Van Heutszpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van Heutszpark
Gracht bij het park (2018).
Type stadspark
Locatie Coevorden, Nederland
Coördinaten 52° 40′ NB, 6° 45′ OL
Opening 1907

Het Van Heutszpark is een stadspark en straatnaam in de Drentse plaats Coevorden.

Het park ligt deels binnen en deels buiten de stadsgracht aan de noordzijde van de stad en strekt zich uit van de weg de Stationsstraat - Dalerallee tot aan het Stieltjeskanaal. Het is vernoemd naar de in Coevorden geboren luitenant-generaal en gouverneur van Atjeh, Joannes Benedictus van Heutsz.

In het park staan de Oranjebank, die werd opgericht ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix, en een Verzetsmonument (1949) van Bas Galis (beide binnen de stadsgracht). Op het hoogste punt van het park, tevens binnen de vestinggracht, staat de watertoren van Coevorden.

Ook in de Zuid-Hollandse stad Vlaardingen is 'Van Heutszpark' de naam van een park en een straatnaam.


De Watertoren

Plaats Coevorden
Bouwjaar 1914
Hoogte 32,20 m
Inhoud 150 m³
Architect(en) J.P. Hazeu
Monumentnummer 468592
Adres van Heutszpark 8 7741 CV te Coevorden
Coördinaten 52°39'53.3"N 6°44'38.3"E

De watertoren in Coevorden is ontworpen door de architect J.P. Hazeu. En werd gebouwd in 1914 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven te Utrecht (MABEG). Hazeu ontwierp eerder de watertorens in Assen (1897) en Oldenzaal (1905). Aan de oostzijde, in het basement een gevelsteen met jaartal en de namen van J.W. van der Lely (burgemeester), P.H. Roos Ozn en J.H. van der Scheer (wethouders).

De watertoren is van cultuurhistorisch belang als exponent van de ontwikkeling van het voorzieningenniveau.

Van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke functie en vormgeving alsmede vanwege de regionale zeldzaamheid en de hoge mate van gaafheid.

En van stedebouwkundigbelang vanwege de beeldbepalende ligging binnen het beschermde stadsgezicht van Coevorden, op de voormalige vestingwallen en dicteert zo het stratenpatroon.

Architectuur.

Een opbouw met gepleisterd basement met schijnvoegen, afzaten boven de plint en een cordonlijst naar de schacht. De in metselwerk uitgevoerde verjongende schacht bevat smalle getoogde vensters met hanekam in rode verblendsteen. De overgang naar het reservoir wordt gemarkeerd door een rondlopend fries van gepleisterde boognissen met in elke windrichting een boogvenster. Het kwarthol uitkragende reservoir is opgebouwd uit elementen van gewapend beton en bevat langwerpige rechthoekige vensters. De toren wordt gedekt door een met zink gedekt tentdak met in de vier windrichtingen een frontonvormige dakkapel en een lantaarn met opengewerkte naald. Op het dak van de toren staat een windwijzer.

In 2004 en 2015 werd de watertoren grondig gerestaureerd.

De gemeente Coevorden heeft de watertoren de status rijksmonument gegeven, onder nummer 468592. Na een mislukte poging het monument een herbestemming  te geven en te verbouwen tot een luxe hotelkamer, is het Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) weer eigenaar van de toren. Op dit moment heeft de watertoren geen functie meer in de drinkwatervoorziening.

BRONNEN:

https://www.watertorens.eu

https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]