Van Bylandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
familiewapen van Bylandt

Van Bylandt of Von Bylandt is een oud Nederlands adellijk geslacht waarvan alle leden de titel van graaf voeren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Van Bylandt stamt af van Dirc Doys die ministeriaal van Gelre was en wordt vermeld tussen 1233 en 1257. Zijn kleinzoon Dirc Doys werd in 1303 beleend met Bilant bij Pannerden waarna hij en zijn nageslacht zich van Bylandt gingen noemen.

In de eerste eeuwen bekleedden telgen vooral bestuurlijke functies in dienst van graven en hertogen. In de 17e eeuw werden telgen legerofficieren. Vanaf de 19e eeuw traden telgen in diplomatieke dienst, bekleedden politieke functies op lokaal, provinciaal en landelijk niveau en dienden het Nederlandse hof. Begin 20e eeuw trok een telg naar Pruisen; diens nageslacht dat alleen nog leden van de Nederlandse adel kent, leeft sindsdien buiten Nederland. De overige Nederlandse takken zijn uitgestorven.

In 1590 werd een lid tot H.R.Rijksbaron verheven, in 1678 werden telgen verheven tot H.R.Rijksgraaf. In 1814 en 1815 volgde benoeming in Nederlandse ridderschappen, in de periode 1816-1866 volgde erkenning of inlijving in de adel van het Koninkrijk der Nederlanden of in buitenlandse adel met de titel van graaf.[1]

In 1734 kwam Mariënwaerdt in handen van de familie Van Bylandt, waarbij het tevens de status van hoge heerlijkheid kreeg. De familie Van Verschuer, nakomelingen van de familie, is nog steeds eigenaar van het landgoed.

De familie Van Bylandt was in de 18e en 19e eeuw eigenaar van de landgoederen Bosdal en Mastland. Eeuwen daarvoor, van 1479 tot 1550 bewoonde de familie Kasteel Well in Limburg.[2]

Enkele telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere telgen[bewerken | brontekst bewerken]