Valkyrie (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valkyrie
Valkyrie
Regie Bryan Singer
Producent Bryan Singer
Scenario Christopher McQuarrie
Nathan Alexander
Hoofdrollen Tom Cruise
Bill Nighy
Kenneth Branagh
Carice van Houten
Muziek John Ottman
Montage John Ottman
Cinematografie Newton Thomas Sigel
Distributie United Artists
Première 25 december 2008
Genre Thriller, oorlog, biografisch drama
Speelduur 121 minuten
Taal Engels / Duits
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Budget $ 80.000.000
Opnamelocaties Berlijn, Klein Köris (Brandenburg), Lucerne Valley (Californië), Barton Flats, San Bernardino Mountains, Potsdam, Praag, Beelitz-Heilstätten, San Bernardino National Forest, Pasadena, Mojave desert
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 11
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Valkyrie is een historische film uit 2008 onder regie van Bryan Singer. Het verhaal gaat over het complot van 20 juli 1944 waarin een moordaanslag op Adolf Hitler werd gepleegd. De leider van het complot, Claus Schenk von Stauffenberg, wordt gespeeld door Tom Cruise.

Valkyrie werd genomineerd voor onder meer zeven Saturn Awards, waaronder die voor beste thriller/actiefilm beste regisseur en beste bijrolspeelster (Carice van Houten).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt de Duitse kolonel Claus von Stauffenberg zwaargewond in Afrika en wordt daarom overgebracht naar Duitsland. Daar voegt hij zich bij het Duitse verzet en zet hij Operatie Walküre (in het Engels Operation Valkyrie) op, een plan waarmee hij Adolf Hitler wil vermoorden waarna een schaduwkabinet de leiding zal overnemen. Von Stauffenberg neemt niet alleen de verantwoordelijkheid voor de leiding van de groep op zich, maar ook die voor de aanslag op Hitler.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij de drie grote projecten X-Men, X2 en Superman Returns had afgerond, zocht regisseur Bryan Singer naar een kleiner project voordat hij het vervolg op Superman aankondigde. Aan het einde van 2006 kondigde Christopher McQuarrie aan dat Singers nieuwe film over de Tweede Wereldoorlog zou gaan. De volgende maanden werkten de twee aan het project en vormden ze een originele thriller.

In maart 2007 brachten de twee hun project direct naar United Artists-partners Paula Wagner en Tom Cruise. Zij besloten onmiddellijk de film te financieren. Nadat Singer Cruise de hoofdrol aanbood, accepteerde Cruise deze ook.

Het filmen van de film ging op 19 juli 2007 van start in Berlijn. Al voor de opnamen liet een woordvoerder van het Duitse Ministerie van Defensie weten dat Duitsland geen medewerking zal verlenen aan de productie van de film op militair terrein wanneer Tom Cruise, Scientology-aanhanger en Amerikaan, de rol van von Stauffenberg (een Duitser) zal spelen. In september 2007 werd alsnog toestemming verleend voor opnamen in het Bendlerblock-gebouw in Berlijn, het gebouw waar in de Tweede Wereldoorlog de leiding van de Wehrmacht gevestigd was. Desondanks is er nog steeds veel kritiek op de keuze voor Tom Cruise; zo was Cruise tijdens de opnamen 45 jaar, terwijl Stauffenberg destijds 36 was. Ook is er een groot verschil in lichaamslengte: Cruise is minder dan 1,70 meter lang, terwijl von Stauffenberg circa 1,85 meter was.

De film is de eerste Amerikaanse film waarin Carice van Houten speelt. Ze speelt de echtgenote van von Stauffenberg in de film vertolkt door Tom Cruise.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]