Veronica Inside

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veronica Inside
Alternatieve titel VI
Genre Voetbal- en praatprogramma
Speelduur per afl. 120 minuten (maandag)
90 minuten (vrijdag)
Bedenker Talpa Network
Presentatie Wilfred Genee
Eindredactie Jan Hillenius
Vaste gasten Johan Derksen
René van der Gijp
Voice-over Wytse van der Goot
Muziek Danny Vera & ordinary men (maandag)
The Clarks (vrijdag)
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Media Park, Hilversum
Gerelateerde series De Oranjezomer
Productie
Productiebedrijf Talpa Producties
Uitzendingen
Start 10 augustus 2018
Einde 20 december 2021
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Talpa Network
Zender Veronica
Voorganger(s) Voetbal Inside
Opvolger(s) VI Vandaag
Veronica Offside
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Veronica Inside (kortweg VI) was een Nederlands televisie- en radioprogramma van Talpa Network. Het was de onofficiële opvolger van Voetbal Inside.

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp waren de hoofdpersonen. Jan Boskamp, Hans Kraay jr., Valentijn Driessen en Wim Kieft schoven afwisselend aan. In het programma werden ook diverse deskundigen uitgenodigd, bijvoorbeeld scheidsrechter Bas Nijhuis en sportmarketeer Chris Woerts. De deskundigen zaten dan niet aan tafel, maar aan een extra tafeltje in het publiek.

De kijkdrempel van het programma lag laag dankzij het weinige gebruik van vaktermen en veel humor. In Veronica Inside werden niet alleen voetbalwedstrijden, maar andere onderwerpen besproken zoals politiek en nieuws over bekende Nederlanders. Door de voetbalkantine-humor en het informele taalgebruik heeft het programma in het verleden meerdere malen tot ophef geleid. Dit politiek incorrecte karakter maakte het programma dan ook weer geliefd bij de kijkers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al sinds 2001 waren Wilfred Genee en Johan Derksen (later ook René van der Gijp) op de Nederlandse televisie te zien met hun programma Voetbal Inside op RTL 7. In de zomer van 2018 ging het programma over naar de zender Veronica en kreeg het de nieuwe naam Veronica Inside. Het concept bleef hetzelfde, alleen werd het programma in een nieuw jasje gestoken, met een nieuwe vormgeving, rubrieken en decor.

Vervolgprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat ze in de zomer van 2021 het dagelijkse programma De Oranjezomer op SBS6 hadden gemaakt, raakten Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp in gesprek met de zenderleiding om dit een vervolg te geven. Op 18 september 2021 werd bekend dat ze per 10 januari 2022 een dagelijks praatprogramma op SBS6 gingen maken.[1][2] Daarmee kwam er een einde aan Veronica Inside op televisie. Het nieuwe tv-programma heette VI Vandaag (later Vandaag Inside). Later werd bekend dat ook de radiovariant van het programma zou eindigen.[3] Op 15 augustus 2022 begon de officiële opvolger van dit programma: Veronica Offside.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie

Vaste samenstelling:

Vaste wisselende gasten:

Deskundigen:

Verslaggevers:

Huisband:

Barvrouw:

  • Ashley Zaat (2018-2021)

Radio

Vaste samenstelling:

Nieuwslezers:

Verslaggevers:

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Genee, Derksen en Van der Gijp zorgden regelmatig voor controverses in de media door in het televisieprogramma diverse actualiteiten te bespreken en daarbij geen blad voor de mond te nemen. Ook schuwden ze onderwerpen buiten het voetbal niet en namen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat. Door de vele incidenten en ongezouten meningen lag het programma vaak onder een vergrootglas.

In november 2018 reageerde Derksen op een petitie van twee jonge homo's om voetbalvelden homovriendelijker te maken.[7] Hij stelde dat hij het eens was met de strekking van de brief en dat schelden op de tribunes met het woord 'homo' onbeschaafd is. Wel stelde hij dat homo's tegen een grapje moeten kunnen en dat uit de kast komen "niet zo verschrikkelijk moeilijk is".[8] Dit leidde tot ophef op sociale media en Ingrid van Engelshoven, die destijds minister van Emancipatie was, wilde in debat met Derksen naar aanleiding van zijn uitspraken.[9][10] Daarnaast werd er een Twitter-actie (#SorryJohan) in het leven geroepen. Derksen reageerde een uitzending later dat hij makkelijk praten had, maar noemde de coming-outverhalen "huilverhalen".[11][12]

In maart 2019 had Van der Gijp een opmerking gemaakt over Manon Meijers, de vriendin van Guus Meeuwis. Hij noemde haar de "omgebouwde broer van Guus Meeuwis". De opmerking riep veel negatieve reacties op, onder meer van bekende Nederlanders. In maart 2020 was Meijers te gast in het programma Ladies Night. Tijdens de uitzending werd er hard uitgehaald naar de mannen van VI. De dames van Ladies Night vonden de heren onder meer lelijkerds en leeghoofden. Een uitspraak die een twitteraar op een goed idee bracht, namelijk dat er een eenmalige uitzending moest komen met de mannen van Veronica Inside en de dames van Ladies Night. Nadat de tweet vervolgens werd geretweet door het account van Veronica Inside met het bijschrift 'Doen?' ging het balletje rollen. Ladies Night reageerde: "Wij zijn voor! Your place or ours? Wij hebben wel een groter". Vervolgens was het Genee die er werk van maakte en Olcay Gulsen en Merel Westrik opbelde in het radioprogramma van VI. Zowel Gulsen als Westrik stonden naar eigen zeggen open voor een cross-over tussen de twee praatprogramma's. Genee had er ook oren naar, maar Derksen en Van der Gijp zagen het absoluut niet zitten. "Ik laat me niet gebruiken voor een reclamecampagne voor een niet lopend programma", stelde Derksen.[bron?]

In juni 2020 zorgde een grap van Derksen over een als Zwarte Piet verklede man tijdens een Black Lives Matter-demonstratie voor ophef, waarbij Derksen zich afvroeg of de Zwarte Piet - een tegendemonstrant - wellicht rapper en antiracisme-activist Akwasi was.[13] Deze grap maakte Derksen naar aanleiding van volgens het Openbaar Ministerie strafbare uitspraken van Akwasi tijdens een Black Lives Matter-demonstratie eerder die maand op de Dam in Amsterdam, waar Akwasi riep: "Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht".[14][15] De opmerking van Derksen werd door een aantal mensen, vooral op sociale media, als racistisch ervaren. Als reactie op de opmerking lieten de spelers van het Nederlands elftal - mannen en vrouwen - en Jong Oranje, weten zich niet meer te laten interviewen door VI. Verschillende bedrijven, waaronder Albert Heijn en Gillette, lieten bovendien weten niet meer rond het programma te willen adverteren. Op 22 juni 2020 stond de hele uitzending in het teken van racisme. De VI-tafel werd uitgebreid met advocate Natacha Harlequin en oud-voetballer Dries Boussatta. Presentator Genee en sidekicks Derksen, Van der Gijp en Kieft gingen de dialoog aan met hun gasten, maar Derksen wenste niet door het stof te gaan. Deze uitzending trok ruim 1,7 miljoen kijkers.[16] Nog nooit eerder keken er zo veel mensen naar Veronica Inside, ook niet toen het programma nog bij RTL te zien was onder een andere naam. Het record bij Veronica stond tot deze uitzending op 818.000 kijkers. Na de racisme-aflevering brak er tussen Genee, Derksen en Gijp een fikse ruzie uit. Gijp en Derksen vonden dat hun presentator hen een mes in de rug stak tijdens de uitzending. Volgens de vaste analisten konden ze niet meer geloofwaardig aan tafel verschijnen in het huidige format. Ze wilden stoppen, maar John de Mol hield hen aan hun contract. Het volgende seizoen waren de drie weer in oude formatie gestart.

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

Veronica Inside Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Veronica Inside Ochtendshow
Voorheen: Veronica Inside Radio
Presentatie Wilfred Genee (ma–do)
Jan Joost van Gangelen (vr)
Dennis van der Geest (invaller)
Sidekick(s) Niels van Baarlen
Rick Romijn
Nieuwslezer Celine Huijsmans (2019–2020)
Florentien van der Meulen (2020–2021)
Jeroen Latijnhouwers (invaller, 2020)
Annemarie Brüning (invaller, 2021)
Uitzendingen
Tijdstip maandag–vrijdag 16.00-18.00 uur (2019–2020)
maandag–vrijdag 06.30–10.00 uur (2020–2021)
Zender Radio Veronica
Periode 7 januari 2019 – 16 december 2021
Portaal  Portaalicoon   Media

Radio Veronica lanceerde op 7 januari 2019 Veronica Inside Radio. Wilfred Genee presenteerde, samen met sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen en nieuwslezer Celine Huijsmans, iedere maandag tot en met donderdag het middagprogramma op de zender. Op vrijdag presenteerde Jan Joost van Gangelen het programma dat werd uitgezonden van 16.00 tot 18.00 uur.

Naast het laatste voetbalnieuws stond in het programma ook het nieuws van de dag centraal. Ook belden ze vaak met personen uit de actualiteit en vonden er in de studio geregeld liveoptredens plaats van bands of artiesten. Het programma bevatte een gevarieerde playlist. De pop- en rockmuziek, die past in het format van Radio Veronica, werd afgewisseld met moderne hedendaagse muziek. Ook werd er geregeld aandacht besteed aan nieuwe Nederlandse muziek. De playlist van het programma werd samengesteld door Romijn.

In 2020 ontving het radioprogramma de Gouden RadioRing, mede door een uitvoerige campagne van Genee. Zo liet hij collega’s oproepjes plaatsen en nam hij samen met zijn team het nummer Jij krijgt die ring niet van mij cadeau op. Dat nummer werd zo'n 200.000 keer bekeken op YouTube.[17]

Veronica Inside Ochtendshow[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 november 2020 verhuisde het programma naar de ochtend (van 06.30 tot 10.00 uur).[18] Huijsmans bleef betrokken bij een middagprogramma en werd bij VI vervangen door Florentien van der Meulen.[19] Dennis Schouten, eerder verslaggever van de televisie-variant, ging aan de slag als verslaggever van het ochtendprogramma.[20][21] Het eerste halfuur wordt gepresenteerd door Romijn, daarna (om 07.00 uur) neemt Genee de presentatie over. Het format en de muziekkeuze zijn vrijwel gelijk gebleven aan die van het middagprogramma. Eind december 2020 maakte Romijn in de uitzending bekend dat ze de naam van het radioprogramma officieel hadden veranderd in de Veronica Inside Ochtendshow om zo voor een tweede keer kans te kunnen maken op een RadioRing.[22] Vanaf 8 februari 2021 duurt het ochtendprogramma. tot 10.00 uur. Vanaf 9.30 uur hoor je non-stop “de vijf van het bedrijf”. Door langdurige afwezigheid van Romijn waren er wisselende sidekicks te horen in het programma, waaronder Lex Uiting, Henny Huisman, Hélène Hendriks en Bas Nijhuis.[23] Na een onrustige zomer in 2021 was Genee nog wat langer afwezig, waardoor Dennis van der Geest enkele tijd de presentatie voor zijn rekening nam.[24]

Veronica Inside - De Oranjezomer[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende het Europees kampioenschap voetbal in 2021 zou het radioprogramma tijdelijk naar de middag verhuizen, waardoor het programma van Tim Klijn en Celine Huijsmans in de ochtend te horen zou zijn.[25] De reden hiervoor was dat het programma dan voor presentator Genee beter te combineren viel met de dubbele televisie-uitzendingen van De Oranjezomer.[26] Sidekick Rick Romijn was nog altijd afwezig. Hierdoor vervulde Bas Nijhuis, die ook al enkele keren in het ochtendprogramma te horen was, de rol van vaste sidekick.[27]

Europees voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het seizoen 2018/19 werden de wedstrijden van de UEFA Champions League voor- en nabeschouwd door de mannen van Veronica Inside. Door de komst van Genee, Derksen en Van der Gijp naar Veronica kocht Talpa Network opnieuw de uitzendrechten van het voetbaltoernooi. In de UEFA Champions League-studio presenteerden Hélène Hendriks en Wilfred Genee samen met Derksen, Van der Gijp, Ronald de Boer en Dick Advocaat deze uitzendingen. Eind oktober 2019 haakte Advocaat echter af omdat hij hoofdtrainer werd bij Feyenoord. Kieft volgde hem op als analist, ook Ronald de Boer was na het seizoen 2018/2019 niet meer te zien als analist. Wim Kieft was daardoor op dinsdag en woensdag analist sinds het vertrek van Dick Advocaat.

Sinds de zomer van 2020 werden de uitzendingen rondom UEFA Champions League-wedstrijden uitgezonden op SBS6. Op 17 december 2020 werd bekend dat de uitzendrechten van de UEFA Champions League vanaf het seizoen 2021/22 in handen zouden komen van RTL voor een periode van drie seizoenen, dat de competitie zou gaan uitzenden op RTL 7.[28] Op die dag werd ook bekend dat Talpa Network, voor dezelfde periode, de uitzendrechten had bemachtigd van de UEFA Europa League en de UEFA Conference League.[29] Deze uitzendingen zouden ook verzorgd worden door het Veronica Inside-team en worden weer uitgezonden op Veronica.

Café Hendriks & Genee
Genre Praatprogramma
Speelduur per afl. 60 minuten
Presentatie Wilfred Genee
Hélène Hendriks
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Media Park, Hilversum
Productie
Productiebedrijf Talpa Producties
Uitzendingen
Start 2 juni 2019
Einde 8 december 2019
Afleveringen 13
Seizoenen 2
Netwerk of omroep Talpa Network
Zender Veronica
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Café Hendriks & Genee[bewerken | brontekst bewerken]

Café Hendriks & Genee was een wekelijks praatprogramma op zondagavond bij Veronica. De eerste uitzending was op 2 juni 2019. In een 'bruine kroeg' setting namen Genee en Hendriks de actualiteit door. Daarnaast zaten bekende en onbekende gasten aan tafel om te discussiëren over de meest uiteenlopende zaken. Radiosidekicks Van Baarlen en Romijn fungeerde in de eerste reeks als barmannen en hadden een beperkte rol in het programma. Het bleef bij twee reeksen van het programma omdat het lage kijkcijfers had. De laatste aflevering werd uitgezonden op 8 december 2019.

De VI Meestervoorspellers[bewerken | brontekst bewerken]

De VI Meestervoorspellers was een eenmalig praatprogramma op SBS6, dat uitgezonden werd op 2 januari 2021. In de studio waagden Genee, Derksen en Van der Gijp, samen met een groep deskundigen, zich twee uur lang aan een reeks voorspellingen over het jaar 2021. De vragen gingen over tal van onderwerpen. Er was voor drie uur aan materiaal opgenomen, waarvan slechts zo'n anderhalf uur werd uitgezonden.[30]

De Oranjezomer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie De Oranjezomer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Merchandising[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 kwamen de heren met een Veronica Inside-kledinglijn op de markt. Deze kledinglijn bestaat uit onderbroeken, badjassen, truien en T-shirts die vaak met veel humor in de uitzendingen "tussen neus en lippen door" worden aangeprezen. In 2020 werd het assortiment uitgebreid met mokken, ballen en mondkapjes. Rond het EK voetbal in 2021 kwamen daar ook oranje accessoires en fanartikelen bij.[bron?]