Verreiker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verreiker met telescooparm
Verreiker in actie

Een verreiker is een voertuig dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Verreikers worden gebruikt voor agrarische, industriële en infrastructuurbouw-doeleinden.

Ze zijn onder te verdelen in verreikers met roterende bovenwagen (bovenste foto) of met vaste telescooparm (onderste foto)

De verreiker kan worden vergeleken met een vorkheftruck. Het verschil is dat een verreiker in ruw terrein te gebruiken is en een heftruck meestal niet. Op een verreiker zit een telescooparm die met gemak veel hoger komt dan een gemiddelde vorkheftruck. 20 Meter is geen uitzondering. Hiermee kan hij zijn lepels of bak naar voren, achteren, omhoog en omlaag bewegen. Een verreiker heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, een relatief groot bereik. Hij kan hoog en ver komen met zijn lepels of bak en dat is handig wanneer men niet helemaal op de plaats kan komen waar een voorwerp moet komen te staan of weggehaald moet worden.

De machine dankt zijn succes aan de mogelijkheid om verschillende voorzetstukken aan de telescooparm te kunnen bevestigen. Onder andere een hijsjib (bovenste foto) al dan niet met hijslier, lepelbord voor pallets (onderste foto) en grondverzetbak worden vaak gebruikt maar de mogelijkheden zijn legio. Het wisselen van voorzetstuk - en dus van de rol van de machine - neemt zeer weinig tijd.

Hij kan ook voor kleine hijsklusjes ingezet worden. Dit wordt meestal door andere machines (mobiele hijskranen) gedaan omdat een verreiker weinig capaciteit heeft ten opzichte van een hijskraan zodat bij echt grote hijsklussen de mobiele hijskraan al snel praktischer en efficiënter is.

Hij kan ook voor klein grondverzet worden gebruikt maar dit wordt meestal door andere machines (shovel) gedaan omdat een verreiker minder capaciteit heeft en ook minder terreinvaardig is dan bijvoorbeeld een shovel (of wiellaadschop) zodat bij echt grote grondverzetklussen de shovel al snel praktischer en efficiënter is.