Velikieje Loeki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Velikieje Loeki
Великие Луки
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Uitzicht op de stad
Uitzicht op de stad
Wapen
Locatie in Rusland
Velikieje Loeki (Rusland)
Velikieje Loeki
Kerngegevens
Oblast Pskov
Gemeente stedelijk district Velikieje Loeki
Coördinaten 56° 20′ NB, 30° 31′ OL
Algemeen
Inwoners
(2002)
104.979
Burgemeester Nikolaj Kozlovski (sinds 2009)
Overig
Netnummer(s) (+7) 81153
OKATO-code 58410
Tijdzone MSK (UTC+3)

Website: www.velikieluki.ru
Locatie in oblast Pskov
Velikieje Loeki (oblast Pskov)
Velikieje Loeki
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Velikieje Loeki (Russisch: Великие Луки; betekenis: "Grote Meanders") is een stad in het noordwesten van Rusland, behorend tot de oblast Pskov. De stad is gelegen aan de meanders van de rivier de Lovat, 50 kilometer ten noorden van de grens met Wit-Rusland en 150 kilometer ten oosten van de grens met Letland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Velikieje Loeki wordt voor het eerst vermeld in een kroniek onder het jaar 1166. In 1211 werd er een fort opgericht om de handelsroute vanuit het zuiden naar Novgorod en Pskov te beschermen. De stad werd in 1478 door Ivan III ingelijfd bij Moskou. In de 17e eeuw diende Velikieje Loeki als basis voor aanvallen op Polen-Litouwen. Toen het Russische Rijk in 1772 het oostelijke deel van Polen-Litouwen in handen kreeg, verloor de stad haar grenspositie en daarmee haar strategische belang.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er rond de stad hevige gevechten tussen Duitse en Sovjettroepen plaats. Eind 1942, tegelijkertijd met de Slag om Stalingrad, werd ook de Duitse bezetting van Velikieje Loeki (zo'n 7000 man) omsingeld. Na hevige gevechten, waarbij een aantal Duitsers wist te ontsnappen, en de stad bijna volledig verwoest werd, viel Velikieje Loeki in januari 1943 in Sovjet-handen.

Economie en transport[bewerken | brontekst bewerken]

In de stad is een groot spoorwegonderhoudsbedrijf gevestigd; daarnaast zijn er onder meer industriële bedrijven in de sectoren machinebouw, textiel, levensmiddelenproductie en elektronica te vinden. Velikieje Loeki ligt aan de autoweg van Moskou naar het Balticum en de spoorlijnen Moskou - Riga en Sint-Petersburg - Wit-Rusland. Het stedelijke openbaar vervoer wordt uitgevoerd door minibusjes (marsjroetnoje taksi) en stadsbussen.

Bekende inwoners van de stad[bewerken | brontekst bewerken]

De Sovjet-generaal van Poolse afkomst, Konstantin Rokossovski, zou volgens bepaalde bronnen op (21 december 1896 in Velikieje Loeki geboren zijn. In de stad staat een monument voor de in de buurt gesneuvelde Held van de Sovjet-Unie Aleksandr Matrosov.

De schrijver Fjodor Sologoeb woonde enige jaren in de stad en vond er inspiratie voor zijn roman Een kleine demon.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Velikiye Luki van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.