Valkenisse (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Valkenisse
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Valkenisse Wapen van Valkenisse
Valkenisse (gemeente)
Valkenisse (gemeente)
Situering
Provincie Zeeland
Coördinaten 51° 29′ NB, 3° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29,20 km²
- land 27,82 km²
- water 1,38 km²
Inwoners (1 januari 1996) 6168 (221 inw/km²)
Overig
Voormalige gemeente 1966 - 1997
Opgegaan in Veere
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Valkenisse is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente ontstond op 1 juli 1966 als samenvoeging van (het grootste deel van) de Walcherse gemeenten Biggekerke, Koudekerke en Zoutelande. Op 1 januari 1997 werd de gemeente opgeheven; sindsdien maakt het gebied deel uit van de gemeente Veere. Een klein deel van de gemeente werd vanwege een grenscorrectie ingedeeld bij Vlissingen. Daarbij ging het om een paar hectare ten oosten van de Galgeweg. Tevens werd een stukje grondgebied bij de Meliskerkse Watergang overgeheveld naar de havenstad, zodat de verbindingsweg N288, van Rijksweg A58 tot aan de Groeneweg, in de gemeente Vlissingen zou komen te liggen.

Tot de gemeente Valkenisse behoorde naast de dorpskernen Biggekerke, Zoutelande en Koudekerke, waar het gemeentehuis gevestigd was, ook een aantal recreatiedorpen, zoals Dishoek, Groot Valkenisse en Vebenabos. Het toerisme vormde, naast de agrarische sector, de belangrijkste bron van inkomsten van de gemeente. In 1996, een jaar voor de opheffing, had de gemeente Valkenisse 6168 inwoners; de oppervlakte bedroeg 29,20 km², waarvan 1,38 km² water.[1]

Wapen en vlag[bewerken]

Het gemeentewapen van Valkenisse was gaffelsgewijs samengesteld uit de aangepaste wapens van de gemeenten waaruit Valkenisse was ontstaan. Bovenin in goud een leeuw van keel (rood) met een barensteel van azuur (blauw), het wapen van Zoutelande. Rechts in keel een kerk van goud, uit het wapen van Koudekerke. Links in sabel (zwart) een schar van zilver, afkomstig uit het wapen van Biggekerke. Het schild was gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. Het wapen werd bevestigd op 6 januari 1967.

De gemeentevlag bevatte twee horizontale banen van wit en blauw met het gemeentewapen in het midden. De vlag werd ingesteld op 6 maart 1968.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties