Verlengsnoer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gespiraliseerd en geaard verlengsnoer
Haspel met geaard verlengsnoer

Een verlengsnoer is een elektriciteitssnoer bestaande uit koperdraden met een rubberen, neopreen of vinyl ommanteling. De aders van een verlengsnoer bestaan, in tegenstelling tot installatiedraad, uit een aantal dunne koperdraadjes, waardoor ze soepel zijn en makkelijk buigen.

Er zijn verlengsnoeren voor netvoeding, voor hoofdtelefoons, voor telefoontoestellen en veel andere toepassingen. Belangrijkste kenmerk van al deze verlengsnoeren is dat de contactstoppen aan de twee uiteinden van hetzelfde type zijn, het ene mannelijk en het andere vrouwelijk, zodat het mogelijk is de uiteinden aan elkaar te steken.

Wanneer een verlengsnoer langer is dan circa drie meter zit het veelal op een haspel. Zit het niet op een haspel, dan kan het snoer recht of gespiraliseerd zijn.

Haspels voor verlengsnoeren zijn handig wanneer men ver uit de buurt van een wandcontactdoos moet werken of als een groep van de elektriciteit is uitgeschakeld. Hoewel er tegenwoordig veel boormachines zijn die op een accu werken, zijn voor veel klussen toch zwaardere machines nodig. Juist dan is het handig om met haspels te werken.

De contactdozen van kabelhaspels, die voor buitenshuis bestemd zijn, zijn meestal spatwatervrij. Vinyl is bij lage temperaturen hard en is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis.

Toegestane stroomsterkte[bewerken]

Een ader heeft een bepaalde dikte, wat vooral belangrijk is als het verlengsnoer gebruikt wordt om vermogens te transporteren. Hoe dikker de ader des te zwaarder kan deze belast worden zonder overmatig warm te worden. Voor normale elektrische voeding wordt meestal een ader met een doorsnede van 1 tot 1,5 mm² toegepast en voor zware belasting een aderdikte van 2,5 tot 4 mm². Bij een doorsnede van 1,00 mm² is de maximale stroom 10 ampère en bij een doorsnede van 1,50 mm² 16 ampère.

Is de kabel gedeeltelijk opgerold, dan is de maximale belasting minder, aangezien het snoer niet goed kan afkoelen. Op sommige haspels staat dan ook de maximumbelasting in ingerolde en in afgerolde toestand vermeld. Er zijn kabelhaspels met een thermische beveiliging tegen oververhitting.

Verlengsnoer voor netvoeding[bewerken]

Een verlengsnoer voor netvoeding heeft meestal twee aders voor de aan- en afvoer van de elektrische stroom. Een derde ader zorgt voor de aarding en is nodig wanneer het verlengsnoer onder vochtige omstandigheden gebruikt wordt of wanneer het er op aan te sluiten apparaat niet dubbel geïsoleerd is.

Ook zijn er verlengsnoeren voor krachtstroom. Deze bestaan uit vijf aders (3 x fase, 1 x nul, 1 x aarde) en zijn 2,5 tot 6 mm² dik.

Een verlengsnoer kan een zekering hebben tegen overbelasting. Bij gebruik voor computers zijn er verlengsnoeren met overspanningsbeveiliging.

Een stekkerblok is een verlengsnoer met aan een uiteinde meerdere stopcontacten, vaak drie of meer.

Trivia[bewerken]

De snoeren waarmee apparatuur (computers, audio- en videoapparatuur) met elkaar wordt verbonden, zijn meestal geen verlengsnoeren: ze hebben haast altijd twee mannelijke contactstoppen. Voor sommige toepassingen (scart, modulaire connectoren zoals RJ11 en RJ45) zijn er zelfs geen verlengsnoeren verkrijgbaar en kan een snoer alleen verlengd worden met een koppelblokje dat twee vrouwelijke aansluitingen heeft.

Een uitzondering geldt voor coaxantennekabels waarmee radio- en televisietoestel op een antennedoos worden aangesloten: dit zijn meestal wél verlengsnoeren.

Zie ook[bewerken]