Vandenberg (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vandenberg
Adrian Vandenberg, oprichter van de band.
Adrian Vandenberg, oprichter van de band.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1981 - 2005
Genre(s) Hardrock
Label(s) Atlantic
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Vandenberg was een Nederlandse hardrockband. De band, opgericht door gitarist Adje Vandenberg, was actief tussen 1981 en 1987 en scoorde in 1983 een internationale hit met het nummer Burning Heart.

Carrière[bewerken]

Historie[bewerken]

Gitarist Ad(je) Vandenberg richtte de band op in 1981. Hierbij voegden zich Jos Zoomer, de drummer, met wie hij al eerder in de bands Mother of Pearl en Teaser had gespeeld, Bert Heerink voor de zang en Dick Kemper als basgitarist, die hij kende van hun vroegere band Treshold. Adje schreef de songs en teksten voor de band en ontwierp de platenhoezen en het bandlogo. De band kreeg op basis van een '5 song demo' binnen enkele maanden na oprichting als eerste (en tot dusver nog steeds enige) Nederlandse band ooit een platencontract bij een grote Amerikaanse maatschappij, Atlantic, aangeboden door Phil Carson, de toenmalig directeur. Naar aanleiding hiervan moest er een bandnaam worden bedacht die het internationaal goed zou doen. Dit werd Vandenberg, naar de oprichter.[1]

Debuut[bewerken]

Het debuutalbum werd opgenomen in de studio van Jimmy Page, de gitarist van Led Zeppelin, en met het nummer Burning Heart breekt de band eerst door in de Verenigde Staten en Japan, en later ook in Nederland en andere landen. De band ging op tournee door Engeland, Japan en Amerika, onder andere als special guest van acts als Ozzy Osbourne en KISS. Als headliner toerde de band in Nederland, Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan.

De kwaliteiten als liedjesschrijver en gitarist trokken de aandacht van David Coverdale, die tot twee keer toe vroeg of Adje Vandenberg bij Whitesnake wil komen spelen. Door het succes van het album Vandenberg en de single Burning Heart in Amerika, gaat Adje Vandenberg hier niet op in. Hij wil zich eerst zelf bewijzen in plaats van in het gespreide bed van Whitesnake te stappen, die bekendstond om zijn diverse wisselingen in de bezetting.

Van het tweede album wordt het nummer Different Worlds opnieuw een hit en in Japan naast dit nummer eveneens de song Friday Night. Onder leiding van Jaap Eggermont werd het derde album opgenomen, echter mede door de personeelswisselingen bij Atlantic en het opstappen van Phil Carson bij deze maatschappij viel dit, door de pers zeer goed ontvangen, album promotioneel wat tussen de wal en het schip. In 1986 werd zanger Bert Heerink door Adje Vandenberg aan de kant gezet. De overige bandleden namen wat demo's op met zanger Peter Struijk, doch waren evenals de platenmaatschappij nog niet overtuigd dat hij de juiste man was.

Einde[bewerken]

In 1987 besloot Adje Vandenberg na veel aandringen van Coverdale toch toe te treden tot Whitesnake. Deze band had met Vandenberg in de gelederen verschillende internationale hits. Vandenberg bleef als gitarist/componist bij Whitesnake tot 1999, waarmee hij, naast Coverdale, het langst verbonden lid aan deze band was.

De andere Vandenberg-leden gingen hierna hun eigen weg. Zoomer en Struyk traden toe tot Avalon en Kemper richtte No Exqze op en startte een eigen platenstudio. Bert Heerink scoorde enkele jaren later een hit met Julie, July en legde zich toe op Nederlandstalige rockmuziek. Jos Zoomer is drummer bij de formatie "The Flow".

Reünie[bewerken]

In 2004 werd de dubbel-CD The Definitive Vandenberg uitgegeven. Ter promotie hiervan besloot de band voor het eerst in bijna twintig jaar samen de studio in te gaan om een nieuwe, orkestrale versie van Burning Heart op te nemen, en verzorgde de band een eenmalig live-optreden bij de televisieshow van Barend & Van Dorp. In januari 2005 volgde nog een DVD met een Japans concert uit 1984.

Rechtszaak[bewerken]

In 2011 schreef Adje Vandenberg in opdracht van voetbalclub FC Twente een lied getiteld "A Number One". Dit nummer werd uitgebracht onder de naam Vandenberg. Dit en de aankondiging dat Adje Vandenberg met een nieuw album bezig was, leidde tot een rechtszaak waarbij Heerink en Kemper het gebruik van de in hun ogen naam van de voormalige groep betwistten. Zij beweerden dat Vandenberg vernoemd is naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Vandenberg Air Force Base en niet een veramerikanisering is van de achternaam van gitarist Van den Berg.

Volgens de kantonrechter konden Heerink en Kemper de oorsprong van de naam echter niet aannemelijk maken. Volgens de gerechtelijke uitspraak in oktober 2011 behoort de bandnaam niet tot het 'gemeenschappelijk vermogen' van de voormalige leden van Vandenberg en mag Van den Berg die naam daarom zonder toevoeging van zijn voornaam voeren.[1][2]

Bandleden[bewerken]

Discografie[bewerken]

  • Vandenberg (1982)
  • Heading for a storm (1984)
  • Alibi (1985)
  • The best of Vandenberg (1990)
  • Different worlds - Definitive Vandenberg (2004)

Zie ook[bewerken]

Bron

Referenties

  1. a b Artiestennaam Vandenberg is van... Van den Berg, Twentse Courant Tubantia, 5 oktober 2011.
  2. Uitspraak rechter, Rb Amsterdam, 30 september 2011.