Valreep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Valreep

Een valreep is een loopplank naar een schip, over het algemeen met leuningen.

Een valreep wordt gebruikt om bemanningen, passagiers, loodsen en bezoekers gemakkelijker en veiliger aan en van boord te brengen. Een valreep heeft aan beide zijden een verhoogde reling en het loopvlak bestaat uit een metalen rooster of treden met steunlatten en met rubberen antislip. De helling van veel gangways kan aangepast worden aan de hoogte en afstand van dek tot kade. Onderaan de trapgangway zijn wieltjes om de bewegingen van het vaartuig op te vangen.

Bij veel zeeschepen en zeker bij marineschepen is er een "valreepwacht" (soms ook "gangwaywacht" genoemd; gangway is het Engelse woord voor valreep). Iedereen die aan boord komt moet zich melden en wordt gecontroleerd door de wacht. Als de gezagvoerder de valreep betrad, werd van dat feit mededeling gedaan aan de bemanning door met een bootsmansfluitje een signaal te blazen. Tegenwoordig wordt dit nog slechts gedaan op marineschepen en enkele opleidingsschepen.

Een valreep was van oorsprong een touw met knopen waaraan men van het scheepsdek naar beneden kon gaan en andersom. De touwladder wordt op schepen nog steeds voor dit doel gebruikt.

In het Nederlands wordt op de valreep figuurlijk gebruikt voor; bij het afscheid, op het laatste moment.