Valence (Drôme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valence
Stad in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Valence (Frankrijk)
Valence
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Drôme (26)
Arrondissement Valence
Kanton hoofdplaats van 4 kantons: Valence-1, Valence-2, Valence-3 en Valence-4
Coördinaten 44° 56′ NB, 4° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 36,69 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
64.483[1]
(1.758 inw./km²)
Hoogte 106 - 191 m
Burgemeester Nicolas Daragon
(5 april 2014–geen)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 26000
INSEE-code 26362
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Valence is een stad in Zuidoost-Frankrijk, en de hoofdstad van het departement Drôme. Een andere naam is Valence-sur-Rhône, om het onderscheid te maken met andere Franse gemeenten met de naam Valence, zoals Valence in Charente en Valence in Tarn-et-Garonne.

Valence ligt aan de linkeroever van de rivier de Rhône, 90 kilometer ten zuiden van Lyon en 110 kilometer ten noorden van Avignon. De gemeente telde 64.483 inwoners op 1 januari 2021.[1] De gemeenten Bourg-lès-Valence in het noorden en Guilherand-Granges aan de andere kant van de Rhône in het departement Ardèche zijn echter vergroeid met Valence. Wanneer men deze meetelt bekomt men een inwonersaantal van 94.399 (cijfers 2006).

De industrie in Valence bestaat uit textiel, leer en juwelen en het vormt een handelscentrum voor de regionale landbouw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Valence werd als Valentia gesticht door de Romeinen. De stad is de zetel van het bisdom Valence, sinds de 4e eeuw. In de Middeleeuwen maakte het deel uit van het graafschap Dauphiné, dat deel was van het Heilige Roomse Rijk. In 1452 kreeg de stad een universiteit.

De stad kreeg een stadsomwalling, die in 1570 nog versterkt werd onder koning Karel IX. In de 16e eeuw werd er ook een citadel gebouwd.

Vanaf de 17e eeuw verloor de stad haar handelsfunctie en werd een stad van ambtenaren en vele kloosterorden. Door deze stilstand heeft de stad een groot deel van haar middeleeuws karakter bewaard. Vanaf 1860 groeide de stad tot buiten haar omwallingen, die werden afgebroken en vervangen door boulevards. Valence werd ook een garnizoensstad met een belangrijke cavaleriekazerne (Caserne Latour-Maubourg).[2]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een typische koek van Valence is de Suisse de Valence. Deze heeft de vorm van een lid van de Zwitserse Garde.

De Kiosque Peynet op het Champ de Mars

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het stationsgebouw.

Het ligt aan de autosnelweg A7, onderdeel van de Autoroute du Soleil. De Frédéric Mistralbrug verbindt het stadscentrum over de A7 en de Rhône naar de andere oever van de Rhône.

In de gemeente ligt spoorwegstation Valence-Ville. Op ongeveer 10 kilometer afstand, op het grondgebied van de gemeente Alixan ligt een TGV-station dat de naam 'Valence' draagt en waar bijvoorbeeld de hogesnelheidstreinen tussen de Benelux en Marseille een tussenstop maken. Het TGV-station is via het reguliere spoornet met Valence verbonden.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Valence bedroeg op 1 januari 2021 36,69 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.757,5 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Valence met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Valence is vier keer etappeplaats geweest in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. De ritwinnaars in Valence zijn Chepe González (1996), André Greipel (2015), Peter Sagan (2018) en Mark Cavendish (2021).

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

Valence onderhoudt een stedenband met de volgende steden:

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Valence (Drôme) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.