Vaandrig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een vaandrig is de laagste officiersrang bij de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee en is bedoeld voor officieren in opleiding. De term is afkomstig van het vroegere gebruik dat de jongste officier het vaandel mocht dragen; zie ook vaandeldrager. Het rangteken (bij de Landmacht) is een "stip", gelijk aan dat van de adjudant-onderofficier.

Een vaandrig is nog niet als officier beëdigd door de Koning. Binnen de krijgsmacht wordt hij echter wel als officier behandeld. Ook voor functies binnen de NAVO komt de vaandrig in aanmerking voor functies op het OF1 niveau.
Bij de artillerie, cavalerie en marechaussee wordt de vaandrig kornet genoemd. Bij de Koninklijke Marine is er geen direct overeenkomstige rang. Luitenant ter zee der 3e klasse OF-1, komt het dichtste in de buurt maar deze is al wel beëdigd tot officier. Officieren in opleiding worden bij de Marine adelborst genoemd, overeenkomstig met cadet.

Tegenwoordig komt de term vaandrig eigenlijk alleen voor als cadet-vaandrig. Dit is een rang die wordt gebruikt op de Koninklijke Militaire Academie te Breda, de officiersopleiding van de Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. Cadet-vaandrig is daarmee de eerste officiersrang, maar het houdt in dat de cadet nog in opleiding is. De eerste rang boven vaandrig is tweede luitenant.

Tot mei 1997 waren dienstplichtige officieren na hun initiële opleiding vaandrig, net voor het afzwaaien werden zij bevorderd tot tweede-luitenant. Alle zogenaamde Reserve Officieren Academisch Gevormd (ROAG) waren vaandrig.

Rangonderscheidingstekens bij de Nederlandse Krijgsmacht[bewerken]

Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marine Koninklijke Marechaussee
Vaandrig/Kornet
Vaandrig
Kornet (Cavalerie/Artillerie)
Nl-landmacht-vaandrig.svg Vaandrig Nl-luchtmacht-vaandrig.svg Luitenant ter zee der 3e klasse
Mijnheer/Mevrouw
(bij het Korps Mariniers: Tweede-Luitenant)
Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 3e klasse.svg Kornet Nl-marechaussee-adjudant onderofficier.svg

Officiersrangen (van hoog naar laag)[bewerken]

Gebruik buiten het leger[bewerken]

Binnen scouting wordt vaandrig nog wel gebruikt als een leidinggevende bij de verkenners, de teamleider wordt wel hopman genoemd.

Zie ook[bewerken]