Vena hemiazygos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De vena hemiazygos,[1] vena hemiazygus,[2] vena hemiazyga[2] of halfongepaarde ader[3] is een ader die de linker tegenhanger is van de vena azygos. De vena hemiazygos is bij veel diersoorten een volledig symmetrische tegenhanger van de vena azygos, maar bij mensen niet. Onder andere bij mensen, honden en katten mondt de vena hemiazygos in tegenstelling tot de vena azygos niet direct uit in de vena cava superior maar overbrugt deze de wervelkolom en mondt uit in de vena azygos. De vena hemiazygos draineert de linker buikwand en het onderste deel van de linkerborstwand.

Zie ook[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. a b Siebenhaar, F.J. (1850). Terminologisches Wörterbuch der medicinischen Wissenschaften. (Zweite Auflage). Leipzig: Arnoldische Buchhandlung.
  3. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.