Verdrag van Gulistan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grens na het Verdrag van Gulistan.

Het Verdrag van Gulistan (Russisch: Гюлистанский договор, Perzisch: عهدنامه گلستان) was een vredesverdrag dat op 24 oktober 1813 werd getekend tussen het Russische Rijk en het Perzische Rijk in de plaats Gulistan, in Karabach. Het verdrag maakte een eind aan de 10 jaar geduurde oorlog.

Perzië was erg ontevreden dat de Russen het kanaat van Ganja waren binnengedrongen en de vesting van Ganja hadden ingenomen. De sjah van Perzië eiste van de Russen op dat ze zich terugtrokken van Ganja en Georgië. In 1804 begon Perzië oorlog te voeren tegen het Russische Rijk. Maar in 1813 leed het Perzische leger een zware nederlaag, waarna de sjah om vredesluiting verzocht.

Met het verdrag van Gulistan erkende Perzië officieel de Russische soevereiniteit over de kanaten Karabach, Ganja, Sjirwan, Sjekki, Derbent, Koeba, Bakoe; evenals een deel van Talisj, Dagestan, Georgië, Imereti, Goeria, Mingrelië en Abchazië. Perzië zag af van haar recht om een marine te houden op de Kaspische Zee. Het verdrag van Gjullistan stelde tussen de beide rijken vrije handelsverkeer op.

Externe links[bewerken]

Het verdrag van Gjullistan in het Russisch