Van Dis in Afrika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van Dis in Afrika
Van Dis in Afrika
Genre Documentaireserie
Speelduur per afl. 50 minuten
Presentatie Adriaan van Dis
Voice-over Adriaan van Dis
Regie Hans Pool
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Kanakna Produkties BV
Uitzendingen
Start 6 januari 2008
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VPRO
Zender Nederland 2
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Van Dis in Afrika is een Nederlandse documentaireserie van de VPRO, die begin 2008 werd uitgezonden op Nederland 3. Het programma werd gepresenteerd door schrijver en televisiemaker Adriaan van Dis, en werd in mei van dat jaar beloond met de Zilveren Nipkowschijf.[1]

Format[bewerken | brontekst bewerken]

Van Dis reisde voor het programma twee maanden door de Afrikaanse landen Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique. Sinds de jaren 70 besteedde hij veel aandacht aan het zuiden van Afrika: hij spreekt de Afrikaanse taal, en volgt de ontwikkelingen. Tevens heeft hij een aantal reizen naar Zuid-Afrika gemaakt, en voor Van Dis in Afrika zocht hij een aantal kennissen weer op. De serie richtte zich op de problemen waar zuidelijk Afrika de afgelopen eeuw mee te kampen heeft gehad, en waar het gebied nu van tracht te herstellen. Door middel van interviews met betrokkenen en beelden van wat er vooral op straat gebeurt analyseerde Van Dis de situatie.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Opgenomen in Kaapstad en de Oost-Kaap. In deze aflevering werd aandacht besteed aan het verschil tussen het Zuid-Afrika dat Van Dis kende (tijdens de Apartheid) en het Zuid-Afrika van vandaag de dag.
Opgenomen in Durban en KwaZoeloe-Natal. In deze aflevering werd aandacht besteed aan hoe de tradities van de Zoeloes contrasteren met het moderne leven. Van Dis praatte onder andere met toenmalig presidentskandidaat Jacob Zuma.
Opgenomen in Johannesburg en Soweto. In deze aflevering werd aandacht besteed aan de verhoudingen tussen rijk en arm in Johannesburg, en hoe deze er in de toekomst uit gaan zien.
Opgenomen in Zimbabwe. In deze aflevering werd aandacht besteed aan de economische en politieke problemen in Zimbabwe, en de naar Zuid-Afrika vluchtende inwoners.
Opgenomen in onder andere Orania. In deze aflevering werd aandacht besteed aan het San-volk en een groep Afrikaners die zich hebben teruggetrokken in een plaats vlak bij de Oranjerivier. Beide groepen hebben te lijden onder de veranderingen die zich in Zuid-Afrika afspelen.
Opgenomen in Namibië. In deze aflevering werd aandacht besteed aan de problematiek binnen Namibië en de Zuid-Afrikaanse invloeden op het land. Van Dis praatte onder andere met ex-president Sam Nujoma.
Opgenomen in Mozambique. In deze aflevering werd aandacht besteed aan Mozambique, dat na een burgeroorlog weer op lijkt te bloeien. Van Dis praatte onder andere met ex-president Joaquim Chissano.

Zilveren Nipkowschijf[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 mei 2008 werd bekendgemaakt dat Van Dis en zijn regisseur voor de documentaireserie de Zilveren Nipkowschijf 2008 zouden krijgen. Volgens de jury werd de reeks bekroond "vanwege de betrokkenheid en het mededogen van presentator Adriaan van Dis en regisseur Hans Pool voor de gecompliceerde werkelijkheid in Afrika".[1] Op 5 juni worden de prijzen uitgereikt. Van Dis won de prijs al eerder: in 1986 werd hij beloond voor de serie Hier is... Adriaan van Dis.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]