Van Kaye + Ignit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Van Kaye + Ignit was een Nederlandse muziekgroep uit Arnhem die in begin jaren 80 actief was met experimentele minimale synthipop.

De groep ontstond toen Van Kaye (Ed Van Kasteren), voormalig zanger van rockband The Monomen, en Ignit Bekken (beter bekend als Ignit van Kasteren en presentatrice van VPRO-radioprogramma Spleen) begin 1980 het plan opvatten om met synthesizers en drumcomputers te gaan experimenteren. In 1981 geaf het duo de cassette A Slight Delay en de 7-inch-grammofoonplaat Picasso On The Wall uit op het eigen label Ding Dong Disk, later ook Ding Dong Records And Tapes genaamd. Dit label bracht later tapes en vinyl uit van The Legendary Pink Dots en Attrition en een aantal themacompilaties waaronder de verzameldubbelcassette Film Noir - American Style met onder andere Vincent Gallo en The Residents.

In 1982 werd het duo een trio met de komst van Wizzkopf (Willem Wisselink), voormalig producer van The Monomen. In dat jaar verschenen er drie nummers van de groep op de verzamelplaat Radionome van het gelijknamig VPRO-radioprogramma. In 1984 werd de cassette With A Little Help... uitgebracht, waaraan onder andere ook Edward Ka-spel van The Legendary Pink Dots meewerkte.

Vanaf 1985 wordt geen nieuw werk meer uitgebracht maar in mei 2011 bracht het Duitse platenlabel Vinyl-on-demand alle uitgaven van de groep opnieuw uit in een boxset van 5 LP's en een 10-inch-plaat. De set bevat de demoversie van 8 nummers (30 minuten) en de uiteindelijke versie met 11 nummers (60 minuten) van A Slight Delay. Verder bevat het de 7" Picassos On The Wall, de cassette With A Little Help..., aangevuld met bijdragen aan compilatiecassettes van andere cassettenlabels in Europa, niet eerder uitgebrachte nummers en registraties van de concerten in Parkzicht in Rotterdam (1983) en tijdens het Kassettentäterfest in Duitsland (1982).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]