Verkiezingen in Roemenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Roemenië

Coat of arms of Romania.svg
Politiek in Roemenië


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Roemenië

Op nationaal niveau kiezen de Roemenen het staatshoofd - de president - en het Roemeens parlement (Parlamentul României). Het parlement bestaat uit twee kamers, de Kamer van Afgevaardigden (Camera Depuțalior), bestaande uit 334 leden en de Senaat (Senatul), bestaande uit 137 leden.

Presidentsverkiezingen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Roemeense presidentsverkiezingen 2009 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De president wordt via algemeen enkelvoudig kiesrecht gekozen voor een termijn van vijf jaar. Op 22 november (eerste ronde) en 6 december (tweede ronde) 2009 werden er voor het laatst presidentsverkiezingen gehouden. Zij werden wederom gewonnen door Traian Băsescu van de PD-L. In 2012 is Traian Băsescu's positie gaan wankelen. Hij dreigt door de zittende regering onder leiding van Victor Ponta (PSD, onderdeel van de USL) afgezet te worden, op 29 juli was er een referendum waar het Roemeense volk mocht beslissen of Traian Băsescu aan mocht blijven. De minimale opkomst werd echter niet gehaald waardoor Traian Băsescu aan kon blijven.

Parlementsverkiezingen[bewerken]

De verkiezingen voor de beide kamers van het Roemeense parlement vinden gewoonlijk op dezelfde datum plaats. Zowel de Kamer van Afgevaardigden (Camera Depuțalior) en de Senaat (Senatul) worden via het kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging gekozen. De kamers van het parlement worden via algemeen, enkelvoudig kiesrecht gekozen.

Op 9 december 2012 vonden de laatste parlementsverkiezingen plaats. Zij werden gewonnen door de USL van Victor Ponta. Deze coalitie was al aan de macht geraakt nadat het laatste kabinet van Mihai Răzvan Ungureanu naar huis gestuurd werd door de USL die een meerderheid had verkregen doordat enkel parlementsleden van partij wisselden. De parlementsverkiezingen bezegelde deze meerderheid. Eerder in dat jaar had de USL al de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]