Valentin Varennikov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valentin Varennikov
In augustus 1994 nadat hij was vrijgesproken door het Russische Hooggerechtshof (foto: Michail Jevstafjev)
Volledige naam Valentin Ivanovitsj Varennikov
Geboren Krasnodar, 15 december 1923
Overleden Moskou, 6 mei 2009
Functies
1995 In de Doema namens de Communistische Partij van de Russische Federatie
2003 Mede-oprichter van Rodina
2007 Communistische Partij van de Russische Federatie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Generaal Varennikov met president Vladimir Poetin, 2002

Valentin Ivanovitsj Varennikov (Russisch: Валентин Иванович Варенников) (Krasnodar, 15 december 1923 - Moskou, 6 mei 2009) was een Russische generaal en politicus. Hij vocht mee in de Tweede Wereldoorlog en bekleedde na de oorlog hoge posities in het Rode Leger. Later was hij ook politiek actief.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Varennikov nam als militair onder meer deel aan de Slag om Stalingrad. Ook was hij als commandant betrokken bij de verovering van het Rijksdaggebouw tijdens de Slag om Berlijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

In de naoorlogse periode was hij onder andere gelegerd in de DDR en het Russische poolgebied. In 1979 werd hij onderhoofd van de Generale Staf van de Sovjet-strijdkrachten. Ook was hij een van de planners en leiders van de Afghaanse Oorlog (1979-1989).

In 1989 werd hij opperbevelhebber van het onderdeel van de Sovjet-landstrijdkrachten. Tevens werd hij in dat jaar onderminister van Defensie.

Varennikov was een van de plegers van de coup tegen Sovjet-president Michail Gorbatsjov in augustus 1991. Als enige van de coupplegers weigerde hij amnestie. Hij werd in 1994 vrijgesproken door het Russische Hooggerechtshof.

Hij is onderscheiden als Held van de Sovjet-Unie.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Communistische Partij van de Russische Federatie werd hij in 1995 verkozen in de Doema. In 2003 behoorde hij tot de oprichters van de politieke partij Rodina maar in 2007 keerde hij naar de communistische partij terug.

In 2008 figureerde hij als protagonist van Jozef Stalin in het televisieprogramma De grootste Rus. Begin mei 2009 overleed Valentin Varennikov op 85-jarige leeftijd.

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]