Veenhuizen (Stadskanaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veenhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Veenhuizen (Groningen)
Veenhuizen
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Stadskanaal
Coördinaten 53° 1′ NB, 7° 1′ OL
Woonplaats (BAG) Onstwedde
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Veenhuizen is een buurtschap in de gemeente Stadskanaal in de provincie Groningen. Het plaatsje ligt tussen Stadskanaal en Onstwedde, iets ten noordoosten van Ter Maarsch.

Anders dan de naam doet vermoeden is Veenhuizen geen veenkolonie. Het is van oorsprong een eigen boermarke, die tot het kerspel Onstwedde behoorde. De naam geeft aan dat de huizen van oudsher op een smalle zandrug in het veen stonden.

Veenhuizen had in 1807 een eigen schooltje, dat nog in 1818 bestond.

De Tichelberg[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Veenhuizen ligt een klein natuurgebied, De Tichelberg. Deze verhoging in het land bestond deels uit keileem, waarvan in de middeleeuwen stenen werden gebakken (waarvoor het klei werd afgeticheld). De kloostermoppen waarmee de kerk van Onstwedde en de Wedderborg zijn gebouwd komen hiervandaan. In het gebied zijn de restanten van een middeleeuwse veldoven teruggevonden.

Doopvont[bewerken | brontekst bewerken]

Het in Veenhuizen teruggevonden doopvont

Veenhuizen is ook nog op een andere manier verbonden met de kerk van Onstwedde. Na de reformatie moest ook in deze kerk alles worden verwijderd dat herinnerde aan het katholicisme. Een van de schatten van de kerk was een natuurstenen doopvont vermoedelijk uit 1524. De datering is omstreden; in de plaatselijke geschiedschrijving worden de jaartallen 1124 en 1324 genoemd.[1] De gotische stijl en het gebruik van de volkstaal zijn daarmee echter in tegenspraak. Een kerkganger uit Veenhuizen vond het zonde om het vont te slopen en nam het daarom mee naar zijn boerderij. Daar heeft het eeuwenlang dienstgedaan als drinkbak voor het vee. In 1990 is de doopvont teruggekeerd naar de kerk.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]