Venlona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Venlona is een Nederlands mannenkoor in Venlo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1900 nam de aan de Martinuskerk verbonden musicus en dirigent Willy Geyr het initiatief om een groot mannenkoor op te richten. Als voorbeeld diende de Zangvereniging Mastreechter Staar.[1] De eerste uitvoering vond in februari 1901 plaats in café National te Venlo. Rond die tijd waren er al circa vijftien zangverenigingen in Venlo actief, vooral verbonden aan kerken, maar dit nieuwe koor moest zich van de rest onderscheiden door de omvang en het repertoire. Dit deed het toenmalige Venloos Mannenkoor, onderdeel van de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare, in 1901 besluiten om zich bij dit initiatief aan te sluiten. Hierdoor was het ledental in een klap gestegen van 47 naar 115. In datzelfde jaar deed het koor mee met een concours in Maastricht, waar het derde werd.

In 1904 werd het eerste succes geboekt door in Arnhem een eerste prijs te bemachtigen tijdens een wedstrijd voor zangkoren. Vanaf 1921 werd ook opgetreden buiten de landsgrenzen en in 1931 werd het koor koninklijk door toedoen van koningin Wilhelmina.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de activiteiten gestaakt, omdat men weigerde toe te treden tot de Nederlandsche Kultuurkamer waartoe elke culturele instelling ten tijde van de oorlog verplicht werd gesteld. Deze weigering heeft men volgens verhalen kracht bijgezet door, ondanks een verbod, het Wilhelmus te zingen. Direct na de oorlog gaf het koor op de puinhopen in de stad Venlo (de stad was een van de zwaarst getroffen gebieden tijdens de oorlog) een eerste concert na de bevrijding.

Bij de doorstart werd april 1950 het 50-jarig jubileum gevierd met twee nieuwe werken van Nederlandse componisten. Oscar van Hemel schreef De stad (met solisten Corry Bijster en Theo Baylé, leiding Jos Vranken); Jaap Vranken een Te Deum, dat hij aan Venlona opdroeg.[2]Geyr was toen eredirigent; het Stedelijk Orkest Maastricht verzorgde de begeleiding waarbij ook het werk Credo van Philip Loots werd uitgevoerd. Koningin Juliana der Nederlanden werd in dat jaar beschermvrouwe van het koor. In 1960 werd door Tijn Receveur de geschiedenis in drie perioden ingedeeld, die van Geyr en Kees de Rooij, een periode onder Hein Jordans (in 1960 ook eredirigent) en de periode onder Jos Vranken en Jan Kuypers [3] Ook Otto Deden (jaren zestig) en Ger Withag (1969 tot en met jaren negentig), Marianne Maessen-Scherjon waren er dirigent. In 2023 staat Wim Schepers voor het koor.

Vanaf 1950 trad men weer in het buitenland op, maar ook op grote muziekevenementen, zoals het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, maar ook het Internationale Zangconcours in Baden waar het koor in 1980 tot winnaar werd uitgeroepen. Verder heeft het koor, buiten Nederland, opgetreden in onder andere België, Duitsland, Letland, Italië en Polen.

Onder de ereleden bevinden zich onder andere Berend-Jan van Voorst tot Voorst, John van Graafeiland en het Wiener Männergesangverein.

Repertoire[bewerken | brontekst bewerken]

Het koor heeft een uitgebreid repertoire, variërend van klassiek tot modern. Onder het repertoire bevinden zich onder andere werken van Francesco Paolo Tosti, Henk Badings, Gotthilf Fischer, Giuseppe Verdi, Frans Pollux en Karl Jenkins.

In 2016 verscheen het boek begeleid door een compact disc getiteld “Venlona de Update”, van de hand van de Venlose schrijver Paul Seelen. Het boek dat werd uitgegeven naar aanleiding van het 115-jarig bestaan.