rivierenland, Oost-Brabant Deze bussen reden tot 12 december 2015 in voor de concessie Hoeksche Waard/Goeree Overflakke. Deze bussen reden tussen 13 december 2015 en 8 december 2018 in de concessie DAV. De 8382 rijdt in de concessie Oost-Brabant. De 8310, 8316, 8324, 8329, 8352, 8366, 8367 en 837 reden in Zuid-Holland Noord. 8371 en 8376 rijden in Friesland. 8341, 8342, 8344, 8353, 8355, 8356 en 8364 rijden sinds april 2020 voor Arriva Touring rond Schiphol, daarvoor reden ze in de Achterhoek. 8324 en 8370 rijden in Limburg.
51 49 8401-8451 2010 ALE-120 Achterhoek-Rivierenland, Brabant De 8401 - 8440, 8442 - 8443 rijden in Brabant.
20 20 8651-8670 2013 ALE-106 Fryslân, Achterhoek-Rivierenland, Twente Oorspronkelijke inzetgebied van deze serie was Fryslân. De 8651-8653 rijden in de concessie Achterhoek Rivierenland. De 8654-8659 zijn reservebussen voor Twente, daarvoor reden ze samen met de 8660-8667 in Lelystad. De 8668-8670 zijn altijd in Fryslân blijven rijden. In maart 2024 keerden de 8660-8667 terug naar Fryslân.
10 10 8851-8860 2012 ALE-106 Stadsdienst Gouda
Bak Reizen 0 0 104-105, 111-112 2007 200 Treinvervangend vervoer Ex Veolia 5267, 5271, 5294 en 5273. 111 is overgegaan naar Syntus Gelderland.
Berkhout Reizen 0 0 BN-BG-33 2001 200 Achterhoek-Rivierenland, Treinvervangend vervoer Ex-Connexxion 8101
Besloten Vervoer Maastricht 0 0 5015 2004 200 Ex-BBA/Veolia
5020
5033
5040-5041
5045-5046
5049-5050
5052
van den Broek/van Mil Tours 0 0 46-50 2005 200 Veluwe, treinvervangend vervoer Ex-Connexxion 8440 - 8443, 8445. Enkele bussen dragen de kleuren van Syntus Gelderland.
Connexxion 28 0 1733-1760 2003 200 Serie kwam oorspronkelijk in dienst bij Hermes, maar na het verlies van concessies werden de 1734-1747 en 1756-1760 overgenomen door Connexxion. Deze bussen zijn inmiddels uit dienst gehaald. 1752 is afgebrand. De 1733 reed bij Hermes in witte huisstijl. 1748-1751 en 1753-1755 reden bij Connexxion. 1757 en 1759 rijden sindsdien voor TGVia.
16 0 1761-1776 2003 Serie kwam oorspronkelijk in dienst bij Hermes, maar na het verlies van concessies werden deze bussen door Connexxion overgenomen. Deze bussen zijn inmiddels uit dienst gehaald. De 1771 is verkocht aan UVO, de 1768 aan TGVia en de 1773 aan Schepers Tours
17 0 1777-1793 2003 Serie kwam oorspronkelijk in dienst van Hermes, maar zijn na het verlies van concessies werden de series overgenomen door Connexxion die de bussen inmiddels uit dienst heeft gehaald.
30 0 1801-1830 2004 Serie kwam oorspronkelijk in dienst bij Hermes. Alleen serie 1802-1807 bleef bij Hermes, maar is inmiddels geëxporteerd. De overige bussen reden bij Connexxion.
30 0 1831-1860 2005 Oorspronkelijk afgeleverd bij Hermes. 1819-1823, 1826, 1841 en 1842 reden voor GVU. Overige bussen zijn overgenomen door Connexxion. De 1831-1835 reden enige tijd bij Hermes in Nijmegen onder de naam Breng.
2 0 3154-3155 2006 Demobussen die dienstdeden in Leiden. 3154 is aan VTS Tours verkocht.
Connexxion/Arriva 2 0 3158-3159 2005/2006 200 Demobussen van VDL Bus & Coach. Werden getest bij vervoerders Connexxion en Arriva. 3159 is aan VTS Tours verkocht.
Connexxion 131 0 3159-3289 2008 200 Utrecht Overgenomen door Qbuzz
0 1 3339-3340 2008 200 Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee Ex-Hermes
0 0 3346-3347 2008 200
0 0 3358-3359 2008 200 Zeeland Deze bussen reden tot 11 december 2016 bij Hermes in Eindhoven. Deze bussen reden sindsdien in de concessie Zeeland.
0 0 3362-3363 2008 200
0 0 3395 2008 200 Diverse Ex-Hermes, was een reservebus
5 5 3485-3489 2010 ALE-106 Zaanstreek
14 14 3550-3563 2010 ALE-120 Zaanstreek
33 23 3564-3596 2010 ALE-120 Zaanstreek (R-net)
96 7 4134-4229 2008 200 Provincie Utrecht De 4220 had logo's van Maxx Amersfoort gekregen. Deze serie is op 11 december 2016 buiten dienst gesteld. De 4168 en 4214 rijden bij Hermes in Zuidoost Brabant. Laatstgenoemde bus verhuisde in 2022 naar Veluwe-Zuid. De 4153, 4170, 4186, 4209, 4213, 4215 en 4222 reden tot 2020 in de concessie Noord-Holland Noord. 4182, 4184, 4207, 4209, 4213 en 4222 rijden in het Gooi. Van deze bussen hebben de 4209 en 4213 in Haarlem-IJmond gereden om vervolgens naar het Gooi te verhuizen. 4164 rijdt als vervanging van de Parkshuttle. 4217 en 4218 worden als lesbus gebruikt. 4183 en 4215 reden ook in het Gooi voor ze, net als de 4214, per december 2022 naar Hermes in Veluwe-Zuid gingen.
24 0 4230-4253 2008 200 Stadsdienst Amersfoort Reden tot 2016 rond Amersfoort. De 4238 reed van 2020 t/m 2022 in het Gooi en de 4249 reed als vervanging van de Parkshuttle. Beide bussen gingen in december 2022 naar Hermes in Veluwe-Zuid
24 0 4254-4277 2008 200 Provincie Utrecht 4267-4277 zijn naar Tourquase overgegaan en in 2016 naar Syntus Utrecht.
31 0 101-131 (5101-5131) 2004 200 Noord-Holland Noord Deze serie werd per januari 2008 door Connexxion overgenomen van Stadsvervoer Nederland. De serie 101-131 werd omgenummerd naar 5101-5131 en werden tot 2020 ingezet in de concessie Noord-Holland Noord. Een deel daarvan werd door TCR gebruikt.
0 17 5810-5843 2007 200 Gooi en Vechtstreek Ex-Veolia 5323-5356. De 5812, 5815, 5816, 5818, 5821-5823, 5828-5830, 5834, 5839, 5841-5843 zijn naar Hermes gegaan. De 5832 is gesloopt.
55 0 8100-8154 2002 200 Allereerste order voor VDL Berkhof in Heerenveen. Oorspronkelijk had Connexxion een order van tien stuks geplaatst, uiteindelijk werd de order uitgebreid. Een groot deel van deze bussen is opgelegd. 8100, 8102-8104, 8131, 8134, 8140 en 8146 werden ingezet bij Connexxion Tours. 8105 wordt nu gebruikt als lesbus bij Verkeersschool Dekker Meurs. 8125 en 8130 reden tot eind 2013 bij het GVU. De 8101 rijdt bij Berkhout Reizen. 8105 rijdt voor E&R
70 0 8155-8224 2003 200 Vervolgorder. Een groot deel van de bussen in de 8100 serie is opgelegd. Een aantal bussen staan te koop bij bushandelaar Womy in Moerdijk. 8160, 8162, 8189 en 8199 werden ingezet bij Connexxion Tours. 8197 is omgebouwd tot waterstofbus. 8166 reed in Twente. Bus 8155 reed bij Arriva in Limburg.
7 0 8225-8232 2003 180 Zaandam De bussen zijn in 2009 uit dienst gehaald en later geëxporteerd.
22 0 8233-8254 2003 ALE-120 8237-8239, 8249-8254 rijden bij Connexxion. 8246-8248 reden bij Maxx Almere. De 8241 reed sinds december 2017 in de concessie Gooi en Vechtstreek.
98 0 8278-8375 2003/2004 200 De 8278, 8281, 8283-8284, 8286-8288, 8290-8293, 8295-8300, 8302, 8303, 8317-8318 en 8343 reden bij Maxx Almere.

8371-8375 reden in Twente. De 8286, 8290, 8299 reden tijdelijk in de concessie Zaanstreek.

8282 reed tot een onbekend moment in de concessie HWGO. Daarna is deze bus in de concessie Zeeland gaan rijden. In 2018 is deze bus uit dienst gegaan.

De 8280 en 8285 reden in de concessie Gooi en Vechtstreek.

8328 rijdt voor stichting Naar House.

De status van de 8289, 8294, 8301, 8304-8316, 8319-8327, 8329-8342, 8344-8370, 8280 en 8285 is onbekend.

4 0 8376-8379 2005 200 Opgelegd. Reden eerder op de stadsdienst Zaandam.
77 0 8380-8456 2004 200 8428-8432 reden in Twentse kleuren bij OAD. De 8393 rijdt bij E&R.
272 0 8457-8728 2005 200 Diverse concessies (zie opmerking)
  • Reden voor het overgrote deel in de regio Alphen aan den Rijn/Leiden/Duin en Bollenstreek.
  • Sinds december 2012 reden nog een klein aantal exemplaren elders bij Connexxion.
  • De 8479 reed in de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee.
  • De 8457, 8472, 8474, 8478, 8485, 8602, 8605, 8606, 8661 - 8664 en 8681 reden in de concessie Noord-Holland Noord.
  • De 8569, 8573 en 8579 reden in de concessie SRE.
  • De 8648 -8650, 8660, 8665 reden bij Hermes onder de naam Breng.
  • De 8601 reed in Amstelland-Meerlanden.
  • De 8604 reed sinds december 2017 (tijdelijk?) in de concessie Zaanstreek (reed daarvoor in de concessie Amstelland-Meerlanden)
  • De 8635 reed tot 11 december 2016 in de concessie provincie Utrecht. Wat er daarna met de bus is gebeurd is onbekend.
  • De 8496 reed in de concessie Zeeland.
37 0 8792-8828 2005 200 De 8795 reed tot 2020 in Noord-Holland Noord en IJsselmond. Sindsdien is deze bus bewaard bij de OVCN.
94 0 8883-8976 2005 200 Twente
De Grooth Vervoer 0 0 809 2004 200 Groningen en Drenthe Ex-Arriva 8010
E&R Rijopleidingen Nieuwegein 0 0 BL-PL-99 2001 200 Ex MTI-02-26/BBA 903/Connexxion 3156, naar Syntus als 1116.
0 0 BN-BG-24 2002 Ex Connexxion 8105
0 0 BP-BF-01 2003 Ex Connexxion 8279
0 0 BP-TG-80 2004 Ex-Connexxion 8393
0 0 BS-JT-16 2006 Ex-Syntus 1185, daarvoor Veolia 5123
0 3 BT-HP-77, BT-JG-80, BT-JG-86, BT-JG-90 2007 ex Veolia 5358, 5359, 5361, 5363
Hermes 75 67 3330-3404 2008 200 Zuidoost-Brabant, Veluwe-Zuid Deze bussen werden oorspronkelijk aangeschaft voor de nieuwe concessie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Verschillende bussen uit deze serie hebben sinds 11 december 2016 de Bravo-huisstijl. De 3358-3359 en 3362-3363 rijden sinds 11 december 2016 bij Connexxion in Zeeland. De 3398-3404 en 3396 hebben voor TCR gereden. De 3367, 3394 en 3404 rijden per 11 december 2022 bij Veluwe-Zuid. De 3402 volgde per februari 2023 en de 3334 en 3373 een maand later.
5 5 3479-3483 2008 200 Zuidoost-Brabant, Veluwe-Zuid Extra vervolgorder voor de regio Eindhoven. De 3480 rijdt per februari 2023 in Veluwe-Zuid
0 0 4164, 4168, 4183, 4214, 4215, 4238, 4249 2008 200 Zuidoost-Brabant, Veluwe-Zuid Ex-Connexxion provincie Utrecht
0 0 5811, 5812, 5815, 5816, 5818, 5821-5823, 5828-5832, 5834, 5839, 5841-5843 2007 200 Veluwe-Zuid Voorheen Connexxion Gooi en Vechtstreek, daarvoor Veolia 5324, 5325, 5328, 5329, 5331, 5334-5336, 5341-5345, 5347, 5352 en 5354-5356.
0 0 8569 2005 200 Regio Eindhoven Ex-Connexxion regio Leiden
0 0 8573-8579
Keolis Nederland 0 4 7101-7104 2010 ALE-120 Blauwnet Ex-Syntus 4109, 4111, 4115, 4128
Konink 0 1 5108 2006 200 Ex-Veolia
Luttikhuis 0 0 3068-3069 2003 200 Ex Connexxion 1746 en 1790.
MTI 1 0 02-25 2001 200 De eerste en oudste Ambassador. In 2002 verkocht aan MTI als 02-25. Later als BBA InterHoMe 903 en Connexxion 3156, in 2011 naar E&R Rijopleidingen in Nieuwegein, daarna als 1116 naar Syntus Utrecht.
1 0 02-26 2001 Eerst testbus bij Hermes onder nummer 7777. In 2002 verkocht aan MTI. Later als BBA 02-26 en 904 en sinds 2007 als Snelle Vliet 204.
1 0 02-27 2003 Later BBA 905, Connexxion 3157 en Peereboom 55. De bus voerde bij Peereboom ritten uit voor Connexxion.
Munckhof 0 0 5110-5112 2006 200 Deze bussen waren gehuurd van Veolia Transport.
0 0 5114-5116
Naar House 0 1 BN-TT-68 2003 Ex-Connexxion 8222
0 1 BP-DP-73 2004 200 Ex-Connexxion 8328
0 1 BP-PH-97 2004 Ex-Hermes 1830
0 1 BV-LD-47 2008 Ex-Connexxion 4264, later Arriva 159.
OAD 0 0 3061-3065 2005 200 Twente Ex-Connexxion 8428 - 8432. Reden voor Syntus. Buiten dienst in december 2012
OVCN 0 1 1451 2004 200 Ex Stichting Standaard Streekbus
0 1 4015 2010 200 Ex Syntus
0 1 8795 2005 200 Ex Connexxion
Pouw Vervoer 0 0 101-102 2008 200 Provincie Utrecht Ex Connexxion 4190-4191. De 101 rijdt anno 2017 bij Nederveen Opleidingen.
0 0 103 2004 Ex Connexxion 8641
0 12 7548-7550, 7560, 7561, 7563, 7565, 7570, 7573, 7581, 7589, 7591 2007 200 Vaccinatiebussen, ex TCR.
0 8 7851-7857, 7859 2010 200 Vaccinatiebussen. Ex Syntus 5001, 5003, 5005, 5006, 5008, 5014, 5015, 5022.
Peer en Co 0 1 4120 2010 200 Ex Syntus
Peereboom 0 0 55 2003 200 Noord-Holland Noord Ex-MTI 02-27.
0 1 8463 2005 200 Ex-Connexxion
Quick Parking 0 0 BS-BR-48 2006 200 Ex Veolia 5053.
0 0 BS-BR-51 Ex Veolia 5055.
0 0 BS-XD-98 Ex Veolia 5245.
0 0 BT-JG-84 Ex Veolia 5360.
RHT Tours / Tourgo 0 1 BN-XG-43 2005 200 Ex Van Mil 50
0 1 BS-JV-15 2006 200 Ex Veolia 5218
Schepers Tours 0 0 49 2003 200 Twente Ex Hermes 1773
Snelle Vliet Touringcars 0 0 204 2002 200 Ex-MTI 02-26
0 0 208 2004 Ex Arriva 8069
Sieswerda 0 0 ? 2004 200 Ex BBA/Veolia 5008, 5030, 5035 en 5037
Stadsvervoer Nederland 31 0 101-131 (later 5101-5131) 2004 200 Oost-Utrecht Enkele bussen waren uitgeleend aan Vallei Reizen. Na afloop van de concessie Oost-Utrecht is deze serie naar Connexxion overgegaan.
Stichting Standaard Streekbus 0 0 1451 2004 200 Ex-Syntus 3051
Syntus Utrecht 0 0 1108-1110 2004 200 Utrecht Deze bussen komen over van Arriva en hadden daar de nummers 8029, 8059 - 8061, 8063 en 8069. Deze serie heeft tussen december 2016 en juni 2017 in Brabantse kleuren bij Syntus gereden.
0 0 1118
0 0 1120-1121
0 0 1111 - 1113 2004 200 Utrecht Tijdelijke bussen tussen december 2016 en juni 2017. Zij reden eerst onder wagenparknummers 3053 en 3056 - 3058 in Twente.
0 0 1117
0 0 1114, 1115 2004 200 Utrecht Tijdelijke bussen die voorheen bij Arriva in Brabant hebben gereden als 8058, 8062 en 8067. Deze bussen droegen het kleurenschema van de Cubaanse vervoersmaatschappij Transmetro.
0 0 1119
0 0 1116 2001 200 Utrecht Deze bus begon zijn carrière als MTI 02-25, reed daarna voor de BBA als 903, daarna naar Connexxion als 3156 en heeft vervolgens bij E&R rijopleidingen gereden.
0 0 1122 2006 200 Utrecht Deze bus heeft een grote airco op het dak, welke hij dankt aan een proefbedrijf in Israël. Na zijn inzet aldaar is de bus bij Connexxion terechtgekomen. Daar kreeg hij het nummer 1968. Vervolgens ging deze bus naar Syntus, waar hij als 1450 in de Achterhoek reed. Vanaf december 2016 werd de bus als 1122 in de provincie Utrecht gebruikt.
0 0 1165 - 1182 2007 200 Utrecht Deze bussen reden bij Tourquase in de provincie Utrecht als 4192 - 4198 en 4268 - 4277. Na juni 2017 zijn ze buiten dienst gesteld.
0 0 1183 - 1200 2006 200 Utrecht Deze bussen hebben, voor ze bij Syntus kwamen, voor Veolia in Limburg gereden. Daarbij droegen ze de volgende nummers: 5058, 5066, 5070, 5080, 5090, 5107, 5119, 5122 - 5123, 5131, 5142 - 5143, 5145, 5152, 5155, 5179, 5181, 5195, 5206, 5235 - 5236, 5283 en 5290.
Vanwege schade waren er twee bussen met het nummer 1185 en 1190.
0 0 1202-1204
Syntus 1 0 1481 2004 180 Achterhoek Deze bus is afgebrand (was onderdeel van de inmiddels vernummerde en deels verkochte serie 1481-1488).
0 0 2146-2148 2004 200 ZHO Ex BBA/Veolia 5001-5003
12 0 2149-2160 2004/2005 200 ZHO Deze serie had tot 2010 de wagenparknummers 1449-1460. De 1449 (nu 2149) is oorspronkelijk een demo-Ambassador van Berkhof geweest. Daarna is deze naar Blaa Omnibusser in Denemarken gegaan, daarna heeft de 1449 op de IAA in Hannover gestaan. Toen kwam hij weer terug naar Nederland en werd bij Syntus ingezet als vervanger voor de afgebrande 1481. De 2149, 2150 en 2153 zijn in januari 2016 teruggestuurd naar Womy.
0 0 3046-3048 2005 200 Twente Ex-Connexxion 8584, 8587 en 8589. Deze bussen reden bij Syntus Twente. Tussen december 2016 en juni 2017 heeft de 3046 bij Syntus Utrecht gereden. 3046 is verkocht aan Spitax.
12 0 3049-3060 2004 200 Twente, Utrecht Deze serie had eerst de wagenparknummers 2149 - 2160 en 1449 - 1460. De 3051, 5053, 3054 en 3056 - 3058 hebben tussen 11 december 2016 en juni 2017 tijdelijk in Utrecht gereden.
12 0 3161-3172 2003/2005 200 Twente Deze serie had tot 2010 de wagenparknummers 1461-1472.
4 4 3247 - 3250 2010 200 Twente
2 2 3255 - 3256 (ex 3155 - 3156; ex 4155 - 4156) 2012 ALE-120 Twente De 3255 rijdt in de concessie Twente. De 3256 reed eerst in Twente, tussen december 2016 en juni 2017 in de provincie Utrecht, vervolgens in de concessie Veluwe, en momenteel weer in Twente
Syntus Overijssel 52 0 4001-4052 2010 ALE-120 Midden Overijssel, Veluwe, Twente Deze serie heeft een stadsbusindeling en wordt voornamelijk gebruikt voor de stadsdiensten in Deventer en Zwolle. Bus 4051 is op 21 september 2012 uitgebrand.[16] Bus 4049, 4050, 4052 reden in Utrecht en sinds 2017 op de Veluwe. 4052 is later naar Twente gegaan.
50 0 4101-4150 De 4142 - 4146 reden tijdelijk bij Syntus Utrecht. De 4137 - 4139 hebben bij Keolis Almere gereden (daarbij hadden de 4137 en 4139 de huisstijl van Syntus Overijssel en de 4138 de huisstijl van AllGo). 4140 is buiten dienst gesteld. 4147-4150 zijn hernummerd in 3247-3250. Van 2020 tot en met 2023 reden de 4133-4135, 4137 en 4139 in Twente en de 4128, 4136, 4138, 4140-4146 op de Veluwe (tot en met 2022).
4 0 4150-4154 Zijn hernummerd in 5153-5156 en rijden op de Veluwe.
2 0 4155-4156 2012 ALE-120 Zijn naar Twente gegaan en vernummerd naar 3155 en 3156.
Syntus Gelderland 24 0 5001-5024 2010 ALE-120 Stadsdienst Apeldoorn 5007 is gesloopt na een aanrijding met een te lage tunnel in Apeldoorn. 5021, 5023 en 5024 naar Twente als 3021, 3023 en 3024.
26 0 5101-5126 2009 ALE-120 Veluwe, Twente Vernummerd van 1501-1526.
26 0 5127-5152 2010 ALE-120 Veluwe
4 0 5153-5156 2010 ALE-120 Veluwe Ex-Syntus Overijssel 4151-4154
0 0 5157 2007 200 Veluwe Ex-Bak Reizen 111, voorheen Veolia 5267.
0 0 5196-5199 2004 200 Veluwe Ex-BBA/Veolia 5036, 5048, 5029, 5017. Deze bussen reden bij Syntus tijdelijk in de huisstijl van de Veluwelijn.
Syntus 2 0 5301-5302 2004 200 Deze serie had tot 2010 de wagenparknummers 1482-1483. De bussen werden verkocht aan Veolia. De bussen hieronder kregen nu de wagenparknummers van deze serie (2387-2388).
2 0 5301-5302 2005 200 Deze serie had tot 2011 de wagenparknummers 1487-1488, daarna even 2387-2388.
3 0 5303-5305 2004 200 Eerder 1484-1486.
Taxi Centrale Renesse 1 0 56 2002 120 Op 15 oktober 2001 presenteerde Berkhof het prototype van de Ambassador op Vlieland aan Taxi Centrale Renesse. Daarop plaatste TCR in 2002 een order voor één Ambassador 120 (10,6 meter bus).
17 15 419-435 2007 200 HWGO en Zeeland Deze bussen reden tot 13 december 2015 in de huisstijl van Arriva in de Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee. Sinds 13 december 2015 rijden deze bussen voor Connexxion in de concessies Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee en Zeeland.
0 4 546-552 2007 200 HWGO, Arnhem/Nijmegen en Zeeland Ex Veolia 5289, 5318, 5308, 5301, 5300, 5299, 5317. Sinds 13 december 2015 rijden deze bussen voor Connexxion in de concessies Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee en Zeeland.
0 6 560-565 In dienst 200 Brabant Ex Veolia 5255, 5257, 5260, 5307, 5292, 5315.
0 14 567-590 2008 200 Limburg, Brabant Afkomstig uit de serie Veolia 5368-5391. Rijden in diverse concessies.
8 0 595-602 2008 200 Zuidoost-Brabant Ex Hermes 3398-3404, 3396.
0 1 606 2006 200 Limburg Ex Veolia 5139. Rijdt in de concessie Limburg.
0 2 609-610 2007 200 West- en Oost-Brabant Ex-Veolia 5248 en 5286.
0 1 612 2006 200 West- en Oost-Brabant Ex-Veolia 5096.
0 3 613-616 2008 200 HWGO en Zeeland Ex-Hermes 3347, 3350, 3353, 3354.
TGvia 0 0 70-74 2003 200 Twente Ex Connexxion 1741, 1768, 1757 en 1759.
0 0 78 2004 200 Twente Voorheen Syntus 2147, daarvoor BBA/Veolia 5002
Tsjerk Hiddes 0 0 BN-HH-91 2002 200 Ex Connexxion 8153
Veolia (BBA) 2 0 901-902 2004 200
U-OV (Qbuzz) 0 0 4401-4531 2008 200 Utrecht Ex-Connexxion 3159-3289
UVO 0 1 400 2008 200 Noord-Groningen Ex-Arriva 152
0 0 504, 505 2003 200 Ex-Hermes 1764 en 1771
Van Driel 0 3 347-349 2007 200 Oost-Brabant Voorheen Zwaluw Reizen 5, Zwaluw Reizen 8, Zwaluw Reizen 2. Daarvoor Veolia 5321, 5367, 5320.
0 0 371-375 2004 Deze bussen waren tijdelijk gehuurd van Syntus. De wagenparknummers bij Syntus zijn 3049, 3051-3054.
0 0 4405, 4408, 4410, 4412, 4417, 4452, 4507, 4511 2008 200 Almere Ex-U-OV.
Van Kooten 0 0 8 2002 200 ex-Connexxion 8137
Verkeersschool Van der Laan 0 1 8301 2003 200 Ex Connexxion
0 1 8444 2010 200 Ex Arriva
Veolia (BBA) 57 0 5001-5057 2004 200 Deze serie kwam oorspronkelijk bij BBA in dienst. Alleen 5051, 5053-5057 is nog bij Veolia in dienst waar ze eind 2015 uit dienst gingen en eind 2016 bij Arriva in Limburg gingen rijden. Aan Syntus verkocht werden 5001-5003, 5017, 5029, 5036 en 5048, deels via VDL. Naar Besloten Vervoer Maastricht gingen 5015, 5020, 5033, 5040, 5041, 5045, 5046, 5049, 5050 en 5052 en naar Sieswerda 5008, 5030, 5035 en 5037; beide bedrijven leverden oudere voertuigen in. De 5032, 5006, 5019, 5038, 5014, 5029, 5043, 5011, 5024, 5026, 5016 en 5009 verkocht aan Bedrijf Autoservizi M. Canuto, S.p.A. (AMC) in Moncalieri (nabij Torino) rijden met de nummers 355-366. De 5007 rijdt bij AOC Terra. De overige bussen werden geëxporteerd.
Veolia 185 0 5058-5242 2006 200 Limburg De 5218 rijdt bij RHT Tours / Tourgo. De 5233 is geëxporteerd.
80 0 5243-5322 2007 200 Reden tot december 2014 in de concessies West- en Oost Brabant. Deze bussen reden sinds december 2015 voor de concessies Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg. 5319-5321 zijn doorverkocht aan Zwaluw Reizen. De overige bussen zijn in december 2016 buiten dienst gegaan. Sindsdien is de status van de bussen als volgt:
  • De 5383 heeft bij Syntus Utrecht gereden
  • De 5292 rijdt bij TCR onder het nummer 564
  • De 5315 rijdt bij TCR onder het nummer 565
20 0 5323-5342 2007 200 Volans-lijnen Sinds 2015 rijden ze grotendeels bij Connexxion in het Gooi onder de nummers 5810-5829.
21 0 5343-5363 2007 200 Brabantliner Deze luxere serie werd oorspronkelijk gebouwd voor de HOV-formule Brabantliner. De bussen bleken echter niet geschikt. Ze werden daarom op de streekdienst ingezet. Sinds 2015 rijden de 5343-5346 bij Connexxion in het Gooi onder de nummers 5830-5843.
4 0 5364-5367 2007 200 De 5367 is verkocht aan Zwaluw Reizen. De andere bussen zijn op een onbekend moment uit dienst gegaan.
24 0 5368-5391 2008 200 Reden tot december 2014 in de concessie Zeeuws-Vlaanderen. Van 13 december 2015 tot december 2016 reden deze bussen in de concessies Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg. Sindsdien rijden de bussen voor TCR als 567-590.
0 0 5392-5393 2004 200 Ex-Syntus 1482-1483 (die later bij Syntus nog werden vernummerd tot serie 5301-5302).
VTS Tours 0 0 BS-HR-95 2006 200 Veluwe Ex-Connexxion 3154
0 0 BT-BJ-79 Ex-Connexxion 3159
Wijdemeren 0 0 BN-RB-47 2003 200 Ex Connexxion 3157
0 0 BP-XL-47 2005 200 Ex Connexxion 8463
0 2 BT-LN-46 2008 200 Ex-Arriva 8316
Zwaluw Reizen 0 0 2-3 2007 200 Gehuurd van Veolia. De 3, 5 en 8 zijn naar Van Driel gegaan.
0 0 5
0 0 8
0 0 5053
  • Bij Syntus worden de vernummerde series vermeld.
  • In totaal zijn er 2203 Ambassadors aan de Nederlandse vervoerbedrijven geleverd.

Buitenland[bewerken | brontekst bewerken]

Ook buitenlandse vervoerbedrijven zoals Israël en Duitsland toonden interesse in de bus en plaatsten orders bij VDL Berkhof. Transdev plaatste voor de Duitse vestiging in Siegen in juli 2010 een order van 40 Ambassadors voor inzet binnen de regio Wetzlar.[17]

Het chassis waarop de Ambassador staat wordt ook gewoon los verkocht. Arriva plc bestelde in november 2008 meer dan 350 chassis voor levering in 2008/2009, met de optie om nog meer chassis te kopen voor 2010/2011.[18] Dit is de grootste order die Arriva ooit bij VDL Bus & Coach heeft geplaatst voor ‘right hand drive’ voertuigen.

Op 17 september 2010 liep de eerste door de Letse fabrikant Amoplant te Jelgava in licentie geproduceerde bus van het type Ambassador ALE 106 als AMO ZIL van de band.[19] Amoplant streeft naar een productie van 55 stuks per jaar. In 2014 werd faillissement uitgesproken.

In 2013 werden in totaal 105 Connexxion bussen geëxporteerd naar Ivoorkust. Deze bussen rijden bij Sotra in onder meer Abidjan.

In onderstaande tabel staat het aantal Ambassador 200-bussen in het buitenland vermeld met wagenparknummers. Aangegeven wordt of het een Ambassador 120- / 180-serie betreft.

Uitleg tabel:

  • Bedrijf = Vervoersmaatschappij
  • Order = Aantal bestelde bussen bij VDL Bus & Coach. Overgekochte bussen tellen niet mee.
  • Nu = Huidig aantal in dienst bij deze vervoerder (minus afgevoerde/verkochte bussen) en/of (inclusief) overgekochte bussen.
  • Serie = Wagenparknummers
Bedrijf Order Nu Serie Bouwjaar Opmerking
Arriva, (Denemarken) 4 4 3057,
1058-1060
2009 De 3057 is de ex 1057, Midden-Jutland. Alle 4 bussen zijn van het type Ambassador 180
Arriva, (Denemarken) 2 2 1761-1762 2009 Ambassador 180
Arriva, (Denemarken) 3 3 5640-5641,
4034
2010 Ambassador 180
Ambassador 120, in de provencie Funen
Arriva, (Denemarken) 6 6 5671-5676 2011
City-Trafik, (Denemarken) 24 24 2431-2436
2481-2498
2008
2009
DitoBus, (Denemarken) 21 21 4746-4749
4656-4662
4736-4745
2007
2008
2010
Ambassador 120, ex Østtrafik 7603-7606
-
-
Egged Taavura 3 3 14951, 15008, 15271 2007 Egged heeft ook in 2005 Ambassadors besteld. De laatste levering vond plaats in 2009/2010 en ging om circa 70 Ambassador 200 bussen.
HEAG mobiBus, (Duitsland) 3 3 290-291, 299 ? Ambassador 180
Hüther + Junkes (Duitsland) 8 8 N.v.t 2005 t/m 2008 Kenteken HOM-JH 24, HOM-JH 27, HOM-JH 28, HOM-JH 47, HOM-JH 49, HOM-JH 73, HOM-JH 74, HOM-JH 85
De Hvide Busser A/S, (Denemarken) 17 17 8715-8731
8732
2007
2010
Kraftverkehrsgesellschaft Braunschweig mbH, Salzgitter-Lebenstedt (Duitsland) 1 1 n.n.b. ?
Kremerskothen, Dorsten (Duitsland) 10 10 2012
Kruse, (Denemarken) 4 4 22, 24, 7123, 7125 2003 Ambassador 120. De laatste bus is op het nieuwe chassis gebouwd en daardoor een Ambassador 180-bus.
Nettbuss Skibby, (Denemarken) 14 14 8515-8528 2010 Zie bron voor meer informatie:[20]
Nobina, (Denemarken) 11 11 6001-6011 2008
Nordjyllands Trafikselskab (NT), (Denemarken) ? ? ...-... 2011
Rau (Duitsland) 1 1 N.v.t ? Kenteken RP R 568
Rheinbahn AG, Düsseldorf (Duitsland) 2 0 7601-7602 2010 [21]
Stadtwerke Schweinfurt GmbH (Duitsland) 4
9
4
9
50-53
58-66[22]
2011
2012
Südhessen Bus GmbH (Duitsland) 23 23 ...-....[23] 2010
Swebus AB, (Zweden) 1 0 6768[24] 2007 > export: Hyvinkään Liikenne Oy: 3, Hyvinkää (Finland)
Transdev (MVB) - Duitsland 2 2 N.v.t ? Kenteken LM-TD 197, NR-T 1036
TST (Portugal) 0 37 241-264, 266-269, 277-285 2002 t/m 2004 Ex-Arriva/Noordned[25]
Von Rahden GmbH & Co. KG, Schwanewede (Duitsland) 1 1 n.n.b. ?
Vogt (Duitsland) 0 6 195-201 2002 ex Connexxion 8124, 8126, 8127, 8128, 8133 en 8135
Werner Reisen (Duitsland) 1 1 N.v.t. ? Kenteken HP W 2716.
Jelgavas Autobusu Parks, Jelgava (Letland) 5
5
5
5
n.n.b. 2010
2012
Ambassador 180
(assemblage Amoplant)

Naast bovengenoemde bussen is een aantal bussen geëxporteerd naar onder meer Duitsland en de firma Egged in Israël.

Waterstofbus[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 is een Ambassador afkomstig van Connexxion (nummer 8197) ter beschikking gesteld voor een proef met een wielnaafaandrijving en waterstof als brandstof. Dit project werd HyMove genoemd als bouwer van de waterstofinstallatie die waterstof omzet in elektrische stroom en was opgericht door de Waterstof Onderneming Gelderland en werd mogelijk gemaakt door onder andere de provincie Gelderland, Connexxion, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem. Het project gaat om een proef om te kijken of het mogelijk is om met bussen, die op waterstof rijden en een wielnaafaandrijving hebben, een dienstregeling te rijden. In eerste instantie werd de bus vooral gebruikt voor demonstraties en promotiedoeleinden en is met ingang van 2011 in de dienstregeling van Arnhem opgenomen. Deze bus werd in 2015 ontmanteld en vervangen door bussen die afkomstig zijn van twee Poolse fabrikanten.

Schaalmodel[bewerken | brontekst bewerken]

Modellenbouwer Lion Toys heeft een schaalmodel 1/50 uitgebracht van de Berkhof Ambassador 200. De bus werd in eerste instantie gemaakt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de bussenfabriek (In 1907 Hainje, vanaf 1989 Berkhof en vanaf 1998/2003 VDL Berkhof) in Heerenveen. Vanaf 2008 zijn ook modellen uitgebracht in de verschillende huisstijlen van de ov-bedrijven.

Museumbussen[bewerken | brontekst bewerken]

De Syntus 1451 (later bekend onder nummer 3051) was de eerste museumbus van het type Berkhof Ambassador bus werd door Syntus in 2018 aan de toen maalige Stichting Standaardstreekbus overgedragen. Met deze bus werd op 24 juni 2018 een excurie gemaakt in het voormalige inzetgebied in de Achterhoek. Deze bus kreeg zijn oorspronkelijke geel-witte huisstijl terug. De bus is op 1 oktober 2018 ondergebracht bij de Stichting Openbaar Vervoer Collectie Nederland (OVCN) [26]

De Connexxion 8795 bus begon zijn carrere in de regio Zwolle en De bus kwam met de opschriften “Maxx Stadsbus Zwolle” in dienst in Zwolle en reed daar voornamelijk op de stadsdienst. Na Utrecht heeft de 8795 nog dienst gedaan in de concessies Voorne-Putten, Amstel Meerlanden, Gooi en Vechtstreek, Noord-Holland Noord en IJsselmond heeft later onder andere rond Hilversum, Alkmaar en Almere gereden. Op 20 maart 2020 werd de Connexxion 8795 ook aan de collectie van de OVCN toegevoegd.[27]

De Syntus Overijssel 4015 reed op 12 december 2020 voor het laatst in dienst. Daarna heeft OVCN ook deze bus in haar wagenpark opgenomen. Het is een bus die in Zwolle is begonnen en vooral in en rondom deze stad als stadsbus heeft dienst gedaan. [28]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Berkhof Ambassador van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.