Val Ferret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Italiaanse Val Ferret met rechts het Mont Blancmassief

Val Ferret is de naam van twee aan elkaar grenzende bergdalen in de Zwitserse en Italiaanse Alpen. In geen van beide dalen liggen grote plaatsen. De dalen liggen in het grensgebied tussen de Walliser Alpen en het Mont Blancmassief.

Italiaanse dal[bewerken]

Het Italiaanse Val Ferret loopt in noordoost-zuidwest richting van Entrèves bij Courmayeur tot de Col du Grand Ferret, en is een zijdal van het Valle d'Aosta. De rivier die door het dal stroomt heet Dora di Ferret (Frans: Doire de Ferret). Na Entrèves ligt het Val Veny in het verlengde van het dal. In het dal liggen een aantal kleine nederzettingen en twee campings. De noordwesthelling van het dal worden gevormd door bergen van de oostelijke Mont Blancgroep, met hoge toppen zoals de Grandes Jorasses (4201 m) en de Mont Dolent (3819 m), waarvan veel gletsjers stromen. De zuidhelling is ook steil maar minder hoog en biedt uitzicht op de Mont-Blancgroep. Beide kanten van het dal zijn bezaaid met klimroutes en wandelroutes. Skipistes komen in het dal niet voor (grote delen zijn beschermd natuurgebied) zodat het dal 's winters weinig toerisme trekt. Een uitzondering vormt het gebied rond Entrèves, waar de kabelbaan naar Aiguille du Midi en Chamonix begint. Ook de Mont Blanctunnel begint in Entrèves.

Zwitserse dal[bewerken]

Het Zwitserse Val Ferret loopt in noord-zuidrichting vanaf de Col du Grand Ferret naar Orsières, waar het uitkomt op het Val d'Entremont, een zijdal van Wallis. Van zuid naar noord liggen er de dorpjes La Fouly, Prayon, Praz-de-Fort en Issert. De bevolking leeft hier van kleinschalige veeteelt en toerisme. Veel huizen zijn tweede huizen voor rijke Zwitsers uit andere kantons. Hoewel het dal de imponerende wanden van de Mont Blanc van zijn Italiaanse tegenhanger mist, zijn ook in dit dal bij mooi weer diverse begletsjerde bergtoppen te zien. Het dal ademt de sfeer van een afgelegen uithoek en wordt vergeleken met andere zijdalen van het Wallis niet veel door buitenlandse toeristen bezocht. Bij La Fouly kan 's winters worden geskied.

De Col du Grand Ferret die de twee dalen scheidt ligt op 2537 m en is alleen te voet over te steken. Autoverkeer tussen de twee dalen moet via de Grote Sint-Bernhardpas of de Mont Blanctunnel en de Col de la Forclaz gaan.