Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) is in 1939 opgericht. De VNK biedt alle kunst- en architectuurhistorici in Nederland een platform voor ontmoeting, discussie en advies.[1] De VNK is internationaal vertegenwoordigd in het Comité International de l’Art (CIHA).

De VNK geeft het bulletin KUNSTHISTORICI en de reeks Bibliografieën van kunsthistorisch onderzoek in Nederland uit. Daarnaast organiseert de VNK twee keer per jaar een Kunsthistorische Dag. Tijdens de Voorjaarsmiddag krijgen leden de gelegenheid elkaar te ontmoeten in een kunsthistorische context; tijdens workshops, een museumbezoek of lezingen. Op de Najaarsdag staat een actueel thema centraal en worden bekende gastsprekers uitgenodigd. Tijdens deze dag worden de Kunsthistorische Prijzen uitgereikt en is er een Algemene Ledenvergadering.

Op de jaarlijkse Kunsthistorische Dag worden vier prijzen uitgereikt. Twee daarvan zijn van de VNK zelf, te weten:

Voor de andere twee prijzen, de Gijselaar-Hintzenfondsprijs en de Mr. J.W. Frederiksprijs, biedt de VNK op haar Kunsthistorische Dag een podium.

In 2014 verscheen naar aanleiding van het 75-jarig bestaan een lustrumbundel genaamd 'Onder Kunsthistoric. De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici 1939-2014'.

Bestuur Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse bekende kunsthistorici zijn bestuurslid geweest van de VNK., onder wie prof. dr. W. Vogelsang, prof. dr. J.G. van Gelder, prof. dr. H. Gerson, prof. dr. H.W. van Os en prof. dr. C. Chavannes-Mazel.