Valkkoog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valkkoog
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Valkkoog (Noord-Holland)
Valkkoog
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Schagen Schagen
Coördinaten 52° 47′ NB, 4° 46′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 160
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Valkkoog is een dorp in de gemeente Schagen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp kende in 2005 ongeveer 162 inwoners.

Valkkoog bestond rond 1170 uit vier terpen.[bron?] De naam van het dorp komt ook voor in een brief uit 1250 van abt Lubbert II van de abdij van Egmond. Valkkoog ligt dan bij een zeesluis naar de nog niet drooggemaakte Burghorn (1456). Het dorp ligt aan de voet van de Valkkogerdijk. Die dijk dateert nog van voor de Westfriese Omringdijk, die in 1320 werd gesloten. De polder Valkkoog werd bemalen door diverse poldermolens. Hiervan resteert alleen nog molen De Groenvelder.

In 1871 werd een school gebouwd maar die is inmiddels gesloopt.[(sinds) wanneer?]

Bezienswaardigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude kerkje van Valkkoog - gewijd aan Sint Geertruijt - dateert uit de 16e eeuw. In het kerkje staat een opvallend orgel uit 1871 van de gebr. Adema uit Amsterdam, en bevindt zich een Tiengebodenbord uit 1855. In 1874 werd de huidige pastorie gebouwd. Om de kerk en het orgel te onderhouden worden in de kerk regelmatig concerten en trouwerijen georganiseerd. In 1870 waren er rond Valkkoog nog vijf wielen (oude dijkdoorbraken).

Voormalige kerk van Valkkoog
Valkkoog, dorpsstraat
Valkkoog, buitengebied

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Valkkoog vanaf de ringdijk
Zie de categorie Valkkoog van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.