Vedett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vedett Extra Blond
Vedett Extra blond.JPG
Alcoholpercentage 5,2%
Brouwer Duvel Moortgat
Kleur blond
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken
Vedett Extra White
Vedett Extra White.jpg
Alcoholpercentage 4,7%
Brouwer Duvel Moortgat
Type witbier
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Vedett is een blond premiumbier met 5,2% alcoholgehalte. Dit Belgisch bier wordt net als Duvel, Maredsous en Bel Pils gebrouwen in de brouwerij Duvel Moortgat. Een flesje Vedett heeft een groene kleur en bevat 33 cl.

De brouwerij Duvel Moortgat leverde in de loop van de 20e eeuw meerdere betere, premium pilsbieren, gemeenzaam aangeduid als Exportbieren. Een daarvan, sinds 1945 gebrouwen, krijgt in 1965 de naam Vedett. Initieel is het vooral succesvol in de lokale cafés in de onmiddellijke omgeving van de brouwerij. Vanaf 2003 activeert en verjongt de brouwerij de marketing rond het bier. Vedett Extra Blond verovert een prominentere plaats naast de Duvel in het assortiment.[1]

In juli 2008 wordt Vedett Extra White gelanceerd, een witbier in dezelfde groene flessen van 33 cl. Het bier heeft een alcoholgehalte van 4,7%. Het flessenlabel is gelijk in lay-out maar hanteert een blauw-wit-gele opdruk tegenover de klassieke wit-zwart-rood opdruk.

Brouwerij Duvel Moortgat brouwt sinds maart 2014 de Vedett Extra ordinary IPA, afgevuld in een bruine versie van de 33 cl-flessen die gebruikt worden voor de andere Vedett-bieren.

Het merk biedt klanten de mogelijkheid een portretfoto in te dienen waarvan er velen geselecteerd worden om te figureren op het flessenlabel van de algemeen verspreide productie van beide bieren. Ook het bestellen van gepersonaliseerde kratten bier is mogelijk waarbij kratten exclusief gevuld met flessen met de gewenste portretfoto bij een lokale bierhandelaar afgehaald kunnen worden.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Duvel Moortgat historiek 1923-1950, duvelmoortgat.be, geraadpleegd op 2 oktober 2011