Veldpaardenstaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veldpaardenstaart
Equisetum pratense.jpeg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Pteropsida
(Varens en paardenstaarten)
Orde: Filicales
Familie: Equisetaceae (Paardenstaartenfamilie)
Geslacht: Equisetum (Paardenstaart)
Soort
Equisetum pratense
Ehrh. (1784)
Illustration Equisetum pratense0.jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De veldpaardenstaart of weidepaardenstaart (Equisetum pratense) is een overblijvende plant, die behoort tot de paardenstaartfamilie (Equisetaceae). De plant komt van nature voor op het Noordelijk halfrond. In Centraal-Europa heeft de plant zijn westgrens in Noord-Duitsland, in Nederland en België komt de soort niet voor. Het aantal chromosomen is 2n = 216.

De plant wordt 10–30 cm hoog. De fertiele en steriele, 1–4 mm dikke spruiten met 10-20 ribben hebben een verschillend uiterlijk. De fertiele spruiten zijn geelachtigbruin en onvertakt. Ze krijgen na het rijpen van de sporen een groene kleur en vertakken dan ook, waardoor ze dan op de steriele spruiten lijken. De steriele spruiten zijn grasgroen. De top van de spruit is vaak naar voren gebogen. De centrale holte omvat meer dan de helft van de doorsnede van de stengel.

De blauwachtiggroene stengelscheden zijn trechtervormig verbreed en hebben tien tot twintig, witgerande tanden. De vrijstaande, blijvende tanden zijn even lang als de stengelschede. De niet holle zijtakken zijn in de regel onvertakt en hebben drie (soms vijf) ribben.

Aan de top van fertiele spruiten verschijnen in mei en juni 15–40 mm lange sporenaren. De aar heeft een stompe bovenkant en bestaat uit sporangioforen. Aan de onderkant van de schildvormige sporangiofoor zitten de zakvormige sporangiën.

De plant verspreidt zich via sporen die uitgroeien tot een prothallium of voorkiem waarna de bevruchting kan plaatsvinden. De sporen hebben twee, smalle springdraden (elateren), die in droge toestand om de sporen zijn gewikkeld, wanneer ze nat worden strekken ze zich en duwen de sporen uit de aar. Ook vermeerdert de soort zich via wortelstokken.

De veldpaardenstaart komt voor in weiland, bossen en struikgewas vooral op vochtige, kalkarme, maar wel basische grond.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Wiesen-Schachtelhalm, Hain-Schachtelhalm
  • Engels: Meadow Horsetail, Shade Horsetail, Shady Horsetail
  • Frans: Prêle des prés