Valldemossa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valldemossa
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Valldemossa (Spanje)
Valldemossa
Situering
Autonome regio Balearen
Provincie Balearen
Coördinaten 39° 42′ NB, 2° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 42,93 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
2.003
(47 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
07.063
https://www.ajvalldemossa.net/
Detailkaart
Kaart van Valldemossa
De gemeente op het eiland Mallorca.
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Valldemossa is een gemeente in de Spaanse provincie en regio Balearen met een oppervlakte van 43 km². Valldemossa heeft 2042 inwoners (2021). Het bergdorp ligt in een vallei op het eiland Mallorca, op een hoogte van 420 meter boven de zeespiegel. De plaats is internationaal bekend door het verblijf (ruim 3 maanden tijdens de winter 1838-1839) van de componist Frédéric Chopin en zijn muze, de schrijfster George Sand in het 14e-eeuwse kartuizerklooster.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE, 1857-2011: volkstellingen

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • 14e-eeuwse kartuizerklooster. De oorsprong gaat terug tot koning Jacobus II van Majorca die op deze uitzonderlijke plaats, op 400 m hoogte, een paleis liet bouwen voor zijn zoon Sancho: het palacio del rey Sancho. In 1399 schonk koning Martinus I van Aragón alle koninklijke bezittingen aan de Kartuizers. De actuele gebouwen dateren grotendeels uit de 18e eeuw. Tot het kloostercomplex behoren de kloostergang, de neoklassieke kerk (1751-1812), de bibliotheek en de apotheek (met een uitgebreide verzameling 17e en 18e eeuwse apotheekpotten). De kloostercellen herbergen heden verscheidene musea waaronder een gewijd aan het verblijf van het koppel Sand-Chopin en het Museo Municipal (met de pinacoteca 'La Serra de la Tramuntana' en een verzameling hedendaagse kunst, met een zaal gewijd aan aartshertog Ludwig Salvator en een zaal gewijd aan de oude drukkerij Guasp).

George Sand en Frédéric Chopin, die in de zomer van 1838 minnaars waren geworden, namen gedurende drie maanden (november 1838-februari 1939) hun intrek in enkele van die kloostercellen.

  • Palacio del Rei Sanc is een luxueus herenhuis, gelegen tegenover het huidige klooster. Het heeft nog elementen van het eerste kartuizerklooster zoals de kloostergang, de verdedigingstoren en de toegangstrap. Hier verbleef Rubén Darío in 1913.
  • de Jardins Rei Joan Carles ligt naast het kartuizerklooster. Even weg van de soms drukke steegjes biedt deze tuin schaduw en een oase van rust aan.
  • de parochiekerk dateert uit de 13e eeuw en werd helemaal verbouwd in de 18e eeuw

Personen en Valldemossa[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Valldemossa[bewerken | brontekst bewerken]

Personen verbonden met Valldemossa[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Valldemossa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.