Vasili Tsjoejkov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vasili Tsjoejkov in 1945
Het graf van Tsoejkov in Stalingrad

Vasili Ivanovitsj Tsjoejkov (Russisch: Василий Иванович Чуйков) (Serebrjanyje Proedi, Oblast Moskou, 12 februari 1900 - Moskou, 18 maart 1982) was een luitenant-generaal in het Rode Leger van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg twee keer de eretitel Held van de Sovjet-Unie (1944, 1945) en werd na de oorlog Maarschalk van de Sovjet-Unie.

Tsjoejkov groeide op in een burgerfamilie en werd lid van het Rode Leger tijdens de Russische Revolutie. Later studeerde hij aan de prominente Froenze Militaire Academie. Tsjoejkov diende in Sovjetdienst in oostelijk Polen in 1939 en vocht in de Finse Oorlog van 1940. Hij werd toen naar China gestuurd als adviseur van Chiang Kai-shek. In mei 1942 kreeg hij het bevel over het 62e Leger bij de Slag om Stalingrad. Als blijkt van waardering voor het optreden bij Stalingrad kreeg het 62e Leger na de overwinning van het Rode Leger de status van Gardeleger (het 8e). Tsjoejkov bleef bevelhebber. Tsjoejkov leidde het 8e Gardeleger tijdens de gevechten op Wit-Russisch grondgebied en de doortocht naar Polen, waar hij onder andere de Vesting Poznań veroverde. Ten slotte nam hij, onder Zjoekov deel aan het Sovjetoffensief dat Berlijn in april 1945 veroverde.

Nadat de oorlog was afgelopen bleef Tsjoejkov in Duitsland, later dienend als opperbevelhebber van de Groep Sovjetkrachten in Duitsland vanaf 1949 tot 1953. Daarna werd hij tot de bevelhebber van het militaire district van Kiev bevorderd. Tijdens zijn dienst op die post, werd hij op 11 maart 1955 bevorderd tot Maarschalk van de Sovjet-Unie. Van 1960 tot 1964 was hij de opperbevelhebber van de landmacht van het Rode Leger. Hij diende ook als leider van de burgerbescherming vanaf 1961 tot zijn pensionering in 1972. Vanaf 1961 tot zijn dood was hij lid van het Centrale Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie.

Hij was een belangrijke adviseur voor het ontwerp van het gedenkteken ter ere van de Slag om Stalingrad op Mamajev Koergan, en werd daar begraven na zijn dood. Hij was de eerste Sovjetmaarschalk die buiten Moskou werd begraven.

Bronnen, noten en/of referenties